Allah’a Kul Olma Sanatı

İHSAN

Takva nedir? Kur’ân-ı Kerîm’de takva kelimesi kaç yerde geçiyor? Takva ne ifade eder? Osman Nuri Topbaş Hocaefendi açıklıyor.

TAKVA NEDİR?

Din, her şeyden önce bir muhabbet işidir. Öyle ki samimî bir muhabbet olmadan, sadâkat de teslîmiyet de itaat de ilâhî rızâya muvafık değildir. Çünkü satırlardaki bilgilerin, sadırlarda hissedilmesi, aklen ve rûhen hazmedilmesi ve bunun en tabiî neticesi olarak da sâlih ameller sûretinde fiillere aksetmesi ve “takvâ” hayatının yaşanması îcâb eder. Bu da ancak muhabbetle mümkündür. Zira muhabbet, takvânın vazgeçilmez anahtarıdır. İşte bu “takvâ”, o kadar mühimdir ki;

Kur’ân-ı Kerîm’de, muhtelif kalıplarda, 258 yerde geçmektedir. Gerek siyak-sibak itibarıyla, gerekse mâhiyet itibarıyla onunla kasdedilen mânâları özetle tarif edecek olursak:

Takvâ; Allâh’a kul olma sanatıdır.

Takvâ; değişen şartlar ve hayatın med-cezirleri karşısında muvâzeneyi / dengeyi bozmamaktır.

Takvâ; Hazret-i Peygamber Efendimiz’in ahlâkından ve kalbî hassâsiyetlerinden nasîb alabilmektir.

Takvâ; nefsânî ihtirasları dizginleyip rûhânî istîdatları inkişâf ettirmektir.

Takvâ; helâl-haram ölçülerine riâyette hassâsiyet kazanıp; kalbi, günah kirlerinden korumaktır.

Takvâ; İslâm’ın şartlarını huşû ile îfâ edebilmek, îmânın heyecanını yaşayabilmektir.

Takvâ; gönüllerin bir nazargâh-ı ilâhî hâline gelmesidir.

KULLUĞUN ÖZÜ

Yani kulluğun özü olan takvâ; îman, ibâdet, muâmelât ve ahlâkta âhenkli bir bütünlüğün oluşarak hayatın her safhasında İslâm şahsiyetinin sergilenmesidir.

Bütün bu tariflerin tecellîsi için de Cenâb-ı Hakk’ın bizlere bahşettiği bütün nîmetlere karşı büyük bir şükran ve minnet hissi içerisinde aşk ve iştiyak ile kulluk mukâbelesinde bulunma gayreti zarûrîdir. Nîmetler içerisinde de bilhassa îman nîmetinin bedelini ödeme gayreti daha çok zarûrîdir.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Ebedi Yol Haritası İslam, Erkam Yayınları