Üniversite Öğrencilerinden Gönüllü Cami Temizliği

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Toplum Gönüllüleri Topluluğuna üye bir grup öğrenci, üniversite kampüsündeki caminin temizliğini üstlendi.

Erkek ve kızlardan oluşan bir grup üniversite öğrencisi, ARÜ Kampüsünde yer alan Hoca Ahmet Yesevi Camii'nin temizliğini yapmak için cami yetkililerine talepte bulundu.

Talebin olumlu karşılanmasının ardından öğrenciler, belirli aralıklarla cami temizliğini yapmaya karar verdi.

İlk gün süren bir çalışmanın içine giren öğrencilerden bazıları elektrik süpürgesi ile halıları süpürdü, diğerleri de ulaşabildikleri tüm noktalardaki toz ve lekeleri temizledi.

Titizlikle yapılan temizlikle caminin minberinden, vaaz kürsüsü ve mihrabı başta olmak üzere her alanı gözden geçirildi.

ARÜ Toplum Gönüllüleri Topluluğu Başkanı Adem Çelikdöver, ibadet ettikleri yerin temiz olması için katkı sunmak istediklerini söyledi.

Topluluk olarak caminin temizliğini gönüllü üstlendiklerini belirten Çelikdöver, “Çeşitli faaliyetlerimizin yanı sıra bugün de böyle bir faaliyette bulunduk. Bizler de Müslüman olarak ibadet ettiğimiz bu camimizi bugün temizlemek istedik. Camilerimizin tamamı temiz. Ancak, bir sorumluluk çerçevesinde böyle bir faaliyeti gerçekleştirdik. Kullandığımız yeri temiz tutmak adına yaptığımız çalışma gayet güzel oldu.” dedi.

“CEMEVİNİ DE BAŞKA DİNİ İNANCIN MEKANINI DA TEMİZLERİZ”

Çelikdöver, bu ve benzeri etkinliklerin sadece camilerle sınırlı olmadığını vurgulayarak, şunları aktardı:

“Bu hizmetimiz Ardahan'da ya da başka yerde de olabilir. Bu mekan cemevi de başka bir dini inancın mekanı olabilir. Gönüllülük çerçevesinde yine temizleriz çünkü biz gençlerin gücüne, çok şey başaracağına inanıyoruz. Bu camiyi iki hafta da veya üç haftada bir yine temizlemeye geleceğiz. Çalışmamızı sürekli hale getirip buranın temizliğini üstleneceğiz.”

Hoca Ahmet Yesevi Camisi İmam Hatibi Yavuz Selim Özarslan da gönüllü öğrencilere duyarlıklarından dolayı teşekkür ederek, “Kardeşlerimizin böyle bir organizasyonu yapmalarından çok memnun olduk. Arkadaşlar birkaç gün önce bana gelerek, böyle bir işi yapmak istediklerini söylediler. Biz de seve seve onlara yardımcı olacağımızı söyledik. Böyle bir çalışma hem camimiz için hem de toplumumuz için son derece önemli. Kendilerine teşekkür ediyoruz.” dedi.

“ORTAKLAŞA CAMİYE KATKI SUNDUĞUMUZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ”

Topluluk üyesi üniversite öğrencilerinden Meral Kılıç, cami temizliği ile güzel çalışma yaptıklarını söyledi.

Kılıç, “Amacımız kullanılan caminin temiz olmasını sağlamaktır. Burada ibadet edeceklerin temiz ortamda ibadet etmelerini istedik. Sonuçta bu cami bizim. Ortaklaşa camiye katkı sunduğumuz için çok mutluyuz.” diye konuştu.

Oktay Balk da bundan sonra söz konusu çalışmayı sürekli yapacaklarını anlattı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.