Çocuğu Yalan Söylemeye İten Sebepler Nelerdir?

ÇOCUĞUMUZ

Çocuk yalan söylemeye neden ihtiyaç duyar? Aile, çocukta yalanın yerleşmemesi için neler yapabilir? İşte Çocuğu yalan söylemeye iten sebepler...

Çocuk tam olarak yedi yaşına gelinceye kadar, neyin doğru, neyin yalan olduğunu bilemez, yalanla gerçek arasındaki farkı anlayamaz.

Eğer bir çocuk yedi yaşından önce yalan söylemeye başlamışsa, onu buna iten bazı sebepler vardır. Çocuk bir şeylerden çekinip korkmasa, yalana başvurmak aklına gelmez. Çünkü çocuk, her şeyi olduğu görür ve gördüğü gibi aynen anlatır. O, henüz, neyin ayıp olduğunu veya neyin uygun olmadığını bilmez. Bu sebeple ailenin gizlediği her şeyi, çocuğun davranışlarından, sözlerinden anlayabilirsiniz.

ÇOCUK YALAN SÖYLEMEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYAR?

Anne-babası tarafından cezalandırılmaktan korktuğu için,

Sevdiklerinin güvenini kaybetmemek için,

Ailede yalanın konuşulması ve çocuğun da bunu alışkanlık hâline getirmesi sebebiyle,

İstediği bir şeyi elde etmek için,

Kendini değersiz gibi hissettiği zamanlarda ilgi çekmek, takdir görmek için,

Anne-babanın sık sık çocuğunu başka çocuklarla kıyaslaması durumunda, kıyas yapılan kişiye benzeyebilmek adına, çocuk, yalana başvurabilir.

Gelişimsel olarak yalanın ne olduğunu tam olarak bilmediği için, anne-babanın, çocuğa verdikleri sözde durmamaları ya da olmuş bir şeyi örtbas etmek için yalana başvurmaları da çocuğa yalan konuşmayı öğretir. Bu konuyla ilgili daha birçok sebep sayılabilir.

AİLE, ÇOCUKTA YALANIN YERLEŞMEMESİ İÇİN NELER YAPABİLİR?

Bazen görmezden gelmeli.

Çocuğun yalan söylediğini bildiği hâlde aslâ ısrarcı olmamalı, sessiz kalmalı, yanlışına yanlış demek için beklemeli... Çünkü yalanını, doğru göstermek için daha bir sürü yalan söyleyecektir.

Çocuğu olduğu gibi sevmeli, kimseyle kıyaslamamalı.

Çocukla iyi bir iletişim kurmalı. Çocuk, anne-babasıyla, doğruyu söyleyebilecek rahatlığı yaşamalıdır.

Bazen utanç duygusu ile yalan söyler. Böyle durumlarda üzerinde durmamalı, ortamın havasını değiştirmek için espriler yapmalıdır.

Çocuk, ondan beklentinizin yüksek olduğunu biliyorsa ve gücü buna yetmiyorsa, yalana başvurmayı tek çare görebilir. Bu sebeple çocuğu rahat bırakın; onun kendisinden beklentilerini öğrenin, o yönde ona destek olalım.

Çocuklarımız bizim gerçekleştiremediğimiz hayallerimizi gerçekleştirmek için yaratılmadı. Onların da rolleri var, rollerini oynayıp vazifelerini tamamlayacaklar.

Kaynak: