Türk İslam Eserleri Müzesi’nde Neler Var?

Türk ve İslam Eserleri Müzesi ne zaman kuruldu? Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde neler var? Türk ve İslam Eserleri Müzesi ziyaret günleri ve saatleri nelerdir? Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede? Türk İslam Eserleri Müzesi tarihi, özellikleri, bölümleri, hakkında bilgi...

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk-İslam eserlerini topluca kapsayan ilk müzedir. 1914’te Süleymaniye Medresesi’nin imaretler bölümünde kurulan müze, 1983’te İbrahim Paşa Sarayı’na taşındı. Sultanahmet Meydanı’nın batısında yer alan ve sultan sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan bina XVI. yüzyıla tarihleniyor.

Müzede, İslam dünyasının farklı köşelerinden gelmiş nadir sanat eserleri olan el yazmaları, cam eşyalar, taş ve pişmiş toprak eserler, metal ve seramik objeler sergileniyor. Ayrıca dünyanın en zengin XIII-XX. yüzyıl el işi Türk halıları koleksiyonu burada yer alıyor. XIII. yüzyıl Selçuklu halıları da koleksiyonun değerli parçaları arasında.

Müzenin bir bölümü de Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrılmış durumda.

TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ BÖLÜMLERİ

İbrahim Paşa Sarayı’nda hizmet vermekte olan Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm Sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir. Müzemiz teşhir salonlarına girişte, müzenin kurulması ve ziyarete açılmasında emeği geçen bilimsel danışma kurulu hüviyetinde çalışan idare heyeti üyeleri, Müze Kurucuları Bölümü’nde ziyaretçileri karşılıyor.

Erken İslâm Dönemi’nin önemli yerleşim yerlerinden Rakka ve Samarra’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri Rakka ve Samarra Bölümü; Şam Emeviye Camiî’nden getirilen eserleri Şam Evrakı Bölümü; Peygamber Efendimiz’in, Kadem-i Saadet olarak tanınan ayak izi ve Sakal-ı Şerif olarak bilinen sakal tellerini Mukaddes Emanetler Bölümü; Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birbirinden değerli halı, seramik, maden, ahşap, cam, taş ve yazma eserleri Divanhâne Bölümü; Konstantinopolis Hipodromu kalıntılarını avludaki cam tavandan veya giriş katındaki Hipodrom Kalıntıları Salonu’nda görebilirsiniz.

Ayrıca müzenin avlusunda, yaklaşık olarak 200 yaşında olduğu tespit edilen, kavuk şeklindeki gövdesiyle ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken çınar ağacı bulunmaktadır.

TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi 1 Kasım 2018 - 31 Mart 2019 tarihleri arasında pazartesi günleri ziyarete kapalı, haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Diğer aylar haftanın her günü ziyarete açıktır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız!

TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ NEREDEDİR? - HARİTA

TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ FOTOĞRAFLARI

Sultanahmet Meydanı'ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi (TİEM), "Mukaddes Emanetler" bölümünde Kadem-i Saadet olarak tanınan Peygamber Efendimizin ayak izi ile Sakal-ı Şerif de orijinal muhafaza ve kutuları içerisinde sergileniyor. (Ahmet Esad Şani - Anadolu Ajansı)

Sultanahmet Meydanı'ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi (TİEM), islam sanatının en erken döneminden 20. yüzyıla uzanan bir çizgide, içinde Emevi, Abbasi, Kuzey Afrika, Endülüs, Fatımi, Selçuklu, Eyyubi, İlhanlı, Memlük, Timurlu, Safavi devletleriyle çeşitli Kafkas ülkeleri, beylikler ve Osmanlı dönemi eserlerini barındıran koleksiyon, bunların çoğunun geldikleri yerin bilinmesini sağlayan vakıf kayıtları nedeniyle de belge değeri taşıyor.
(Ahmet Esad Şani - Anadolu Ajansı)

İslam ve İhsan

İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER

İstanbul’da Gezilecek Yerler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.