Yüzde Yüz Yerli İlk Dizel Motor Üretildi

Yüzde yüz yerli sermayeli Türk markası TÜMOSAN, ülkemize ilk yerli dizel motorunu hediye etti.

TÜBİTAK desteğiyle 2012 yılında başlatılan “Yeni Nesil Dizel Motor Geliştirilmesi" projesi çerçevesinde geliştirdiği 155-1000 arası beygir gücü ailesinin ilk iki üyesi hazır hale getirildi. 4 silindirli 4.5 litre ve 6 silindirli 6,8 litre motorlarının ateşlemesi TÜMOSAN Konya Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

TÜMOSAN, düzenli olarak Anadolu'un çeşitli yerlerinden çiftçileri ağırlıyor.

BİRİKİMİNİ KONUŞTURDU

Albayrak Grubu bünyesindeki sanayi devi şirket, motor üretimindeki 40 yılı aşkın tecrübesiyle 45-185 BG aralığındaki dizel motor üretimine devam ediyor.

Türk mühendisler, dünyada dizel motorlarda kullanılan en son teknoloji olan yüksek basınçlı püskürtme-yanma teknolojisine (Common Rail) sahip motor ailesi geliştirme hedefi için sürekli çalışıyor.

Yüksek basınç artış oranlı turboşarj ve milli olarak geliştirilecek elektronik kontrol ünitesine sahip modern motor ailesinin ilk iki üyesi tamamlandı. Motorlar 155 beygir gücünden 1000 beygir gücüne kadar geniş bir yelpazede gelecek.

İLK ATEŞLEMESİ BAŞARIYLA YAPILDI

Bu gurur Türkiye'nin: TÜMOSAN ilk yerli dizel motoru üretti

Proje kapsamında sıralı 4 silindirli 4.5 litre ve 6 silindirli 6.8 litre yeni tasarım motorunun ilk ateşlemesi 2016 yılında başarı ile gerçekleştirildi.

Motor ailesinin 4 ve 6 silindirli ilk iki üyesinin performans ve kalibrasyon çalışmaları devam ediyor. 4 silindirli 5.2 litre ve 6 silindirli 7.8 litre versiyonlarının tasarım ve analiz çalışmalarını da Türk mühendisleriyle sürdürüyor.

 

 

SIRADA 6 VE 10 SİLİNDİR VAR

Bu gurur Türkiye'nin: TÜMOSAN ilk yerli dizel motoru üretti

Projenin devamında ise şirket, sıralı 6 silindir 9 litre ile V tipi 8 ve 10 silindirli dizel motorlarla 450-1000 BG aralığında ticari ve askeri ihtiyaçlara cevap verecek ürünlere ilişkin çalışmalar başlatmayı planlıyor.

TÜMOSAN'ın bu hamlesiyle Türkiye, dünyadaki diğer dizel motor teknolojisine sahip ülkelerle rekabet imkanı elde edecek.

Dışarıya bağımlılığı azaltacak hamle

Bu gurur Türkiye'nin: TÜMOSAN ilk yerli dizel motoru üretti

Ekibinin çoğunluğunu doktora ve yüksek lisans seviyesinde mühendislerden oluşan İstanbul Topkapı Ar-Ge kompleksindeki kadrosuyla Türkiye'deki pek çok ilki başarmış olan TÜMOSAN, çalışmalarıyla ülkemizin sanayisinin üzerinde işler yapmaya devam ediyor.

Şirket, motor gibi kritik bir konuda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çalışıyor. Yerli imkânlar kullanarak Konya fabrikasında sürdürdüğü Traktör ve Motor imalatı ile TÜMOSAN, bir yandan da Türkiye'ye gelen yabancı kaynaklı üreticilerle rekabet ediyor.

İşte bu gururlandıran mücadele Türkiye'nin tarıma dayalı ekonomisinin ve motora ihtiyaç duyan denizcilik, jeneratör ve otomotiv gibi sektörlerinin yurt dışı bağımlılığını azaltıyor. Şirket, bu milli hamleler sayesinde Türkiye'yi teknolojileri ithal eden konumdan ihraç eden konuma yükseltmeyi hedefliyor.

Kaynak: gzt.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.