Cennete Geri Dönüş Yolculuğu Ramazan

RAMAZAN ÖZEL

Allah Teâlâ, Ramazan ayını Kendisi ile olan ahdimizi yenileme, şeytana ve nefsimize karşı olan cihadımızı kazanma için bir fırsat olarak bizlere hediye etmiştir.

Şeytan-ı lâin, Hz. Âdem ve Havva’yı kandırarak yasak ağaçtan yedirmiş, onları cennetten dünyaya sürdürmüştür. Cennette Rabbi ile aracısız konuşan Âdem babamız, dünyaya düşmekle hem o nimetlerden hem de çok daha önemlisi Rabbine olan yakınlıktan mahrum kalmıştır. Ramazan ayı, atamız ile kaybettiğimiz bu fırsatı bizlere tekrar kazanma fırsatı verir. Öyle ki bu ayda Âdem (as.)’ı o gün isyana sevk eden aldatıcı Şeytan, Rabbimiz tarafından bize kolaylık olsun diye aradan çıkarılmış, etkisiz hale getirilmiştir. Hadiste ifade edildiği üzere bu ayda şeytanın eli ve ayağı zincirlenmiş (Buhari, Savm) ve Hz. Allah ile aramızda yegâne engel olarak kendi nefsimiz kalmıştır.

NEFSE DİKKAT!

Nefis dediysek de hafife almamak gerek; o çok azgındır ve kendine tabi olanı azdırır. Helal haram demeden yemek yemekten, her fırsatta eğlenmekten, gafilce yaşamaktan zevk alır. Nefisin motor mekanizması ise midedir. Mü’min kişi ise oruç ile midesini kontrol altında tuttuğundan tüm azaları üzerinde de hâkimiyeti sağlamış olur.

Bunlara ilaveten bu ayda Hakka vuslat yolunda hablullahil metin (sapasağlam ip) olan Yüce Kitabımız Kur’an yolumuzu daha bir başka aydınlatır. Cennete geri dönüş için tüm şartlar hazırdır. Yoldaki şeytani engeller kaldırılmış, nefis atımız oruç ile dizginlenmiş, Kur’an-ı Kerim de yolumuza güneş olmuş, hızımıza hız katmıştır. Artık böylesine mükemmel şartlara sahip bir kul, Hakka yakınlaşamaz, cennete yol bulamazsa başka zamanlarda işi gerçekten de zordur. İmam Rabbani bu hali şöyle ifade eder:

Ramazan ayı bütün hayır ve bereketleri kendinde toplamıştır. Sene içerisinde her hangi bir yolla kişiye ulaşan her hayır, kadri yüce Ramazan ayının bereket deryasından bir damladır. Ramazan ayının hakkını veren ve onu razı eden kimseye ne mutlu! Ramazan ayını küstüren ve kızdıran kimseye de yazıklar olsun! O kimse, aynı zamanda muazzam bereketlerden ve hayırlardan mahrum kalmıştır." (4. Mektup)” (Mektûbât, I, 45)

ŞEYTAN BU AYDA ZİNCİRLENMİŞTİR

Şeytanın bu ayda zincirlenmiş olması mecaz değil hakikattir. Şöyle ki; normalde üç beş saat aç kalamayan bizler Ramazan ayında tüm gün yemeden-içmeden durabiliyoruz. Normal günlerde beş vakit namazımızı kılarken Ramazan ayında uzunca teravih namazlarını da zevkle eda edebiliyoruz. Normal zamanlarda okumaya az vakit bulduğumuz Yüce kitabımızı, Ramazan ayı gelince aşkla okuyor, bununla da yetinmeyip camilerimizde hafızlardan mukabele takip ediyoruz. Ramazan ayında ağırladığımız misafir miktarı tüm yıl boyunca ağırladığımızdan çok daha fazla oluyor ve bununla da yetinmeyip yardım elimizi dünyanın uzak köşelerindeki fakirlere bile ulaştırıyoruz. Bunlar İmam’ın ifade ettiği gibi Ramazan ayının bereketinden değilse başka neyden olabilir?

