Sudanlı Genç Türk Öğrencilere Türkçe Dersi Veriyor

Kilometrelerce uzaktan Türkiye’ye gelerek Türk edebiyatı alanında yüksek lisans ve doktora yapan Sudanlı Younis Yahya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde öğrencilerin Türkçe derslerine giriyor.

Türkiye’ye yüksek lisans ve doktora eğitimi için gelen Sudanlı Younis Yahya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Türk öğrencilere Türkçe dersi veriyor.

Sudan’da üniversitede tanıştığı arkadaşıyla Türkçe öğrenmeye merak salan ve daha sonra Türkiye’ye gelen 28 yaşındaki Yahya, İstanbul Üniversitesi’nde “Türk Dili ve Türkiye Türkçesi” üzerine doktora çalışmalarını sürdürüyor.

Yunus Emre Enstitüsü’nde yabancılara Türkçe öğretme sertifikası alan Yahya, ilk öğretmenlik deneyimini Türk öğrencilerle yaşamaktan büyük mutluluk duyuyor. Yahya, ülkesine döndüğünde de çevresine Türkçeyi sevdirmeyi amaçlıyor.

“TÜRKÇE İLE KENDİMİ BULDUM”

Younis Yahya, Türkçe ile kendini bulduğunu, Türkiye’nin güzelliklerini ülkesinde anlatmak istediğini söyledi.

Türk öğrencilere Türkçe dersi vermekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yahya, “Türkçeyi çok seviyorum. Bugün Türkçe öğretiyorum. İlk tecrübemi Türk öğrencilere vermek ayrı bir zevk oldu. Tezim bitince Sudan’a gittiğimde orada Afrikalı öğrencilerimize bu dersleri vereceğim. Sudanlı öğrencilere Türkçe öğretmek çok güzel olacak.” diye konuştu.

Yahya, İstanbul Üniversitesi’nde “Türk Dili ve Türkiye Türkçesi” üzerine doktora çalışmalarının sürdüğünü anlatarak, şöyle devam etti:

“Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde yabancı öğrencilere Türkçe öğretmek için geldim. Burada, Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi henüz açılmadı. Türk öğrencilere yönelik Türk dili dersi var, ‘O derse girebilirsin.’ dediler. Ben de ‘Hayır, böyle bir derse girmem zor olur, utanırım.’ dedim. Rektör yardımcısı, ‘Sen utanma, onlar gurur duysun, onlar da gitsin Arapça öğrensinler.’ dedi. Bu şekilde örnek bir model ümidiyle geldik. Öğrencilerim çok memnun ve mutlu. Öğrencilerim arasında kendimi buluyorum.”

Yahya, ilk derse girdiğinde öğrencilerin de kendisi gibi şaşırdığını kaydetti.

“BİZİM KARDEŞLİĞİMİZ AŞİKAR”

Dünyanın edebiyattan ibaret olduğunu söyleyen Yahya, “Dil kılıçtan keskindir. Dil ile gönül kırarız. O gönlün tamiri belki de hayat boyunca olamaz. Dilimiz temiz olursa konuştuğumuz sözler de o kadar manidar olur. Öğrencilerimle dil ve söz üzerine sohbet ettik. Verdiğim emeğin karşılığını görüyorum. Öğrencilerim çok güzel yazılar yazıyor. Onlar İstanbul’u yazarken edebi göz ile bakıyor ve duygularını farklı bir dil ile yazıyorlar. Bu şekilde ilk tecrübemi gerçekleştiriyorum.” ifadelerini kullandı.

Yahya, 5 yıldır Türkiye’de bulunduğunu belirterek, “Kötü bir şey görmedim. Nereye gidersem beni çok seven oldu. Bizim kardeşliğimiz aşikar, bu sınırlar bizi koparamaz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.