Yeni Zelanda’daki Terör Saldırısında Osmanlı Ayrıntısı

Yeni Zelanda’nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı esnasında düzenlediği saldırıyı sosyal medya hesabından canlı yayınlayan ve 49 kişiyi şehit eden 28 yaşındaki teröristin daha önce Türkleri de açıkça tehdit ettiği ortaya çıktı. Saldırganın kullandığı silahın üstünde teröristlerin yanı sıra Viyana kuşatmasının tarihi (1683) ve 1. Kosova Savaşı sonrasında Sultan 1. Murat’ı şehit eden Miloş Obiliç’in de ismi var. Peki Yeni Zelanda’daki terör saldırısının amacı ne, saldırı ne tür mesajlar içeriyor? Ayrıntılar haberimizde…

Yeni Zelanda’nın ChristChurch kentinde cuma namazı için camide bulunan 200 kişinin üzerine ateş açan ve 49 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan terörist hakkında çok ilginç detaylar ortaya çıktı. Adının Breton Tarrant olduğu iddia edilen saldırgan, saldırıyı sosyal medyadan canlı yayınlayarak katliam görüntülerini paylaştı. Bretton Tarrant isimli sosyal medya hesabından saldırıdan önce paylaşılan silah fotoğraflarında, daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimlerinin yazdığı belirtildi. Silahın üstünde Viyana kuşatmasının tarihi (1683) ve 1. Kosova Savaşı sonrasında Sultan 1. Murat’ı şehit eden Miloş Obiliç’in ismi yazılması dikkat çekici.

İbadet esnasında Müslümanları hedef alan teröristin, saldırı anını sosyal medya platformu Facebook üzerinden canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.

“KİLİSEDEN CAMİYE DÖNDÜĞÜ İÇİN BURAYI SEÇTİM”

Saldırıdan hemen sonra sosyal medyadan canlı yayına devam eden terörist, saldırıyı aslında Christchurch’ün yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan bir kasabadaki camiye yapmayı planladığını belirtiyor. Fakat bu Al Noor ve Linwood camilerinin kiliseden dönüştürüldüğünü fark edince bunun bir saygısızlık olduğunu düşündüğü için buraya yaptığını iddia ediyor.

SALDIRGAN AVUSTRALYA DOĞUMLU

İskoç bir aileden gelen ve Avustralya’da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Katliamı işleyen saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı. Tarrant’ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

AYASOFYA MİNARELERDEN KURTULACAK

“Türklere” başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

“Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğazın doğu yakasında. Ama boğazın batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa’ya gelirseniz sizi öldüreceğiz.” Konstantinopolis’e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak.”

“Türklere” başlığının yer aldığı bölüm.

[caption id="attachment_160647" align="alignnone" width="702"] Korkunç saldırıda kullanılan silahların şarjör analizi[/caption]

HAÇLI ZİHNİYETİNİ ŞARJÖRLERE KAZIMIŞ

Bir diğer dikkat çekici detay ise teröristin silahlarına ait şarjörlere düştüğü notlar.

Saldırgan Viyana 1683 ve kırmızı ile işaretli noktada Kiril Alfabesiyle “Miloş Obiliç” yazıyor.

Miloş Obiliç, 1389 1. Kosova Savaşı’nda Sultan 1. Murat’ı şehit eden Sırp’ın adıydı.

Bir diğerinde Gaston Bearn Vikont, yani ilk Haçlı seferi sırasında Türk Müslümanlara karşı Antakya kuşatma mücadele eden kişinin ismi yazılı.

SULTAN 1. MURAT’I ŞEHİT EDEN OBİLİÇ’İN İSMİ KİRİL ALFABESİYLE YAZILMIŞ

Şarjörlerden birinin üzerinde Kiril alfabesiyle Miloş Obiliç yazması dikkat çekti. Miloş Obiliç, Kosova Savaşı’nda Sultan 1. Murat’ı şehit eden Sırp olarak biliniyor.

KATLİAM SONRASI HESABI KAPATILDI

Bu arada katliamı yapan ve silahların görsellerini paylaşan Brenton Tarrant’ın Twitter hesabı kapatıldı.

YENİ ZELANDA’DA NE OLMUŞTU?

Yeni Zelanda’da camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 49 kişi yaşamını yitirirken 20’si ağır 48 kişi de yaralandı. Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

MİLOŞ OBİLİÇ KİMDİR? - Sultan 1. Murat Nasıl Şehit Oldu?

Sultan 1. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu 1. Kosova Savaşı’nda Sırp, Boşnak, Hırvat, Arnavut, Bulgar, Macar ve Çek askerlerinden oluşan ittifak güçleri karşı karşıya geldi. Osmanlı Devleti haçlı ordusuna karşı büyük bir zafer kazandı. Savaş sonrasında Milos Obiliç adında bir şövalye ölü taklidi yaparak muharebe meydanında incelemelerde bulunan Sultan 1. Murat’ı sırtından hançerledi ve kısa bir sonra Sultan şehit oldu. Bu tarihten sonra Miloş Obiliç, aşırı sağcı ve ırkçılar tarafından sahiplenilen, sembol görülen bir isim oldu.

Hain saldırıyı düzenleyen Milos Obiliç Karadağ soylusu ve Sırp Prensi Lazar Hrebelyanoviç’in damadıdır. Obiliç’in 1350 yılında dünyaya geldiği 1389 yılında Kosova Ovası’nda öldürüldüğü biliniyor.

İslam ve İhsan

YENİ ZELANDA’DA CUMA NAMAZINDA MÜSLÜMANLARA TERÖR SALDIRISI

Yeni Zelanda’da Cuma Namazında Müslümanlara Terör Saldırısı

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.