Bu muazzam bereketi diğer zamanlara taşımak isteyen sufiler sadece Ramazanda değil diğer vakitlerde de oruç tutmayı, riyazat yapmayı önemserler. Büyük Sufilerden Süleyman Dârânî: “tokluk dünyanın, açlık ise ahiretin anahtarıdır” der. Yahya b. Muaz açlığı nur, tokluğu ise ateş olarak görür ve “tokluk bir ateştir ki sahibini şehvet ateşi ile yakmadan durmaz” der. Bu sebeple Sufiler Ramazan ayını hasretle beklerler, tüm seneyi Ramazan ayına çevirmek için de ellerinden geleni yaparlar. (er-Risaletü’l-Kuşeyriyye, Beyrut, 1990, s. 142)

Ramazan ayında şeytanın zincirlendiğini söylemiştik, nefsimizi de oruç ile dizginlemiştik. Peki, yukarıda birazını sayabildiğimiz bu güzel amelleri hangi enerji ile işlemekteyiz? Zira hayırlı amelleri sırf maddi enerji ile işlemek mümkün olsaydı Ramazan dışında daha fazla hayırlı iş yapmamız gerekmez miydi? Bu sorunun cevabını Mevlana şöyle verir:

Ey gafil! Cenab-ı Hakk’ın Kur’an’da; ‘Hakk’ın verdiği rızıktan yiyin.” diye buyurduğu rızkı, sen hikmet değil, ekmek sandın. Halbuki Allah’ın verdiği gerçek rızık, hikmet ve marifettir. O (ekmek gibi) yiyenin boğazına durmaz, Bu bedene ait olan ağzı kaparsan, sende manevi ve ruhani bir ağız açı­lır da, o ağızla ilâhî sır ve marifet lokmalarını yersin. Eğer sen, şeytanının sütünden kesilirsen, Hakk’ın manevi sofrasına oturursun da, nice akıl almaz nimetler yersin (c.3:3745-48)

Demek ki Ramazan ayında her birimiz Rabbimizin çok özel yardımlarına mazhar oluyoruz. Allah Teâla cennetine dönmemiz için tüm müsait şartları hazırlamakla kalmıyor, bir de bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini bizlere hediye ediyor. O bir geceyi yakalayanlar bin ay ibadet etmiş gibi ecir kazanıyor. Yapacağımız tek şey Ramazan ayının hakkını vermeye çalışmaktır. Gerçekten de bu ayın bereketini kullanamaz isek kendimize yazık etmiş oluruz. Bu ay sanki askerlerin eğitim aldığı acemi ocağı gibidir; oradaki kısa süreli eğitimi başarı ile verirsek, artık Allah’ın izni ile şeytan ve nefis düşmanını her ortamda yeneriz.

İMTİHANI FIRSATA ÇEVİRELİM

Kıymetli okuyucularım, Ramazan boyunca korana karantinası devam ederse bunu manevi gelişimimiz açımızdan bir fırsata çevirelim. Allah muhafaza, karantina sebebiyle namazlarımızı cemaatle camilerimizde kılamayacak olursak, evlerimizi camiye çevirelim, aile efradı ile namazlarımızı cemaatle kılalım. Mukabelelere devam edemeyecek olursak, yuvamızda çocuklarımızla beraberce Kur’an okuyalım ve onu anlamaya özel vakit verelim. Evlerimizde iftara misafir çağıramayacak olursak da vakıflarımız vasıtası ile fakirlerimizin sofralarına ulaşalım. Evimizde kaldığımız süreyi de sünnet olan itikâf ve sufilerin yaptığı halvete çevirelim.

Son olarak da Rabbimizden tazarru halinde cemaat namazlarımızı, cumalarımızı, teravihlerimizi geri isteyelim. Belki de bu mahrumiyet daha önce Allah’ın evlerini ihmal etmemizin bir cezası olabilir. Zira Rabbimiz kıymeti bilinen hiçbir nimeti kullarının elinden almaz. Rabbimiz bu mübarek ay hürmetine milletimize ve tüm ümmete sağlık afiyet versin, her tür maddi-manevi hastalıklardan bizleri korusun. Kur’an ve Oruç ibadeti ile Ramazan ayında cennete geri dönmeyi, Reyyan kapsından da içeri girmeyi hepimize nasip eylesin. Âmin.

Kaynak: Süleyman Derin, Altınoluk Dergisi Mayıs 2020, Sayı: 411