Anne Babaların Kabusu Sona Erecek

Hanımlara Özel

Bursa'da yaşayan öğretim görevlisi, ağlama sesine göre bebeğin durumunu belirleyen ve ebeveyni haberdar eden "akıllı beşik cihazı" tasarlayarak, patentini aldı.

Bebek sahibi olduğunda yaşadığı sıkıntılardan yola çıkan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlisi Basri Kul, öğrencisiyle birlikte "akıllı beşik cihazı" tasarladı. Kul'un patentini aldığı "akıllı beşik cihazı" ile bebeğin neden ağladığı tespit edilerek ebeveynine bildiriliyor.

Beşiğe bağlanan cihazla bebeğin sesi sürekli takip ediliyor. Cihaz, bebek ağlamaya başladığında önce ağlama şeklini tespit ediyor. Buna göre de bebeğin hangi durumda olduğunu hesaplayan cihaz, ekran üzerinden ebeveyne bebeğin acıktığı, anne şefkatine ihtiyaç duyduğu, uykusu geldiği yönünde bilgi veriyor.

Beşiğin fonksiyonlarını iyileştirmek, bebeği rahatlatmak ve özellikle bebeklik dönemindeki stres seviyesini düşük tutmak amacıyla tasarlanan cihaz, aynı zamanda bebeğin yastığına yerleştirilen bir birim sayesinde sürekli ölçüm yaparak ateşi yükseldiğinde de uyarı veriyor.

ŞEFKATE İHTİYACI VARSA ANNE SESİ DİNLETİLİYOR

Kul yaptığı açıklamada, bebeklerin sorunlarını ağlayarak ifade etmesi dolayısıyla onların ağlama sesinden durumları hakkında bilgi elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Cihazın, bebeğin ağlaması sırasındaki ses değişiminden ve yapısındaki farklılıklardan yola çıkarak 4 temel kriter belirlediğini dile getiren Kul, şöyle konuştu:

"Cihaz sayesinde bebeğin aç olduğunu, anne şefkatine ihtiyaç duyduğunu, uykusunun geldiğini ya da konforunun yerinde olmadığını tespit edebiliyoruz. Anne şefkatine ihtiyacı olduğu taktirde önceden cihaza kaydedilmiş pışpışlama ya da ninni şeklindeki anne sesi, bebeğe dinletiliyor. Mesela, beşiğin içine oyuncağı düşmüş ve bebeğe rahatsızlık veriyordur. Bunu da yine bebeğin ağlama yapısından tespit edebiliyoruz. Açlık durumunda da bebeklerde ağlama şekli değişiyor. Bu ses yapısındaki farklılıkları tespit ederek, ebeveynleri yönlendirmek istiyoruz."

Kaynak: AA