Zehir Tacirleri Gençleri Böyle Kandırıyor

Uyuşturucu batağına saplanan gençler, zehir tacirlerinin uyguladığı psikolojik baskıya maruz kalıyor. Zehir tacirleri gençleri uyuşturucu batağına çekmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Emniyet, gençlerin hayatını mahveden tacirlerin en çok kullandığı yöntemleri bir bir ifşa etti.

Uyuşturucu kullanımı özellikle gençler arasında son yıllarda belirgin bir artış gösterdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı ile Mücadele İzleme Merkezi (TUBİM), gençleri madde bağımlılığına alıştırmak isteyenlerin en çok kullandığı 6 taktiği kamuoyu ile paylaştı.

“HAYIR” DEMEKTEN KAÇINMAYIN!

TUBİM’in Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) desteği ile hazırlanan internet sitesinde, gençlere madde bağımlılığı konusunda uyarıcı bilgiler yer alıyor.

Gençleri kullandıkları yöntemlerle istemedikleri şeyleri yaptırmaya zorlayan kişilere karşı uyanık olunması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Kendinizi ortaya koyarak ve ‘hayır’ diyerek diğer insanlardan saygı görebilirsiniz. Aksi takdirde kişiliğinizden ödün vererek sessiz kalmanız ve inisiyatifi başkalarına bırakmanız kaçınılmaz son olacaktır. Mutlu bir hayatın yolu doğru olmaktan ve doğru olan kişilerle bir arada bulunmaktan geçer.” denildi.

UYUŞTURUCUYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER

TUBİM, uyuşturucu kullananlar arasında ‘doğru’ olarak kabul edilen ‘yanlış’ bilgilere de dikkat çekti. İşte o yanlışlar:

Yanlış: Esrar bitki olduğu için güvenilirdir ve bağımlılık yapmaz.

Doğru: Esrar THC maddesini içeren bağımlılık yapıcı maddedir.

Yanlış: Esrar kullanıcıları diğer uyuşturuculara geçmez.

Doğru: Esrar, diğer uyuşturuculara başlangıç noktasıdır.

Yanlış: Esrarın etkisi birkaç saatte geçer.

Doğru: Esrar vücutta depolandığı için etkisi günlerce, haftalarca sürebilir. (Esrar sigara olarak içildiğinde kanda birkaç dakikada zirve yapar, saatler içinde hızla düşer. Bunun sebebi dokularda depolanmasıdır. İdrarda günlerce atılır.)

Yanlış: Esrar stresi giderir.

Doğru: Diğer uyuşturucularda olduğu gibi esrar sadece problemlerle yüzleşmeyi geciktirir. Depresyon yapabilir

Yanlış: Esrar zihni açar.

Doğru: Esrar zihni sisli hale getirir; bellek, konuşma, anlama ve karar verme yeteneğini bozar.

Yanlış: Bir defa denemekten bir şey çıkmaz.

Doğru: Bir defa maddeyi aldıktan sonra ikinci bir defa alma riski çok yüksektir. Bir kez, çok kez kullanmak için ilkdir. Kullanımı emniyetli bir bağımlılık maddesi yoktur.

Yanlış: Benim kızım ya da oğlum kullanmaz.

Doğru: Bağımlılık ve maddelerle karşılaşma riski herkes için eşittir.

Yanlış: Ecstacy özellikle ders çalışırken zihin açıcı ve gençler arasında cinsel gücü artırıcı ve zayıflatıcı bir maddedir. Ecstacy bilinenin tam tersine beyinde direk merkezi sinir sistemini etkilediği için tüm hücreleri öldürerek beyinde tahribata neden olmaktadır.”

MADDE BAĞIMLILIĞINA ALIŞTIRMAK İSTEYENLERİN TAKTİKLERİ

Gençleri madde bağımlılığına alıştırmak isteyenlerin en çok kullandığı taktikler şöyle:

  • Yağcılık: Sen gidince buranın tadı tuzu kaçar.
  • Yalnız Bırakma: Eğer gidersen bir daha yüzüne bakmam.
  • Yalvarma-Acındırma: Ne olur hatırım için bir kez, beni kırma.
  • Tehdit: Kesinlikle seni bırakmayız.
  • Ödül Vaadetme: Bak bunu yaparsan seni o kızla/erkekle tanıştıracağım.
  • Aşağılama: Hadi süt çocuğu sen de.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.