İstanbul "insanlık İçin Hayırlı Ümmet" Dedi

Erkam Radyo'nun düzenlediği ve Hüdayi ailesinin büyük ilgi gösterdiği "İnsanlık İçin Hayırlı Ümmet" programı, geçtiğimiz Pazar günü Üsküdar'daki Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Programa ilgi yoğundu.

OSMAN NURİ TOPBAŞ HOCAEFENDİ AÇILIŞ KONUŞMASINI GERÇEKLEŞTİRDİ

_MG_5567

Programın ilk konuşmasını Osman Nûri Topbaş Hocaefendi gerçekleştirdi. Yaklaşık 45 dakika boyunca "Ümmetin şahsiyetinin manevi çerçevesi" üzerine konuşan Osman Nuri Topbaş Hocaefendi, İslam'da şahsiyetin değeri üzerinde durarak, medeniyetimizin mâzisinde yer alan kıymetli şahsiyetlerin, aşk, vecd ve iman heyecanı dolu hatıralarından örnekler verdi.

Program panel konuşmalarıyla devam etti. Panel konuşmaları için Altınoluk Dergisi İmtiyaz Sahibi Abdullah Sert, Ahmet Taşgetiren, Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan ve İrfan Gündüz sahnedeydi. Giriş konuşmasını yapan Ahmet Taşgetiren sözü İsmail Lütfi Çakan'a bıraktı.

SAHNEDE GÜLÜMSETEN ANLAR

Konuşma sırası gelen İsmail Lütfi Çakan, tabletini açamadı, seyirciler bir müddet bekledi. İsmail Bey tabletini açamayınca söz Abdullah Sert’e verildi. Sert’in, “Teknolojiye fazla güvenmediğim için defterimle geldim" diyerek söze başlaması seyircileri gülümsetti.

Kur'ân'ı Kerim'de geçen "Vasat ümmet" ve "Şahit ümmet" kavramları üzerinde duran Sert, Ümmetin birlik beraberlik içinde, denge unsuru ve odak merkezi olmasının altını çizdi.

ÜMMET-İ MUHAMMED, SÜNNET-İ MUHAMMED İLE ORTAYA ÇIKTI

İsmail Lütfi Çakan ise yaptığı konuşmada, ümmetin "sünnet" üzerine bina edilmesi noktasında önemli tespitlerde bulundu. Çakan,"Ümmet-i Muhammed Sünnet-i Muhammed'le ortaya çıkan sosyal bir gerçekliktir" dedi.

Hangi pozisyonda bulunursak bulunalım, ümmetin manevi şahsiyetine leke getirmememiz gerektiğinin altını çizen Çakan, bu konuda her ferdin hassasiyet sahibi olması gerektiğini hatırlattı ve İslam'ı yaşamaktan ziyade İslam'ı tartışan ümmet olduğumuzu üzüntüyle belirtti.

ECDADIMIZ MERHAMET MEDENİYETİ

_MG_5570

Son bölümde, İrfan Gündüz vakfiyelerden yola çıkarak nasıl bir merhamet medeniyeti olduğumuzu çeşitli örneklerle dile getirdi. Dedelerimizin sosyal hayatta hangi alanda sıkıntı varsa o alanda parti değil vakıf kurmak için dertlendiğini ve harekete geçtiğini ifade etti.

PLAKET TAKDİMİ GERÇEKLEŞTİ

Panelin ardından Erkam Radyo'da program yapan tüm programcılar ve sunucular sahneye davet edildi, plaket takdimi gerçekleşti. Son bölümde, Ender Doğan ve Hadi Duran gibi sanatçılar saz arkadaşlarıyla birlikte sahne aldı.

PROGRAM 3 İLDE DAHA DEVAM EDECEK

"İnsanlık İçin Hayırlı Ümmet" başlıklı buluşmalar devam edecek. Ahmet Taşgetiren, Prof. Dr. İsmail Çakan, İrfan Gündüz ve Abdullah Sert’in katılımlarıyla gerçekleşecek programlar, 21-22-23 Kasım’da Nevşehir, Kayseri ve Konya’da gerçekleşecek.

İşte diğer programların detayları;

Ekran-Alıntısı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.