Yerli 'iha' Bayraktar Tb2 Tsk'nin Hizmetinde

Yerli mühendislerimizin uzun uğraşlarıyla silahlandırılarak terörle mücadelede daha önemli bir rol üstlenen Bayraktar 'İHA', İsrail'den alınan İHA'nın tam 5'te 1'ine TSK envanterine girdi.

lk Milli İnsansız Hava Aracı (İHA) olan Bayraktar TB2, silahlandırılmasıyla beraber terörle mücadelede önemli rol oynamaya başladı. İlk katıldığı operasyonda 5 teröristi etkisiz hale getiren Bayraktar'ın maliyeti ise tartışma konusu haline getirilmeye çalışılıyor.

ABD 7 YIL BEKLETMİŞTİ

Türkiye, 2008'den beri terörle mücadelede kullanmak için Amerika'nın ürettiği silahlı İHA'dan almak istemiş ama ABD Kongresi'nden onay çıkmamıştı.

BAYRAKTAR TB2'NİN MALİYETİ

2010 yılında İsrail'e 250 milyon dolar ödenerek 10 adet Heron alınmıştı. Maliyeti tartışma konusu haline getirilen Bayraktar TB2'den tam 12 adeti İsrail'e ödenen rakamın 5'te 1'ine TSK envanterine girdi.

Dünyanın en ucuza mal edilen İHA'larından biri olma özelliğini taşıyan Bayraktar TB2 dünya rekortmeni olmasının yanında Türkiye havacılık endüstrisi için çok önemli bir rol de oynuyor.

AR-GE DESTEĞİ OLMADAN YAPILDI

2007 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından rekabet usulüne dayalı olarak (herhangi bir Ar-Ge desteği olmaksızın) başlatılan Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Geliştirme programı kapsamında, Eylül-Ekim 2009 tarihlerinde resmi heyet huzurunda Bayraktar Taktik İHA Sistemi ile hedeflenen tüm performans kriterlerini başarıyla tamamladı. Milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar TB2'nin yüzde 93'ü yerli. Yurtdışı menşeli olarak kullanılan yüzde 7'lik kısmı ise Bayraktar TB'nin kritik aksamlarını oluşturmuyor. Bayraktar TB2 bu yönüyle de ilk defa bu kadar ileri teknolojik bir alanda bağımsız, özgün ve milli bir proje.

Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından üretilen İHA'ların hikâyesi 15 yıl öncesine dayanıyor ve Türkiye'de İHA tedarik projelerini yürüten Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca (SSM) yayınlanan faaliyet raporunda hem Bayraktar İHA'ın bedeli de yayınlandı.

DÜNYANIN EN İYİSİNİ

Orta İrtifa ve Uzun Menzil (MALE) sınıfı İHA konseptine uygun olarak geliştirilen Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Milli ve Özgün tam otomatik uçuş kontrol özellikleri (Taksi, Kalkış, Seyir, İniş ve Park) ve üç yedekli uçuş kontrol sistem mimarisi, özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamaları ile dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede keşif ve gözetleme aracı olarak hizmet veriyor.

turkiye-dunyanin-en-iyisini-5-te-1-fiyatina-yapti-8793106_7389_m             turkiye-dunyanin-en-iyisini-5-te-1-fiyatina-yapti-8793106_5017_m

TÜRKİYE 5. ÜLKE OLDU

TSK envanterine giren ilk yerli ve milli İHA Bayraktar TB2 yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda silahlandırıldı. Üzerine Roketsan'ın geliştirdiği füzeler takılmasıyla Türkiye ABD, Çin, İsrail ve İran'ın ardından kendi silahlı İHA'sını üreten 5'inci ülke oldu.

DÜNYA REKORTMENİ

2014 Haziran ve Ağustos aylarında yaptığı deneme uçuşlarında 27 bin feet irtifa ve 24 saat 34 dakika havada kalma süresiyle kendi sınıfında dünya rekorunun sahibi olan Bayraktar TB2, 12 metre kanat açıklığı ve 650 kg toplam kalkış ağırlığına sahip.

BAYRAKTAR İHA'NIN ÖZELLİKLERİ

24,000 Feet Uçuş İrtifası

24 Saat Havada Kalış Süresi

150 Km Haberleşme Menzili

Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)

150 KM haberleşme menzili

Yer Sistemlerine bağımlı olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış özelliği

GPS Bağımlılığı olmaksızın dâhili sensör füzyonu ile seyrüsefer özelliği

Karbon fiber, Kevlar, Hibrid Kompozit Yapı

Modüler Gövde, Kanat ve Kuyruk Yapısı

Esnek Yakıt Tankları

Sabit Arka İniş Takımı

Katlanır Ön İniş Takımı

Kaynak: Haber 7

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.