Yüzakı Dergisinin Temmuz 2019 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 173. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Temmuz 2019 sayısının konusu; “Vefâ Îmânın Fârikasıdır” oldu.

Yüzakı dergisinin Temmuz 2019 sayısının sunuşu şu şekilde;

VEFA İMANIN FARİKASIDIR

Fârika...

Fark oluşturan değer. Ayırıcı vasıf. Alâmet-i fârika terkîbi kullanılırdı mâzîde, bugün kullandığımız marka, logo gibi yabancı menşeli kelimeler yerine.

Fârika, tek kelimeyle tarif âdeta...

Vefâ, Îmânın Fârikasıdır.

Mü’min isek vefâlı olmak durumundayız.

Bizi yaratan ve bize her varımızı veren Rabbimiz’e vefâ göstermeliyiz.

Bizim için her fedâkârlığa tahammül eden Rasûlullâh’a vefâ göstermeliyiz.

O’nun vârisleri olan âlimlere vefâ göstermeliyiz.

Mü’min kardeşe vefâ göstermeliyiz. Muhâcir, ensâr olmalıyız.

Anne-babaya vefâ göstermeliyiz. «Üf!» demeden kol kanat germeliyiz.

Ecdâdın emânetine vefâ göstermeliyiz.

Vatana vefâ göstermeliyiz. 15 Temmuz’daki şehidler, gaziler gibi...

Şehidlere vefâ göstermeliyiz. Onları unutmamalı, arkalarından onlar gibi nesiller yetiştirmeliyiz.

Musa Topbaş Efendi’nin 20’nci vefat sene-i devriyesi... O, «Sâhibü’l-Vefâ» diye meşhur idi. Onun vefâsını, kendilerinin maddî-mânevî vârisi ve halefi Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocaefendi’ye sorduk. Ülkemizde dînî eğitim ve irşâdın 70 senelik serencâmını da ihtivâ eden doyurucu bir mülâkat oldu.

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali Eşmeli, âyet âyet, Kur’ân’da vefâyı ifade ve tahlil ederek, Hazret-i İbrahim’den günümüze, Çanakkale’den 15 Temmuz’a vefânın ehemmiyetini şu sözlerle bayraklaştırdı:

“Gerçek ehl-i îman, daima vefâyı bayrak edinmiştir. Allâh’a vefâ içindedir. Rasûlullâh’a vefâ ile doludur. Anne-babaya vefâkârdır. Ecdâdının emânetine vefâlıdır. Cennet vatanına vefâlıdır. Al bayrağına vefalıdır. Ezan ve Kur’ân’ına vefâlıdır. Bu vefânın en güzel nişâneleri olarak; Çanakkalemiz vardır, İstiklâl zaferimiz vardır, 15 Temmuz var oluş destanımız vardır.”

Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocaefendi, «Kur’ânî Tâlimatlar»ın 7’ncisinde; «Vefâ»yı kaleme aldı. Bizlere bir de samimî ve zarûrî «Beyânat»ta bulundu.

Yazarlarımız «Vefâ»nın her köşesine ışıklar tuttular. Modern hayatın, seküler eğitimin ve hortlayan câhiliyyenin nasıl vefâsızlığa zorladığını dile getirdiler. Vefânın nasslarla çerçevesini çizdiler. Halkın gönlünden kopan cümlelerle, yaşanmış tablolarla ifadeye döktüler.

Hazret-i İsa’dan hâtıralar, Anadolu irfânından nükteler, tarihimizden şahsiyetler... Bunları unutmamak ve canlı tutmak da vefâ...

Şairlerimiz; başta 15 Temmuz şehidlerine olmak üzere, üzerimizde hakkı olan herkese vefâ borçlarını, kalemleriyle, alın terleriyle ödeme gayretinde oldular.

Ayrıntılı bilgi www.yuzaki.com’da…

İslam ve İhsan

VEFA NEDİR, KİMLERE GÖSTERİLİR?

Vefa Nedir, Kimlere Gösterilir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.