Yerli Uyduda İlk Aşama Bitti

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın teknik çalışmaları tamamlanarak parça tasarımda son aşamaya gelindi.

Türkiye’nin ilk yerli uydusuTürksat 6A’da son viraja girildi. Yaklaşık 550 milyon liraya mal olan ve tüm testlerden tam not alan uydunun 2019 yılında uzaya fırlatılması planlanıyor.

Uydu davranış simülasyonları ise Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilirken, uydu tasarımı tüm testlerden tam not aldı. Ankara'nın Kazan ilçesinde kurulu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesisleri içerisinde yer alan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türkiye'nin ilk yerli uydusu olma unvanını taşıyacak olan Türksat 6A'nın çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

550 MİLYON LİRALIK PROJE

Türksat 6A'nın teknik çalışmaları mühendisler tarafından tamamlandı. Uydunun parça tasarımlarında ise sona gelindi. Uydu davranış simülasyonları da uydu test merkezinde yapılırken, Türksat 6A şimdiye kadar ki tüm testleri başarıyla geçti. Türksat 6A uydusunun toplam maliyeti yaklaşık 550 milyon lira olarak belirlendi. Bunun 150 milyon lirası TÜBİTAK tarafından, geri kalan kısmı da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından karşılanacak. Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.

2019'DA FIRLATILACAK

Öte yandan Türksat 5A ve 5B uydusu için de teknik şartname değerlendirme safhasına geçildi. Bu yılın sonunda proje toplantısı yaparak yüzde 25'i yerli olması planlanan 5A uydusunun 2018'in son çeyreğinde veya 2019'un başında, 5B uydusunun da 2019'un sonunda fırlatılması planlanıyor. 5A uydusu Türkiye'nin 31. derece doğu yörüngesinde konumlanacak ilk uydusu olma özelliğini de taşıyacak.

UZAYDA ETKİNLİĞİMİZ ARTACAK

2019'da fırlatılması planlanan 5A, 5B ve 6A uydularıyla birlikte Türkiye uzayda etkinliğini artırarak, söz sahibi ülkeler arasına girmeyi planlıyor. Türksat, mevcut 3 yörüngeyi de 5'e çıkartarak, dünya karasal coğrafyasının yüzde 71'ine, dünya nüfusunun da yüzde 91'ine yayın götürmeyi hedefliyor.

2019'DA 7 UYDU OLACAK

Türkiye 2019 yılında fırlatılacak 3 yeni uydu ile birlikte toplamda 7 uyduya sahip olacak. 2016 yılı başında ömrünü tamamlayan ancak yapılan çalışmalar neticesinde 3 yıl daha kendisine tanımlı yörüngede Türkiye'ye hizmet vermesi öngörülen 42 derece yörüngede konumlu 2A ile 3A ve 4A uyduları ile 50 derece yörüngede konumlu 4B uydusu hizmet vermeyi sürdürüyor.

6A KAZAN'DA YAPILIYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 21 Mayıs 2015'te açılışı gerçekleştirilen Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET), Türkiye'nin uzay macerasında önemli dönüm noktalarına imza atacak. Yatırım maliyeti, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TÜRKSAT tarafından karşılanan merkezin işletme hakkı ise TUSAŞ'ta bulunuyor. USET merkezinin temeli, 29 Ekim 2011 tarihinde atıldı.

Kaynak: Haber 7

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.