“100 Kutu İlacın 72’sini Türkiye Olarak Üretiyoruz”

GÜNDEM

Sağlık Bakanı Demircan, “Türkiye ilaç sanayisinde gerçekten güzel yerde şu anda. Tükettiğimiz 100 kutu ilacın 72’sini Türkiye olarak üretiyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Türkiye’nin, ilaç sanayisinde güzel bir yerde bulunduğunu belirterek, “Tüketilen her 100 kutu ilaçtan 72'si Türkiye'de üretiliyor.” dedi.

TBMM’de konuşan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, kanser ilaçlarının, insanlardan bağışlarla toplanan kandan üretildiğini, Türk Kızılayı’nın, yılda ortalama 1,5 milyon ünite kan topladığını belirtti.

Pekşen, “Bu 1,5 milyon ünite kandan kanser ilacı yapmak için yapılması gereken toplam yatırım miktarı da 70 ila 100 milyon dolardır. En az 70, en çok da 100 milyon dolarlık bir yatırımla bugünkü o kanser ilaçları zincirindeki ilaçların tamamını üretmeniz mümkündür.” diye konuştu.

Türkiye'nin, kanser ilaçları üretebilecek ekonomiye de güce de sahip bir ülke olduğunu anlatan Pekşen, burada Sağlık Bakanlığı'nın yeterli kararlılık göstermesini istedi.

“GÖNÜL İSTER Kİ KANSER İLAÇLARINDA TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLI OLMASIN”

Pekşen'in açıklamaları üzerine söz alan Sağlık Bakanı Demircan, kanser ilaçlarının pek çok kimyasaldan da yapıldığını, biyoteknolojiyle de üretildiğine işaret ederek, “İnsan kanından ise kan ürünleri diye zikrettiğimiz faktör 8, faktör 10 gibi ilaçlar üretiliyor, plazma üretiliyor. Bu konuya da Türkiye yatırımını yaptı, ihale yapıldı, bu işi yapacak olan firmalar faaliyete geçti.” ifadesini kullandı.

Bakan Demircan, sözlerine şöyle devam etti:

“Gönül ister ki kanser ve kanser ilaçları konusunda Türkiye dışa bağımlı olmasın. Türkiye ilaç sanayisinde gerçekten güzel yerde şu anda. Tükettiğimiz 100 kutu ilacın 72'sini Türkiye olarak üretiyoruz. Öbür taraftan, fiyat bazında şimdilerde yüzde 50-yüzde 50 noktasına geldi. Çünkü bazı ithal ilaçlar yeni patentli ilaç olduğu için fiyatları yüksek oluyor. Türkiye ne zaman ilaç üretir, patenti de kendi alırsa o zaman ilaç ihracatı da yapabilecek noktada olur. Şu anda ihracat da yapıyor Türkiye, kendi ilaç ihtiyacının da önemli bir kısmını karşılıyor.”

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy ise milli ferasetin milli eğitimle birleşmesi, milli eğitimin de milli teknolojiyle, milli siyasetle harmanlanarak uygulanmasının ülkede çok önemli sonuçlar vereceğini belirtti.

Ersoy, “Bizim temel problemimiz yabancılaşmayla ilgili, aydın yabancılaşmasıyla ilgili, aydınların toplumuna uzaklaşmasıyla ilgili hep dertli olmuşuzdur. Bu topraklarda neşet eden entelijansiya ne hikmetse kendi gerçeklerine yabancılaşarak kendini ifade edebilmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA