Ücretsiz ‘bisiklet Taksiler’ Hizmete Girdi

Kırklareli’de çevre kirliliğini önlemek amacıyla çocuk, yaşlı ve hamilelerin ücretsiz taşındığı bisiklet taksiler ilgi odağı oldu.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde çocuk, yaşlı ve hamilelere ücretsiz çevreci “Bisiklet taksiler” ilgi görüyor.

İklim değişikliğine neden olan etkenlerin azaltılmasına dikkati çekmek amacıyla Lüleburgaz Belediyesi'nce, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında uygulamaya konulan “Bisiklet taksiler” Lüleburgaz'da seferlerini sürdürüyor.

Uzakdoğu ülkelerinde görülen ve bazı ülkelerde “tuk tuk” olarak da anılan 3 tekerlekli çevreci araçlar, vatandaşa ücretsiz hizmet veriyor.

“DOĞA DOSTU ULAŞIM”

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, bisiklet taksilerin büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Motorlu araçların artmasının iklim değişikliğini hızlandırdığını dile getiren Halebak, “Bisikletimizle İklim Değişikliğine Karşı Mücadele Ediyoruz” projesi kapsamında hayata geçirilen bisiklet taksilerin, çevreye ve doğaya hiçbir şekilde zarar vermediğini bildirdi.

İklim değişikliğini tetiklemeyen, doğa ve çevre dostu projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Halebak, şunları kaydetti:

“2017 yılı Lüleburgaz Belediyesi’nde bisiklet yılıydı. Her yıl temalı yıllar oluşturduk. Bisiklet yılı projesinin içerisinde Avrupa Birliği ile yürüttüğümüz ikinci bir proje oldu. Küresel ısınmaya, küresel iklim değişikliğine karşı, karbon ayak izini azaltmak için kent içinde bisiklet taksi uygulamasını hayata geçirdik. 50 bin avroluk proje, bir yıl sürecek. Projemiz de başladı. Lüleburgaz halkına hizmeti şimdilik ücretsiz sunuyoruz. Yaşlıların, hamilelerin, engellilerin ve 10 yaşından küçük çocuğu olan ailelerin, Lüleburgaz'da istedikleri yere ulaşımlarını sağlıyoruz.”

Bisiklet taksi şoförlerinden Hasan Koçarslan da vatandaşların bisiklet taksiye bindiği zaman çok mutlu ve memnun olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.