Arkeoloji Müzesi Tarihi

TARİHİMİZ

Arkeoloji Müzesi ne zaman ve kim tarafından kurulmuştur? Arkeoloji Müzesi’nde neler var? Arkeoloji Müzesi nerede?

Osmanlı’da tarihî eser toplama merakı, Fatih Sultan Mehmet ile başlamıştır. İstanbul Arkeoloji Müzesi de Türkiye Cumhuriyeti’ne kalan en önemli Osmanlı miraslarından biridir.

ARKEOLOJİ  MÜZESİ NE ZAMAN VE KİM TARAFINDAN KURULMUŞTUR? 

Müze, ilk olarak Tophane Müşiri Damat Fethi Ahmet Paşa tarafından 1846 yılında Aya İrini’de kurulmuştur. O zamanlar adı Mecma-i Esliha-i Atîka ile Mecma-i Âsâr-ı Atîka’dır. (Eski Silahlar Müzesi ile Eski Eserler Müzesi)

[caption id="attachment_136727" align="alignnone" width="650"] Osmanlı döneminde Arkeoloji Müzesi[/caption]

1869 yılında “Müze-i Hümayun” adı verilen müzenin eşyaları için Aya İrini yetersiz gelmeye başlamıştır. Bu yüzden Çinili Köşk’e taşınan eşyalar, bir dönem burada muhafaza edilmiştir.

Zamanın Maarif Nazırları (Millî Eğitim Bakanı) Saffet Paşa ve Ahmet Vefik Paşa’nın katkılarıyla tarihî eserler koleksiyonu sürekli gelişmiştir.

Meşhur Türk ressamlarından ve arkeologlarından Osman Hamdi Bey tarafından 13 Haziran 1891 tarihinde “Âsâr-ı Atîka Müzesi” adıyla bugünkü binasında tekrar kurulmuştur. Topkapı Sarayı ile Gülhane Parkı arasında yer alan müze, dünyanın en büyük müzelerindendir.

Müze koleksiyonunda Balkanlar’dan Afrika’ya, Anadolu ve Mezopotamya’dan Arap Yarımadası ve Afganistan’a kadar Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde yer alan medeniyetlere ait bir milyondan fazla eser yer almaktadır.

“Büyük İskender Lahdi”, “Ağlayan Kadınlar Lahdi” gibi dünyanın en meşhur arkeolojik eserleri, 1887 ve 1888 yılları arasında Osman Hamdi Bey tarafından Lübnan’da yapılan kazılar sonunda İstanbul’a getirilmiştir.

ARKEOLOJİ  MÜZESİ’NİN MİMARI KİMDİR?

Müze binası, dönemin ünlü mimarlarından Alexandre Vallaury tarafından inşa edilmiştir. Müzeyi oluşturan binalar içinde en eskisi Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı “Çinili Köşk”tür. Günümüzde çinili ve seramik eserler müzesi olarak kullanılmaktadır.

Müzenin tarih, arkeoloji, nümizmatik ve güzel sanatlara dair kitaplardan oluşan zengin bir kütüphanesi vardır. Ayrıca müze; kimya laboratuvarı, heykel onarım atölyesi ve fotoğrafhane gibi bölümlere sahiptir.

ARKEOLOJİ MÜZESİ ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ

Arkeoloji Müzesi’nin açıldığı 13 Haziran günü ülkemizde müzeciler günü olarak kutlanmaktadır. Pazartesi hariç haftanın diğer günleri 09.30- 17.00 saatleri arası ziyaret edilebilir.

ARKEOLOJİ MÜZESİ NEREDEDİR? - HARİTA