Üniversiteliler Bomba İmha Robotu Tasarladı

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bitirme projeleriyle mühendislik becerilerini ortaya koydu. Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında mali destek de gören gençler, bomba imha eden robot tasarladı. İnsan eli hassasiyetine sahip olan robot, bomba imha uzmanlarının artık güvenle hareket etmelerini sağlayacak.

 
 
Geliştirilen robot, yüksek düzeyde UV ışınlarının, radyoaktif malzemelerin veya toksik gazların bulunduğu, insan sağlığını tehdit eden ortamlarda paketleme, montaj ve makineye ham madde yükleme boşaltma gibi işlerde kullanılması planlanıyor.

Geliştirilen robot, yüksek düzeyde UV ışınlarının, radyoaktif malzemelerin veya toksik gazların bulunduğu, insan sağlığını tehdit eden ortamlarda paketleme, montaj ve makineye ham madde yükleme boşaltma gibi işlerde kullanılması planlanıyor.

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Muhsin Bayraktar, Kaan Bakırcıoğlu ve Hasan Özalp, mühendislik eğitimleri boyunca edindikleri deneyimleri kullanarak ‘Robot Elim’ projesini geliştirdi. Bomba imha gibi zor ve hassasiyet gerektiren bir proje için bir araya gelen genç mühendisler projenin çıkış amacını şöyle anlattı:

  • “İnsanın fiziksel gücü sınırlı olduğundan yüksek fiziksel güç gerektiren işler için insan tarafından yönetilen makineler geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra günümüzde yüksek düzeyde UV ışınlarının, radyoaktif malzemelerin veya toksik gazların bulunduğu, insan sağlığını tehdit eden ortamlarda paketleme, montaj ve makineye ham madde yükleme boşaltma gibi işler robotlar tarafından yapılıyor. Bu robot kollar sahip olduğu sensörler ile belirtilen işleri kodlanan algoritmaya uygun şekilde gerçekleştirebilirler. Ancak bomba imha gibi bazı durumlarda robot kollarının insan hassasiyetini sağlaması ve işin bir insan operatör tarafından kontrol edilmesi gerekir ki böyle durumlarda düğmeler ya da kontrol çubuğu gibi ara yüzler kullanır. Fakat bu tip ara yüzler insanlar için doğal ve ergonomik olmadığından kullanılması kolay değildir ve tecrübe gerektirir. Bu yüzden de daha ergonomik ve rahatça kullanılabilecek insan-makine ara yüzlerinin geliştirilmesi için pek çok çalışma yapılıyor. Bu tip ara yüzlerden biri de sensörlü eldivenlerdir. Biz de projemizde insan operatörün sensörlü eldiven ile kontrol edebileceği, insan eline benzer bir robot kol tasarladık.”

İNSAN ELİ HASSASİYETİNE SAHİP

Robot kolun nasıl çalıştığını da anlatan gençler, “Robot kol uzaktan kontrollü ve üzerinde kamera bulunan bir araç üzerine yerleştirildi. Böylece operatörün bir monitör aracılığıyla robot elin bulunduğu ortamı görebilmesi ve el ile parmak hareketlerini ölçen sensörlü bir eldiven yardımıyla robot elin yapmasını istediği hareketleri gerçekleştirmesi sağlandı. İnsan eli hassasiyetine sahip robotun bomba imha gibi kritik görevlerde kullanılması amaçlandı. Özetle Robot Elim Projesiyle operatörlerin insan için tehlikeli ortamlarda güvenle hareket etmeleri sağlandı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: yenisafak.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.