'Yetimler Diyarı' Sudan'a 3k Formülüyle Hizmet

İLAM Akademi mezunu olan ve 4 yıldır Sudan'da yaşayan Musab Demirlenk, Genç Dergisi'nden Abdurrahim Yüce'ye Sudan'daki hizmetleri anlattı.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Musab Demirlenk, 1989 Konya doğumluyum. Liseyi Konya Merkez İmam Hatip Lisesi’nde okudum. İLAM Akademi ve İlahiyat mezunuyum. 4 yıldır Sudan’da yaşıyorum. Evli ve bir çocuk babasıyım.

KAFA, KARIN VE KALP DOYURUYORUZ

Sudan’da ne tür faaliyetler yapıyorsunuz?

Sudan’daki hizmetlerimizi "3K formülü" olarak isimlendirdiğimiz; “kafa, karın ve kalp” doyurmak üzere inşa etmeye çalışıyoruz.

İnsanların karnını doyurmak için;

Aşevimizden günlük 3 bin yetime yemek ikram ediyoruz. Ramazan ayı ve Kurban Bayramı’nda on binlerce insana yardım ulaştırıyoruz. Ayrıca hamd olsun; 4 yıl içinde 65 su kuyusu açtık.

İnsanların kafasını doyurmak için;

25 farklı milletten 75 öğrencinin kaldığı yükseköğrenim yurdumuz, talebe evlerimiz ve tam donanımlı anne yetiştirme prensibine dayanan kız talebe evlerimiz var.

Ortaöğretim öğrencilerine yönelik hafızlık talebe yurdumuz var. Öğrencilerimiz Sudan’ın en kaliteli liselerinde okul eğitimlerini alırken yurdumuzda İslami eğitim alıp Hafızlık yapıyorlar.

Mescit, yatakhane, sınıflar ve lojmandan oluşan Fetih Akseki Eğitim Külliyesi’nde 25 yatılı, 75 gündüzlü olmak üzere 100 erkek öğrenci eğitim almaktadır. Ayrıca külliyemizde kadınlara yönelik eğitimlerimizde devam etmekte olup, maddi ve eğitim olarak desteklediğimiz Kur`an kursları ve yetim okulları bulunmaktadır.

Hali hazırda 150 öğrenci kapasiteli yeni eğitim külliyemizin inşaatı devam etmektedir.

Yaygın eğitim faaliyetleri kapsamında hafta sonları 250 öğrenci ile çeşitli eğitim ve kültürel faaliyetler yapmaya devam ediyoruz.

İnsanların kalbini doyurmak için;

Osman Nuri Topbaş Hocaefendi’nin eserlerinden dersler yapıyoruz. Arapça`ya tercüme edilmiş sohbetleri ile Sudanlıları buluşturuyoruz.

Yine her 4 ayda bir Sudan’a gelen Abdullah Büyük hocamızın yapmış olduğu sohbetler, konferans ve seminerler ile kardeşlerimizin kalbini de doyurmaya çalışıyoruz.

YETİMLER DİYARI SUDAN

Sudan`daki yetimler üzerine faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu var. Bunun sebebi buralarda yetimin çok olması mı? Yoksa farklı sebepleri var mı?

Ben Sudan’ı yetimler diyarı olarak isimlendiriyorum. İç savaşlar, karışıklıklar, hastalık ve kuraklığa bağlı olarak son yıllarda yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiş ve bunlar geride yetim çocuklar bırakmış. Sudan`ın en mağdur ve mazlumları da bu yetimler olduğu için STK’lar yetimler üzerine yoğunlaşmışlardır.

Sudan`daki faaliyetlerinizde en çok karşılaştığınız problemler nelerdir?

İş yapacağımız, omuzlarına yük koyacağımız yetişmiş insan eksikliği çok fazla. Elbette Sudan`da çok kaliteli gençler, eğitimciler yetiştiriyor ama maalesef bunların büyük çoğunluğu Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkelerde çalışmayı seçiyorlar.

"DÜNYA HÂLÂ HZ. ÖMER’E, ÖMERLERE MUHTAÇ…"

Sudan`da bulunduğunuz süre zarfında hiç unutamadığınız bir olayı anlatır mısınız?

Sudan`a ilk geldiğim yıl 6 ay kadar Darfur`da yaşadım. Bulunduğumuz yere 750 metre mesafede yol kenarında derme çatma bir evde, 4 küçük çocuğu olan bir aile yaşıyordu. Bir akşamüstü bu aileyi ziyaret gittim. Kömür ocağının üzerinde, içinde sadece su olan kara bir tencere kaynıyordu.

Evin hanımına ne pişireceğini sordum, kadıncağız erkek evladını çevredeki evlerin etrafına gönderdiğini, atılmış ekmek varsa oğlunun ekmekleri bulup getireceğini, ekmekleri içine atıp kaynatıp çocuklarına yedireceğini söyledi. Tencere önceden kaynıyordu. Belki de çocuklarını avutmak için o tencere öylece saatlerdir kaynıyordu.

Birkaç dakika sonra İsmail kuru ekmekler ile geldi ve kaynamış suda ekmekler haşlandı. Felç baba, anne, 4 çocuk ve bir de kedi aynı tabaktan o ekmekleri yediler… Ve anladım ki Dünya hâlâ Hz. Ömer’e, Ömerlere muhtaç…

Sizce Sudan halkının en büyük ihtiyacı nedir?

Öncelikle askeri standartlarda yaşam alanına. Ve tabii ki; Suya, sağlık kurumlarına… Ayrıca bunların hepsini, Sudan’a ve Sudan halkına kazandıracak yetişmiş insana, bu insanları yetiştirecek eğitim kurumlarına ihtiyaç var.

Sudan`ın Türkiye`ye bakışı nasıl?

Sudan ile Türkiye’nin Osmanlı Devleti’ne dayanan kadim bir dostluğu var. Osmanlı’dan sonra bu bölgeler ihmal edilse de son on yıl içerisinde hem STK’lar hem de devlet olarak Sudan’a gereken ilgi ve alaka gösteriliyor. Buna dayalı olarak Sudanlılar Türk olduğumuzu öğrenince gülümsüyor ve bize tekrardan sarılıyorlar.

Tarihteki bağlarımızdan bahsedip, geleceğe dair Türkiye’den beklentilerini umutlarını sıralıyorlar. Onlar bizi; biz onları çok seviyoruz.

Çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Tüm bu faaliyetleri yaparken bizden maddi manevi desteklerini esirgemeyen, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na, gönüldaşlarına, Ribat İnsani Yardım Derneği yöneticilerine, gönüldaşlarına ve Uluslararası Genç Derneği ile GENÇ Dergisi’ne şahsım ve Sudan halkı adına teşekkür ediyorum.

Kaynak: gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.