Tarihi İlimizi Anlatan 5 Bin Kitaplı Kütüphane

DÜ Merkez Kütüphanesi bünyesinde Diyarbakır'ı anlatan 5 bin kitabın bulunduğu "Diyarbekir Kitaplığı" oluşturuldu.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ), Merkez Kütüphanesi bünyesinde 5 bin kitabın yer aldığı "Diyarbekir Kitaplığı" kuruldu.

DÜ Merkez Kütüphanesinde oluşturulan ve Diyarbakır'ı anlatan 5 bin kitabın yer aldığı "Diyarbekir Kitaplığı"na, Diyarbakırlı yazarlar Şevket Beysanoğlu ve Esma Ocak'ın kitaplarının bir kısmı da bağışlandı.

Kitaplığa, yurt dışında yayınlanan ve Diyarbakır'ı anlatan kitapların da toplanması planlanıyor.

DÜ Merkez Kütüphanesi Dokümantasyon Daire Başkanlığı Şube Müdürü Songül Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphane bünyesinde kurulan kitaplığı, Diyarbakır ve çevresindeki illerle ilgili araştırmalarda, araştırmacıların merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.

Amaçlarının Diyarbakır ve çevresiyle ilgili tüm araştırmalarda, bir araştırmacının aklına gelebilecek ilk yer olmayı hedeflediklerini vurgulayan Atlı, Prof. Dr. Talip Gül'ün rektör seçilmesinden sonra küçük olan kitaplığı büyük bir kütüphane çevirdiklerini, ilk etapta 5 bin kitapla hizmet vermeye başladıklarını belirtti.

Kitaplığı büyüteceklerini, kentin birçok medeniyete evsahipliği yaptığını kaydeden Atlı, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'ı şimdiki durumuyla değil, tarihten günümüze gelen tüm ayrıntıları bir araya getirmeye hedefliyoruz. Sadece kitaplar değil, bunun içerisinde broşürler ve görüntülü kaynaklar da var. Amacımız bunların hepsini bir araya getirip belirli bir standart çerçevesinde konforlu bir şekilde hizmete sunmaktır."

"NADİR ESERLER DE KİTAPLIĞIMIZDA VAR"

Kentin en tanınmış şahsiyetlerinden birisi olan Şevket Beysanoğlu kitaplığının bir bölümünü Diyarbakır Kütüphanesine getirdiklerini aktaran Atlı, Diyarbakır ile ilgili yayınlanmış en ayrıntılı kitaplardan biri olarak kabul edilen Amida'nın Türkçe baskısının ellerinde mevcut olduğunu bildirdi.

Yazar Esma Ocak'ın kızının kitaplarının bir kısmını bağışladığını bildiren Atlı, şöyle devam etti:

"Celal Güzelses, Ziya Gökalp gibi şahsiyetleri anlatan kitaplar bulunmakta. Amacımız sadece Diyarbakır'ın tarih ile ilgili değil, kentin yetiştirmiş olduğu edebi, siyasi, psikolog, sosyolog, her türlü fikir insanların kitaplarının yayınlarını bulundurmak istiyoruz. Amaç burada sadece tarihi olarak bir araştırma yapmak değil, Diyarbakır'ı her yönüyle tanınmasını sağlamaktır. Diyarbakır ile ilgili en eski yayınlardan olan Kara-Amid, Karacadağ Dergileriyle 1800'lerden günümüze kadar Diyarbakır ile ilgili kitaplar ve nadir eserler de kitaplığımızda var."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.