Alkolsüz Bira İçmek Caiz midir?

SORULARLA İSLAM

Yrd. Doç.Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, "Alkolsüz bira içmek caiz midir?" sorusunu cevaplıyor.

Alkolsüz bira ifadesindeki alkolsüz ifadesi içinde hiç alkol olmadığı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla alkolsüz içecekler talimatnamesinde belirtilen oranın altında kaldığı için işte söz gelimi binde atmış, binde elli gibi bir oran belirtilmiş. Onun altında kaldığı için alkolsüz bira ifadesini kullanıyorlar.

Binalialeyh içerisinde alkol varsa, sonradan zerkedilmiş konulmuş bir alkol varsa, herhangi bir içecekte olsa onu tüketmek caiz değildir? Bunu öncelikle ifade etmek gerekir. Bunun dışında bir başka meselede var ki o bir çoğumuzun gözünden malesef kaçıyor. Suyu bile ki içerisinde her hangi bir alkol maddesinin olması mümkün değil iken bira diye adlandırarak içerseniz o da caiz olmaz.

Niye? Çünkü haram ile özdeşleşmiş, ayniyleşmiş bir takım ifadelerin kullanımını Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) yasaklıyor. İçkinin haram kılındığı yıllarda içkiyle ayniyleşmiş olan kapların kullanımıda yasaklanmış. Yani bir takım isimlerle anılan içerisinde üzümden şarabın yapıldığı, arpadan şarabın, hurmadan şarabın yapıldığı kapların şarapsız olarak alkolsüz olarak su için tüketimi bile yasaklanmış. Niye? Çünkü burada haramı çağrıştıran, akla getiren, harama alıştıran, yavaş yavaş haramla ünsiyeti sağlayan bir çağrışım.

Söz konusu temel bir kuralımız var diyor ki; “Harama götüren şey kendisi bizzat haram olmasa da haramdır.” Yani bir eylemi yapacaksınız bu eylemin kendisi haram değil ama otomatik olarak peşinden haram işleme söz konusu ise onu da “seddi zeriha” yani kötülüğü kapama kötülüğe imkan tanımama kuralı gereği yasak görmüşler. Binalialeyh, alkollü alkolsüz bira adı altında her hangi bir içeceğin tüketimi asla caiz değildir.

“Efendim bunda alkol yok. Adının bira olması mı bu yasağı doğruyor?” diyenlere evet adının bira olması doğuruyor.  Madem alkol yok bira deme şıra de. Neden illa bira deme ihtiyacı hissediyorsun?