224 Yıldır Yoksulların Yüzünü Güldüren Osmanlı Geleneği

Vakıf

Selçuklu ve Osmanlı devrinde yoksul, muhtaç, öğrenci ve yolcular için yeme içme hatta barınma ihtiyacını karşılamak için kurulan imarethâneler, bugün de yaşatılıyor.

İstanbul'da Osmanlı'dan bu yana yaşayan tek imarethâne olma özelliğine sahip Mihrişah Vâlide Sultan İmarethânesi, geçmişte olduğu gibi bugün de ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürüyor. 1792 yılında kurulan ve yaklaşık 224 yıldır yoksul insanlara kapılarını açan imarethânede günde yaklaşık 2 bin kişiye sıcak yemek veriliyor.

İNSAN SURESİ

Kur'ân-ı Kerîm'deki İnsan Sûresi'nin 8. âyetinde yer alan: "Onlar içleri çektiği hâlde yiyeceği yoksula, öksüze ve esire yedirirler" ifadelerinin yazılı olduğu imarethânenin kapısında, tarihte olduğu gibi bugün de genç, yaşlı ve çocuk yüzlerce kişi yemek için sırada bekliyor.

Yoksul vatandaşlardan bazıları sefer taslarına doldurdukları sıcak yemeği evine götürerek âilesiyle paylaşırken, kimileri de yemeğini imarethânede yiyor.

OSMANLI İMARETHÂNE KÜLTÜRÜ

İmarethâne 1792 yılında Sultan III. Mustafa’nın eşi ve III. Selim’in annesi Mihrişah Vâlide Sultan tarafından yaptırıldı ve 224 yıldır aralıksız hizmet veriyor. Bu Osmanlı ve Selçuklular’dan kalma gelenek fakirlerin sofrasını güldürüyor.

Eyüp'te Osmanlı imarethâne kültürünün yaşayan temsilcisi Mihrişah Vâlide Sultan İmarethânesi, her gün yüzlerce yoksula kucak açıyor.

Ekmek ve yemeklerini alarak karınlarını doyurabilmenin mutluluğunu yaşayan insanların gözlerindeki hüzün de dikkati çekiyor. Yemek yemenin sevinci, çocukların yüzlerineyse tatlı bir gülümseme olarak yansıyor.

Kaynak: Yeni Şafak