Uzun Süre Tokluk İçin Zeytinyağı

Ramazanın gelmesiyle beraber günün büyük çoğunluğu besin ve sıvı tüketimi olmadan geçiyor. İftar ve sahur arasında kalan kısa zaman içerisinde ise vücudumuza giren besinlerin dengeli ve sağlıklı olması son derece önemli. Her yemeğin olmazsa olmazı zeytinyağı özellikle açlık süresinin bu kadar uzun olduğu günlerde büyük önem taşıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, oruç tutarken yağ seçiminde dikkat edilmesi gerekenler ve en faydalı yağlardan biri olan zeytinyağının yararları hakkında bilgi verdi.

ORUÇ TUTARKEN YAĞIN ÖNEMİ

Yoğun enerji kaynağı olan yağların 1 gramı 9 kalori enerji sağlıyor. Özellikle yaz aylarında tutulan oruçların uzun süreli olduğu düşünüldüğünde, yağlar gün boyu metabolizmanızın çalışması ve enerji ihtiyacınızın karşılanmasında etkin rol oynuyor. Ancak tercih edilen yağın çeşidinin de çok önemli olduğu unutulmamalı. Faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağını her dönem olduğu gibi oruç tutarken de tüketmenin vücuda birçok faydası bulunuyor.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUYOR

Zeytinyağı, içerdiği tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor. Ayrıca içerdiği oleik asit sayesinde kötü kolesterol denilen LDL kolesterolün düşmesini sağlıyor. Yapılan çalışmalar düzenli zeytinyağı tüketiminin inme ve kalp krizi riskini azalttığını gösteriyor. Zeytinyağında bulunan oleik yağ asidi ve polifenollerin kan basıncını düşürmede ilaç kadar etkili olduğu bildiriliyor. İçerdiği antioksidanlar, E vitamini ve selenyum sayesinde damar duvarlarını koruyucu etki göstererek damar sertliğine karsı önemli rol oynuyor.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEMEYE YARDIMCI

Yapılan son çalışmalar zeytinyağının tip 2 diyabete karsı koruyucu olduğunu ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Ramazan ayında uzun süren açlıklarla beraber kan şekerinde dalgalanmalar sıklıkla karsımıza çıkan istenmeyen bir tablo. Bu yüzden özellikle sahurda tüketeceğiniz zeytinyağı gün boyu kan şekerinizi dengelerken, tokluk hissinizi de arttırıyor.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Zeytinyağının bir diğer önemli faydası ise sindirimi kolaylaştırarak, kabızlığı ve hazımsızlık şikayetlerini önlemesi. Uzun süren orucun ardından genellikle bağırsaklarda kabızlık veya gaz gibi sorunlar yaşanabiliyor. Zeytinyağı bu şikayetlerin azalmasını sağlayarak, gün boyu sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

TOKLUK SÜRESİNİ UZATIYOR

Zeytinyağının mide geçiş hızı oldukça yavaştır. Yani tüketildikten sonra mideden bağırsağa geçiş hızı (mideyi terk etme hızı) yavaş olduğu için gün boyu tokluk sürenizi uzatarak, açlık krizlerinizin önüne geçmede size yardımcı oluyor. Bu yüzden ramazan sofralarınızda zeytinyağına yer vermek oldukça önemli.

 

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.