En Eski Türk Futbol Takımı

En eski Türk futbol takımının Avrupa'da kurulduğunu biliyor muydunuz?

İngiltere'nin Başkenti Londra’da bulunan bir futbol takımının ismi yüzyıllardır, bakın hangi isimle anılıyor! Üstelik bu takımın formalarında “Türk Bayrağı” var.

Bundan tam 127 yıl öncesi, yıl 1877… Yer, İnglitere’nin Hampshire bölgesinde, orman içindeki Fordingbridge kasabası. Adını kasabanın tam ortasından geçen nehir üzerine 811 yıl önce kurulmuş olan tarihi köprüden alır Fordingbridge. O yıllarda henüz, bugün dünya üzerinde milyonları savuran “futbol”un adı bile yoktur. Kasaba içinde oluşan iki grup ortaya atılan meşin yuvarlağı tekmeleyerek oyun oynamaktadır. Oynadıkları oyuna da İngilizce’de “ayaktopu” anlamına gelen “Football” denmektedir.Kurdukları kulübü dünyanın 6. eski futbol kulübü olarak tarihe kaydettirir Fordingbridge sakinleri.. Kulüp artık daha düzenli takım halinde ortaya çıkar ancak bu takıma bir de isim gerekmektedir.

fordingbridge turks

FUTBOL TAKIMININ ADI NEDEN “TÜRK”

Futbol takımının kurulduğu tarihlerde Gazi Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Plevne’de tarihe altın harflerle yazılmış önemli bir kahramanlık destanı ortaya koyar. O tarihlerde tüm Avrupa’da ‘Plevne Savunması’ ile dilden dile dolaşmaktadır. Fordingbridge futbol takımının rakipleri karşısında ortaya çıkardığı savunma ağırlıklı futbol, Osmanlı ordusunun dünya tarihine geçen Plevne savunmasına benzetildiği için taraftarlar takımlarına, “Come on Turks” ve “Live Long Turks” tezahüratlarıyla destek verince, takımın adı da kendiliğinden ortaya çıkar… Bütün futbolcuları İngiliz olan takımının adı “Fordingbridge Turks konur.

İLK TÜRK FUTBOL TAKIMI

Maçlara çıkarken onların adı artık “Turks”dür, yani “Türkler.” İngiltere’nin küçük bir kasabasında kurulan ve bütün oyuncuları İngiliz olduğu halde ilk Türk futbol takımı olan “Fordingbridge Turks”, tarihler 1881’i gösterirken, dünyanın ilk futbol kupalarından biri olan “Basingstoke Kupası”nı kazanarak adını ülke çapında duyurur. Tarihin akışı devam etmekte, dostlukların yerini düşmanlıklar almaktadır.

k96v7Ve İngiliz ordusu Çanakkale önlerinde Türk askeri ile karşı karşıyadır. İngiliz kamuoyunda Türkler artık ‘düşman’dır. ‘Fordingbridge Turks’ de adını değiştirmelidir. Yapılan bütün baskılara rağmen kulüp yöneticileri “Turks” adını değiştirmemek için sonuna kadar direnirler ve o gün ‘düşman’ olarak gördükleri Türkler, takım adı olarak günümüze kadar gelecektir. Böylece tarihin tozlanmış sayfaları arasından bu ve benzeri nice bilinmeyen dostluklar karşımıza çıkmaya devam edecektir.

127 YILDIR SAHALARDA

Türklerden habersiz “Türk” adını alan ve Türk bayrağını takımın amblemi yapan 127 yıllık ‘Fordingbridge Turks’ kulübü, her hafta sonu yapılan maçlarda taraftarlar yine 127 yıl öncesindeki gibi “Haydi Türkler”, “Savulun Türkler Geliyor” tezahüratları ile takımlarına destek vermeye devam ediyor.

Kaynak: sarrafoglu.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.