Yerli Harita Uygulaması "gezgin Portal" Açıldı

Yerli gözlem uydusu RASAT'ın görüntülerinin son kullanıcıya ulaşmasını sağlayan Gezgin Portalı törenle açıldı.  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Geoportal Projesiyle hayata geçirilen Gezgin, RASAT'ın elde ettiği görüntüleri yayınlanacak" dedi.

Bakan Işık, TÜBİTAK Uzay ODTÜ Yerleşkesinde, RASAT'ın uzayda üçüncü yılını doldurması ve Gezgin Portalı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Gezgin'in, 3 yıldır başarıyla yörüngesinde görev yapan RASAT'ın elde ettiği görüntüleri yayınlamaya başladığını belirtti. Işık, kamu kurumları ve üniversitelerle paylaşılacak görüntülerin şehir planlaması, ormancılık, tarım ve afet yönetimi gibi alanlarda kullanabileceğini, böylece kurumların uzay teknolojisinden yararlanacağını bildirdi.

Bugün aynı zamanda, ilk milli yer gözlem uydusu RASAT'ın uzaydaki üçüncü yılı olduğunu anımsatan Işık, uydunun 3 yıldır yörüngesinde görevini başarıyla sürdürdüğünü anlattı.

Adsız

6 MİLYON METREKARE ALAN GÖRÜNTÜLENDİ

RASAT'ın yörüngesinde 16 bin 480 tur atarak, toplam 6 milyon kilometrekare alan görüntülediğini bildiren Işık, "Bu da elde ettiği görüntülerle ülkemizi 2 defa kapsadığı ve 3. kapsama dönemi içinde yer aldığı anlamına geliyor. RASAT'ın tasarım, üretim ve test aşamasının tamamının Türk mühendis ve teknisyenler tarafından gerçekleştirilmesi bizim için ayrı bir gurur vesilesi" diye konuştu.

İlk yer gözlem uydusunun getirdiği bilgi ve birikimle 2012'de uzaya gönderilen keşif uydusu GÖKTÜRK 2'nin de yörüngesinde başarıyla görev yaptığını belirten Işık, RASAT'ın 3. yılını  tamamlaması ve elde edilen görüntülerin milli ölçekte kullanılmaya başlanmasının başlangıçta belirlenen hedeflere ulaşıldığını göstermesi açısından önemsediklerini kaydetti.

"HER YER BBG EVİ GİBİ GÖZETLENİYOR"

Söz konusu projelerin bir başlangıç olarak ileri nesil uzay teknolojilerinin Türkiye'de geliştirilmesine imkan sağlamasının en büyük temennileri olduğunu belirten Işık, şöyle devam etti:

"Uzay endüstrisi alanında dünyada büyük bir rekabet yaşanmakta. Dünyanın gittikçe küçüldüğü, her yerin BBG evi gibi gözetlendiği bir dönemde bilgi, bilişim ve izleme de önemli hale geldi. Bizim açımızdan ise bunun çok stratejik bir durum olduğu açıktır. Çünkü sorunlarla dolu bir coğrafyada yaşıyoruz. Özellikle son gelişmeler bölgesel riskleri ve tehditleri artırdı. Hem güvenliğimiz hem de kalkınma planlarımız açısından uzay teknolojisine ihtiyacımız olduğu su götürmez gerçek. Dolayısıyla RASAT ve GÖKTÜRK 2'deki başarılarımız ülkemiz için çok büyük adımlardır."

"TÜRKİYE UZAYDA 1. LİGE TAŞINDI"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, dünya devletlerinin uzay serüveninin 1950'li yıllarda başladığını, Türkiye'nin ise bu yarışa 2001'de girdiğini söyledi. Altunbaşak, 50 yıl geç kalınmasına rağmen şu ana kadar çok büyük atılım yapıldığını belirterek, "Türkiye uzay konusunda 1. lige taşındı" dedi.

Kamu kuruluşları ve üniversiteler, GEZGİN Portalı'na üye olabilecek ve www.gezgin.gov.tr" adresinden tüm görüntülere ücretsiz ulaşabilecek.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.