Zeka Geliştiren Yiyecekler

Zihnimize iyi bakan, unutkanlığı azaltan, zekâ gelişimini tetikleyen yiyecekler yeni bir listede bir araya getirildi.

Rehber niteliği taşıyan bu listeyi buzdolabının kapağına asmakta yarar var. Kuru yemişlerden kırmızı soğana, patatesten üzüme, bu özelliklerini hiç bilmediğimiz pek çok yiyecek, keskin bir zekâya ihtiyaç duyduğum her durumda bizlere destek olmaya hazır.

İnsan her durumda yaratıcı düşünmeye, zihnini daha çok geliştirmeye ve beynini güçlendirmeye mecbur. İster şu yeni hızlanan bahar döneminde derslerle boğuşalım, isterseniz de iş yerinde ‘ses getirecek’ bir projeyle uğraşalım. ‘Zihin açıklığı’ dileklerine ne kadar ihtiyacımız varsa, zihnimize iyi bakacak yiyeceklere de en az o kadar ihtiyacımız var. Yemek.com, hâfızayı ve zekâyı güçlendiren yiyecekleri listeledi.

ÇİLEK BUNAMAYI GECİKTİRİYOR

Çilek, içeriğinde barındırdığı fisetin adlı madde sayesinde zihnin daha fazla ve verimli çalışmasını sağlıyor. Bununla birlikte uzun vâdede hâfıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.

BİTTER ÇİKOLATA BEYNE OKSİJEN TAŞIYOR

Bitter çikolatanın içinde yoğun miktarda bulunan magnezyum ve antioksidanlar, beyne oksijen taşıyarak beynin daha aktif çalışmasını sağlıyor. Uzmanlar sınavlardan, sunumlardan önce bitter çikolata yenilmesi tâvsiye ediyor.

TAHILLAR B VİTAMİNİ KAYNAĞI

Mühim bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeleyerek beynin harekete geçmesini sağlıyor. Kahvaltılarda tam tahıllı ekmek tercih etmek yararlı oluyor.

PATATES ZİHNİN VERİMLİ ÇALIŞMASINI SAĞLIYOR

Patates kan şekerini yavaş ve dengeli bir şekilde yükselterek, zekânın daha verimli çalışmasına olanak tanıyor. Ancak yağda kızartılan patates bu özelliklerini yitirebiliyor.

KURU YEMİŞLER UNUTKANLIĞI AZALTIYOR

Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi E vitamini bakımından zengin olan kuru yemişler, içerdiği yağ asitleri sayesinde unutkanlıkla cenk eden kahramanlar arasında. Tâvsiye edilen miktar ise her gün bir avuç kadar.

YOĞURT ODAKLANMAYI GÜÇLENDİRİYOR

İçinde bulunan tirozin isimli madde hâfızayı güçlendirip, beyni uyarıyor. Bu sayede beyin, meşgul olduğu konuya daha çok odaklanma sağlıyor.

ÜZÜM PROBLEM ÇÖZMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Üzüm ve üzüm suyu, dopamin salgılanmasını artırarak problemler karşısında daha etkili şekilde çözüm üretmemizi sağlıyor; bu yeteneğimizi güçlendiriyor.

ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK YARARLI

Taze fasulye lif ve proteini bir arada barındıran nadir yiyeceklerden birisidir. Uzmanlar bu etkilerin özellikle çocuklarda daha etkili bir şekilde zekâ gelişimini etkilediğini savunuyor.

KIRMIZI SOĞAN HÂFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Kırmızı soğan, hâfızayı geliştiren ve unutkanlığı önleyen quercetin isimli bileşen bakımından zengindir. Aynı zamanda iyi de bir folik asit kaynağıdır.

KIRMIZI VE TURUNCU SEBZELER BEYİN SIHHATİNE YARDIMCI

Özellikle domates, havuç ve kırmızıbiberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sıhhatli kalmasını sağlıyor.

SOMON OMEGA-3 KAYNAĞI

Balık tüketimi genel olarak hayli sıhhatli ancak omega-3 bakımından çok zengin olan somonun zekâ gelişimi için ayrı bir yeri var. Bu sayede somon hem beynin korunması hem de hâfızayı güçlendirmeyi sağlıyor.

YAĞSIZ KIRMIZI ET DEMİR DEPOSU

Yağsız ve sinirsiz kısımdan oluşan kırmızı et tam bir demir deposu olup, özellikle sıhhatli alyuvarlar için vazgeçilmez bir kaynak özelliği taşıyor. Bu şekilde de beyin gelişimi için büyük yarar sağlıyor.

YABAN MERSİNİ STRESE KARŞI SAVUNMA SAĞLIYOR

Düzensiz beslenme, aşırı yoğun spor, stres ve yorgunluk gibi etkenlerin ortaya çıkardığı oksidatif adı verilen stres türü, hâfızanın işlevlerini son derece olumsuz etkiliyor. Yaban mersini buna karşı savunma sağlıyor. Ayrıca özellikle yaşa bağlı unutkanlığı geciktirmesi bilinen en büyük yararlarından birisi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.