Allah'ın Ümmet'i Muhammed'e İkram Ettiği Gece

RAMAZAN ÖZEL

Kadir Gecesi'ni ihya edebilenlerin mükafatı nedir? Allah'ın (c.c) Müslümanlara cömerliği ile ikram ettiği, cehennemde kurutuluş için bir fırsat olarak sunduğu Kadir Gecesi ve fazileti...

Hüdâyî Hazretleri buyurur:

Kadr-i vaslın kim ede mîrâcını,
Urunur lâ-büd saâdet tâcını.
Sen esirge kulların muhtâcını,
Lûtf ile ihsânın ayıdır Senʼin…

“Hakkʼa vuslat gecesi olan Kadir Gecesiʼnin mîrâcını kim gönül dünyasında yaşarsa, muhakkak ki ebedî saâdet tâcını başına takmış olur. Yâ Rabbi, Sen muhtaç kullarını merhametinle koru ki, bu ay Senʼin lûtuf ve ihsânının coştuğu aydır…”

Allah'ın Ümmet'i Muhammed'e İkram Ettiği Gece

Kadir Gecesiʼni mîrâc ufkunda, yani Cenâb-ı Hak ile kalben beraberlik ikliminde idrâk ve ihyâ edebilenler, hiç şüphesiz ki muazzam bir nîmet ve saâdete nâil olurlar.

Kadir Gecesi, bizlere evvelâ Rabbimizʼin cömertliğini hatırlatmaktadır. Zira herkes kendi şânına göre bir ikram ve ihsanda bulunabilir. Bir geceye bin aydan, yani yaklaşık otuz bin geceden daha hayırlı bir fazîleti ihsân etmek, şüphesiz ki Cenâb-ı Hakkʼın kullarına olan cömertliğinin de azametini ortaya koymaktadır.

Evvelâ bunun şükrânesi sadedinde, bu mübârek geceyi, Cenâb-ı Hakkʼa karşı çok daha büyük bir muhabbetle, şevkle, ibadet iştiyâkıyla ihyâ etmeye gayret göstermeliyiz.

Ayrıca Kadir Gecesi, Cenâb-ı Hakkʼın Habîbʼine duyduğu eşsiz muhabbetin bir tezâhürüdür. Zira kaynaklarda, geçmiş peygamberlere ve ümmetlerine de Kadir Gecesi gibi muazzam bir ilâhî ikramın bahşedilmiş olduğuna dair, herhangi bir kayda rastlamıyoruz.

Yine Kadir Gecesi, Cenâb-ı Hakkʼın Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimizʼe olan muhabbeti hürmetine, ümmet-i Muhammedʼe büyük bir lûtfudur. Dolayısıyla hem böyle bir geceyi ihsân ettiği için Rabbimizʼe hamd ve şükretmeli, hem de bu nîmete vesîle olduğu için Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimizʼe olan hürmet, muhabbet, sadâkat ve itaatimizi artırmalıyız.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altınoluk Dergisi, 2024 – Nisan, Sayı: 458