Üniversiteli Ablaları Köy Çocukları İçin Yollarda

Iğdır Üniversitesinde öğrenim gören kız öğrenciler, "Kardeşimle Kitap Okuyorum Projesi" kapsamında köy köy gezerek çocuklara kitap okuyor.

Iğdır'da üniversitede eğitim gören kız öğrenciler, köy çocuklarının kitap okuma alışkanlığı kazanması amacıyla yürütülen proje kapsamında köyleri gezerek öğrencilere kitap okuyor.

Iğdır Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı Süreyya Sülün Hanım Yurdu'nda kalan ve Iğdır Üniversitesinde öğrenim gören kız üniversite öğrencileri, "Kardeşimle Kitap Okuyorum" adlı proje çerçevesinde her hafta bir köy okulundaki öğrencilerle bir araya gelerek kitap okuma etkinliği gerçekleştiriyor.

Proje kapsamında şu ana kadar kent merkezine bağlı Pınarbaşı, Kervansaray, Aşağı Alican ve Ağaver köylerini dolaşarak buradaki ilkokullarda minik kardeşleriyle buluşan üniversiteliler, henüz okumayı tam olarak öğrenemeyen kardeşlerinin okumalarına yardımcı olurken kitap sevgisini de kazandırmaya çalışıyor.

Gittikleri her köy okulunda birer köy çocuğunu okuma kardeşi seçen ve kentin ilçelerindeki köy okullarına da gidecek olan üniversite öğrencileri, kardeşlerine hikaye kitapları ve çeşitli hediyeler veriyor.

KYK Süreyya Sülün Hanım Yurt Müdürü Tuğba Cengiz, kurum olarak köy çocuklarına yönelik farklı projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Her hafta farklı bir köy okuluna gidildiğini belirten Cengiz, "Yurdumuzda kalan öğrencilerimiz köy köy gezerek hem minik öğrencilere hikaye kitapları hediye ediyor hem de okuma saati gerçekleştiriyor. Projedeki amacımız öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve keyifli zaman geçirmelerini sağlamak. Temennimiz bütün köy okullarına ulaşarak hepsi ile kitap okuma günü gerçekleştirmek." dedi.

KENTTEKİ BÜTÜN KÖY OKULLARINA ULAŞMAK İSTİYORLAR

Öğrencilerden Hatice Kaya ise yurtta kalan birçok öğrencinin bu tür projelere gönüllü katıldığını belirterek, "Iğdır'ın bütün köy okullarını gezerek her bir minik kardeşlerimizle kitap okumayı planlamaktayız. Günümüzde kitap okumak fazla yaygın değil ama artık kimse kitap okumuyor desek yanlış bir şey söylemiş oluruz. Biz de bu manada bu projeyle köy çocuklarına kitap okuma alışkanlığını kazandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Öğrencilerden Birsen Kavşid de köy okullarındaki minik kardeşlerine okumayı sevdirmek için bu yola çıktığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu projedeki bir diğer amacımız da okuması kötü olan köy çocuklarına yardımcı olmaktır. Gittiğimiz yerlerde okuma zorluğu çeken minikler var, bu kardeşlerimizle bire bir ilgilenerek okumalarının gelişmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu çalışmamız önümüzdeki süreçte de devam edecek."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.