Zengin Kaynakları Var Ama Dünyanın En Fakir Ülkesi

Yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, zengin kaynaklara, doğal ve tarihi eserlere sahip olmasına rağmen yaklaşık yarım asır süren askeri rejim nedeniyle dünyanın en fakir ülkelerinden biri durumunda bulunuyor. 

Askeri rejimin uyguladığı tam anlamıyla dışa kapalı yönetim nedeniyle çoğu kimse tarafından adı dahi bilinmeyen Myanmar, bu nedenle "Asya’nın kapalı kutusu" olarak tanımlanıyor. Ancak ülkede yapılan seçimlerin ardından yönetimin sivillere geçmesiyle birlikte kabuğunu kırmaya başlayan Myanmar turistlerin de ilgisini çekmeye başladı.

Altyapıdan ekonomiye, sağlıktan sosyal hayata kadar her alanda oldukça geri kaldığı görülen ülkede, ciddi fakirlik göze çarpıyor. "Kenar mahallelere" nazaran daha iyi durumda olsa da şehir merkezlerindeki geri kalmışlık da tüm çıplaklığıyla görülebiliyor.

BARAKA EVLERDE YAŞAYIP SOKAKTA BANYO YAPIYORLAR

Merkezde daha çok eski apartmanlar göze çarparken, arka mahallelerde insanlar, çoğunun kapısı bile olmayan, ahşaptan yapılmış barakalarda yaşamını sürdürüyor. Ülkenin yıl boyunca yağışlı iklime sahip olmasından dolayı, su basmasını önlemek amacıyla evler yerden biraz yukarıda inşa ediliyor.

Söz konusu evlerin çoğunda elektrik dahi bulunmuyor. Ayrıca, altyapı yetersizliğinden dolayı kanalizasyon suları açık halde, evlerin kenarından akıp akarsulara karışıyor. Evlerin sadece yatmak için kullanılması nedeniyle yemekler dışarıda yapılıp, yeniliyor.

Her evin yanında birden fazla içi su dolu varil bulunuyor. Evlerde banyo bulunmaması nedeniyle insanlar sokak ortasında, bu varillerdeki suyla banyo yapıyor. Bu tip yerlerde insanların çoğu, evinin bir bölümü dükkan olarak kullanıyor.

İNSANLAR SÜREKLİ ŞEMSİYEYLE DOLAŞIYOR

Ülkedeki dükkan, mağaza ve pazarlarda kadın satıcıların fazlalığı dikkati çekiyor. Hemen hemen tüm işlek caddelerde seyyar satıcılar bulunuyor. Bu kişiler, genelde yerel yiyecekler satıyor. Ülkede elektrik sıkıntısı olduğu için büyük dükkan ve mağazalarda jeneratör bulunuyor. Bu imkandan mahrum oldukları için birçok yerde karanlık ya da mum ışığında satış yapan seyyar satıcılar görülebiliyor.

Myanmar, yılın her mevsimi aşırı yağış ve sıcaklığın yaşandığı iklime sahip. Bundan dolayı, her gün sokakta elinde şemsiyeyle dolaşan çok sayıda insan görülüyor. Yağmurlu havanın yanı sıra güneş varken de insanlar sürekli şemsiyeyle dolaşmak zorunda kalıyor.

BUDİST TAPINAKLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Ülke, çok sayıda doğal ve tarihi esere sahip bulunuyor. Myanmar, özellikle Asya'ya özgü mimariye sahip Budist tapınaklarıyla dikkati çekiyor.

Ülkenin en gelişmiş kenti olan Yangon'da bulunan Shwedagon Pagoda, bunları başında geliyor. Çok sayıda Buda heykelinin bulunduğu tapınak, en çok turist çeken yerlerin başında geliyor. Söz konusu yerde ibadet eden kişiler de görülebiliyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.