Ahlat Selçuklu Mezarlığı

TARİHİMİZ

Bitlis'in Ahlat ilçesinde 8 bin mezar taşının bulunduğu Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda yürütülen arkeolojik çalışmalarda kadılar için ayrılmış özel bir bölümün bulunduğu belirlendi.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde, "Anadolu'nun Orhun Abideleri" olarak nitelendirilen, boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve motiflerle her biri büyük önem taşıyan mezar taşlarını bünyesinde barındıran Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda, kadılar için özel bir alan olduğu ortaya çıktı.

8 BİN MEZAR TAŞI VAR

Muhtelif tiplerde 8 bin mezar taşının bulunduğu Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında yürütülen çalışmalarında yosun ve likenlerden temizlenen mezar taşları, tarihe ışık tutuyor.

KADILAR İÇİN ÖZEL BİR BÖLÜM VAR

YYÜ Sanat Tarihi Uzmanı Selami Bak, dünyanın en büyük İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda kadılar için özel bölüm oluşturulduğunu tespit ettiklerini söyledi.

AHLAT SELÇUKLU MEZARLIĞI

Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Bitlis'in Ahlat ilçesinde, yer alan, Selçuklu dönemi mezarlığıdır. Erken döneme ait en büyük Türk- İslam mezarlığıdır. Ortaçağ Türk mimarisi mezarlarını içeren bir açık hava müzesi niteliğindedir. Mezarlar şehrin Meydan Mezarlığı çevresinde ve Ahlat’ın eski mahallelerinde yer almaktadır. Sayıları bin civarındadır. Ancak anıt niteliğinde olanlar 118 adettir. Alışılmış mezar ölçülerinden büyük, 3.50 metre yüksekliğe varan ve her cephesinde süsleme bulunan dikdörtgen pirizma şeklindeki şâhideleriyle tanınırlar.