Vira Bismillah

Gönlün cidarlarında (duvarlarında) açılan kapı ve pencereler, hep aşksızlıktandır evlâdım… Hakk’ın sevgisini unutmakla, ihmal etmekle, zâyi etmekle ve hattâ nâ-ehil olana saçıp savurmakla incelir incelir de gönül; gözenekler açılır, sağında solunda…

Şeyh Efendi, iskeleye kadar gelip bizzat uğurladı gemiyi. Kaptan:

“-Efendim, duâ ve himmet buyurun!” dedi endişeyle ufka bakarak...

“-Ne için?” dedi Şeyh…

“-Fırtına çıkarsa, geminin dümenini sıkı tutmaya gücüm yetsin.”

Gülümsedi Şeyh, gözleri iki büyük umman:

“-Rüzgâr eser kaptan, deniz dalgalanır, gemi pusulaları şaşar. Sen gönle bak, orada rüzgâr esmesin, deniz pürüzsüz bir şekilde uzansın göz alabildiğince… Gemi de akıp gitsin suyun üzerinde hızla!..”

“-O nasıl olacak efendim?” dedi kaptan, anlamamanın çaresizliğiyle kıvranarak, “Rüzgârları Hak Teâlâ estirir?”

“-Kapıları, pencereleri kapat!” dedi Şeyh, “Böylece rüzgâr gönle girmesin…”

Kaptanın gözleri iri iri açıldı:

“-Nasıl efendim nasıl, kapı ne, pencere ne?!”

“-Gönlün cidarlarında (duvarlarında) açılan kapı ve pencereler, hep aşksızlıktandır evlâdım… Hakk’ın sevgisini unutmakla, ihmal etmekle, zâyi etmekle ve hattâ nâ-ehil olana saçıp savurmakla incelir incelir de gönül; gözenekler açılır, sağında solunda…”

Gözleri dolmuştu kaptanın, eli-ayağı titriyordu. Çünkü bilmiyordu bu delik deşik gönülle fırtınadan nasıl sağ çıkacağını… Nasıl tamir edilirdi ki gönül harâbiyeti? Nasıl mâmur olurdu ki gönül?..

“-Kum gibi olmak lâzım!” dedi Şeyh, “Suyu içerken doyumsuz, dalga karşısında kıpırtısız ve ateşe girince cam, üflenince çeşm-i bülbül…”

İKİ PRATİK İLAHİ TAVSİYE

Kaptanın telaşlı çabasını görün, nasıl da eşleştiriyor zihninde suyu mârifetullah ile, dalgayı belâ ile, ateşi aşkla, nefesi emre itaatle…

“-Değil, değil!..” dedi Şeyh, sildi kara tahtayı eliyle:

“-Su nîmetlerdir, nîmetler karşısında doyumsuz olacaksın. Az bir nîmetle doyup kanmayacaksın, o nîmete bakıp aslını merak edeceksin; daha, daha, daha diyeceksin…

Dalga vesveselerdir, her gönle gelen fikre kapılmayacaksın. Dalga gelir gider, vesvese de gelecek, sen ona kulak vermeyeceksin. Dinle ve sil, aleviyle tutuşma… Üfle sönsün.

Ateş istîdatlardır; evet evet, kişinin istidâdı kendi yangınıdır. Kum gibi girecek, cam gibi çıkacaksın.

Bu ameliyeyi hafife alma; zordur enfüsî emirleri yürürlüğe sokmak, uygulamak… Dağların yüklenmekten çekindiği şey budur. Hep hatırda tut; nefsâniyete karşı tavizsizlik ve dünyevîliğe karşı müstağnîlik, iki pratik ilâhî tavsiye… Buyurdu ki; «Herkes gibi olursan doğru yoldan şaşarsın!» Sana has olan yanlarını, sıradanlığa feda etme…”

“-Çeşm-i bülbül, peki?”

“-Sevmek.” dedi Şeyh ona... “Allah Teâlâ’yı şânına lâyık biçimde sevmek… Nefes O’ndandır ve ancak çok yüksek ateşte cama dönüşmüş kum, nefes karşısında şekil alır. Dönüş!..” dedi, Şeyh…

Kaynak: Ayşenur Vural, Şebnem Dergisi, Sayı: 163

 

İslam ve İhsan

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN SON TAVSİYELERİ

Peygamber Efendimiz’in Son Tavsiyeleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.