Suriye Oldu Mekke, Türkiye Oldu Medine

Suriye'de yaşanan iç savaşıyla birlikte, Peygamberimiz (s.a.v) zamanında Medineli Müslümanları 'Ensar' yapan, o manevi iklimin şartları yeniden oluştu. İçişleri Bakanlığı, Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısının 1 milyon 385 bin olduğunu açıkladı. Hangi ilde kaç Suriyeli var? İstanbul'daki bazı mahallelerde Suriyeli 'muhacir' sayısı... Ensar'a dahil olabilmek bir mahalle kadar yakınınızda...

SURİYE OLDU MEKKE, TÜRKİYE OLDU MEDİNE

Mekke’deki evlerini, mallarını terk edip, Medine’ye gelen Muhâcirler ile onları bağırlarına basan Ensar, Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından kardeş ilân edilmişti. Tıpkı Mekke'li Muhacirler gibi evlerini, mallarını terkedip Türkiye'ye gelen Suriyeli Muhacirlerin en fazla yaşadığı şehir İstanbul.. İstanbul’daki Suriyelilerin nüfusu 330 bin olarak açıklandı. Suriyeli Muhacirler İstanbul’da en çok Fatih, Bağcılar, Esenyurt, Sultanbeyli civarlarında oturuyorlar.

kacsuriyeli

MUHACİRLER MAHALLENİZDE...

Suriyeli Muhacirlerle kardeşlik ruhunu  yaşamak bazen bir mahalle, bir sokak hatta bir apartman kadar yakın. Onları özellikle Kurban Bayramı'nda yapacağınız yardımlarla sevindirebilirsiniz. İslamveihsan.com olarak haber kaynaklarımızdan ulaştığımız verilere göre, İstanbul'daki bazı mahallelerde yaşayan Suriyeli ailelerin sayısını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Bu ailelere herhangi bir aracı koymadan doğrudan ulaşıp yardım etmek isterseniz, mahallelerin muhtarlıklarına ulaşarak, aileler hakkında bilgi sahibi olabilir, onları ziyaret edebilirsiniz.

DOĞRUDAN YARDIM ETMEK, KARDEŞLİK RUHUNU ARTTIRIR

Nitekim, Mekkeli Muhacirler ile Medineli Ensar'ın kardeşliğinin gelişmesindeki en önemli faktör, kuşkusuz birbirlerine doğrudan yardım etmeleri, halleri ile hallenmeleri idi.  Kur'an Mekkeli Muhacirler ve Medineli Ensar için şöyle buyurur;

“Daha önceden Medine’yi yurt edinmiş ve gönüllerine îmânı yerleştirmiş olan kimseler, kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilenlerden dolayı içlerinde bir rahatsızlık hissetmezler. Kendileri zarûret içinde bulunsalar bile onları kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (el-Haşr, 9)

istanbuldamahakke

Kaynak: islamveihsan.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Sadece evlerini ve mallarını değil , Hayallerini , umudlarını ve vatanlarını da çok gerilerde bırakıp, Bizlere koşup sığınan kardeşlerimiz . Onlar zaten bizim insanlarımız . Acılarında ve açlıklarında , Gönlümüz ve ellerimiz üstlerinde olsun inşaallah ..

    Güzel ve iyiniyetli bir paylaşım, ancak artniyet sahibi unsurların da bu bilgileri kullanma olasılığı var ( organ çeteleri,fuhuş çeteleri, ırkçı,faşist zihniyet taşıyan fitneler) kanaatimce, bu yüzden bu tarz dayanışmaların güvenilir bir şekilde ve tanıdıklarla halka halka uygulanması onların selameti için daha uygun olabilir..

    Allah razı olsun.

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.