Bebeğin İlk Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Hanımeli

Bebek gelişiminin ilk 1 yılı oldukça önem taşımaktadır. Ayaklar çok fazla büyüdüğü için bu yaşta alınacak ayakkabıların seçimi büyük önem kazanıyor.

Bebekler yürümeye başlamadan önce ayakkabıya ihtiyaç duymuyorlar ve bu dönemde ailelerin patikler, çoraplar, yumuşak tabanlar ve de ayağa uygun ısıyı veren seçimlere yönelmeleri tavsiye ediliyor.

BEBEK AYAKKABISI NE ZAMAN ALINMALI?

Bebeğinizin ilk adımı atma anı ile ilk ayakkabısını alma zamanı geldi. Ayaklarını çarpma gibi birtakım tehlikelere karşı korumak amacıyla evde de rahat ayakkabılar giydirilmesi uygun olarak değerlendiriliyor. Patiklerle ya da yalınayak yürüyebilir. Tabii ki, bastığı yerin ısısı da göz önüne alınmalı.

AYAKKABI ALIRKEN KULAĞINIZA KÜPE OLACAK TAVSİYELER

  • Günün sonuna doğru ayakkabıyı alın. Sabah ayakları daha rahatlamış olduğundan gün sonuna doğru %5 oranında genişlemiş olabilir.
  • Ayağın hava alabileceği seçimler yapılmalı (Kanvas, kumaş, hafif yumuşak deri). Sentetik, yapay deriden uzak durunuz, terleme yapabilir.
  • Ayakkabı tabanına bakın; esnek ve sıkı olsun, yumuşak ve bükülemez olmasın. Ayak taban boşluğunun hafif çıkıntılı ve kaymaz deri tabanlı olması uygundur.
  • Yüksek tabanlı ayakkabı tercih etmeyin. Ayağa tam olmasına bakın, parmakların sıkışmaması için genişliğine dikkat edin, içeride hareket alanı olmalı.
  • Ufak bir materyalle arka kısmına bakın, yeterli yer var mı, çok sıkı olup olmadığını kontrol edin. Çocuğunuzun yorum yapmasını beklemeyin, mağazada biraz yürütün ve daha sonra ayakkabısını çıkartıp ayağında rahatsız edici herhangi bir nokta olup olmadığına bakın (Kızarma, sıkıştırma gibi).
  • Çift düğüm atmak için ayakkabı bağlarının uzun olmasına dikkat edin.

ÇOCUKLARIN AYAK YAPILARI

Çocuğunuzun ayakları sürekli büyüyecektir. Devamlı gözlem altında olmalıdır. Çocuğunuzun ayak tabanı düztabanmış gibi görünebilir ya da yürürken ayaklarını içeri doğru basabilir. Çocuğunuzun her doktor kontrolünde ayaklarına baktırılmalıdır. Ayak problemleri küçük yaşta daha kolay düzeltilir. Çocukların ayakları hızla büyüdüğünden her hafta kontrol edilmelidir. 2 ya da 3 ayda bir daha büyük bir ayakkabıya ihtiyaç duyacaktır.