Arapça ile İlgili Ayetler

KUR’ÂNIMIZ

Arapça nedir? Arapça, Kur’an’da geçiyor mu? Arapça ile ilgili ayetler.

Arapça, “Hâmî-Sâmî dil âilesinin Sâmî dalından, yapı bakımından bükümlü diller grubuna giren, Asya ve Afrika’da birçok halkın konuştuğu, bütün İslâm âleminin dînî lisânı hâline gelmiş bulunan dil, Arap dili, Arabî” anlamlarına gelir. Kur’an’da pek çok ayette Arapça / Arap dili kelimesi geçmektedir.

ARAPÇA İLE İLGİLİ AYETLER

Hiç şüphesiz biz o kitâbı, düşünüp anlamanız için Arapça bir Kur’an olarak indirdik. (Yusuf / 2. Ayet)

***

Böylece biz Kur’an’ı Arapça dilinde nihâî bir hüküm ve hikmet kaynağı olarak indirdik. Şâyet, sana İlim’den gelen bu kadar gerçekten sonra onların arzu ve isteklerine uyarsan, seni Allah’ın azabından kurtaracak ne bir dost bulabilirsin, ne de bir koruyucu. (Ra'd / 37. Ayet)

***

Senin hakkında kâfirlerin: “Ona Kur’an’ı kesinlikle bir insan öğretiyor” dediklerini elbette biliyoruz. Kaldı ki, Kur’an’ı sana öğrettiğini iddia ettikleri kişinin dili yabancıdır, Kur’an ise açık ve anlaşılır bir Arapçadır. (Nahl / 103. Ayet)

***

Rasûlüm! İşte biz kitabı Arapça bir Kur’an olarak indiriyor ve onda tehdit ve uyarılarımızı çeşitli açılardan farklı üsluplarla açıklıyoruz. Umulur ki onlar bu sâyede günahlardan sakınırlar, yahut Kur’an onlarda her defasında yepyeni bir şuur ve idrak uyanıklığı meydana getirir. (Tâ-Hâ / 113. Ayet)

***

Apaçık bir Arapça ile. (Şuarâ / 195. Ayet)

***

Biz Kur’an’ı Arap olmayan birine indirseydik, (Şuarâ / 198. Ayet)

***

Onu her türlü çelişkiden ve gerçeğe aykırı bütün unsurlardan uzak, dosdoğru Arapça bir Kur’an olarak indirdik; belki gittikleri yolun yanlışlığını anlayıp Allah’a karşı gelmekten sakınırlar diye. (Zümer / 28. Ayet)

***

O, doğrunun ve güzelin kıymetini bilen bir toplum için âyetleri Arapça okunup rahatlıkla anlaşılan bir metin olarak iyice açıklanmış ve belli bir sistem dâhilinde dizilmiş bir kitaptır. (Fussilet / 3. Ayet)

***

Şehirlerin anası Mekke halkı ile onun çevresindekileri uyarman ve geleceğinde şüphe bulunmayan toplanma gününün dehşetinden sakındırman için sana böylece Arapça bir Kur’an vahyediyoruz. O gün geldiğinde insanlardan bir kısmı cennette, bir kısmı ise çılgın alevli cehennemde olacaktır. (Şûrâ / 7. Ayet)

***

Şüphesiz biz onu, düşünüp anlayabilesiniz ve gerekli dersleri alabilesiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik. (Zuhruf / 3. Ayet)

***

Oysa Kur’an’dan önce de bir rehber ve rahmet olarak Mûsâ’­nın kitabı vardı. Kur’an ise, zulmedenleri uyarmak ve iyi ve makbul işler yapanları müjdelemek üzere Arap diliyle indirilmiş, kendisinden öncekileri doğrulayan bir kitaptır. (Ahkaf / 12. Ayet)

Kaynak: kuranvemeali.com