Srebrenitsa'da Soykırımın Web Müzesi

Srebrenitsa Katliamının 20. yılı anısına hazırlanan "Soykırım Web Müzesi" Müslümanlara yapılan katliama ışık tutan birçok metaryelle  tarihe ışık tutuyor. 

1991-1995 yılları arasında yaşanan Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırplar 10 bine yakın Boşnak'ı katletti. Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından yapılan saldırı tarihe Srebrenitsa Katliamı olarak geçti.

Srebrenitsa Katliamı II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olayıdır. Aynı zamanda Avrupa'da hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş -Batılıların gözleri önünde gerçekleşmiş ve çok geç müdahale edilmiş- soykırım olması açısından da önemlidir.

20 yıl önce gerçekleştirilen Srebrenitsa Katliamı'nı görmeyenlerin, bilmeyenlerin tarihte yaşanan bu katliama gözlerini kapamamaları için hazırlanan Srebrenitsa Potoçari Anıt Mezarlığı’nın yollarında yürüyün... Bütün insanlığa bir uyarı mahiyetindeki bu topraklarda, Bosnalıların 20 yıl önce yaşadıklarına tanıklık edin. Buna şahitlik etme amacıyla hazırlanan Srebrenitsa Soykırımı Web Müzesi'ni ziyaret edin.

SREBRENİTSA'DA SOYKIRIM MÜZESİ

Bütün bilgisayar, laptop, tablet ve akıllı telefon kullanıcıları Anıt Mezar'da rahatlıkla sanal tur gerçekleştirebilir. Anıt Mezar üzerinde işaretlenen noktalara tıklayarak, o bölgelerin panoramik görüntülerini aktif hale getirebilirsiniz.

srebrenitra_muzesi2

'Srebrenitsa Soykırımı Web Müzesi', herkesin, özellikle de daha önce Srebrenitsa'yı hiç ziyaret etmemiş ve bundan sonra da ziyaret etme imkanı olmayan kişilerin, soykırım kurbanlarının defnedildiği Srebrenitsa-Potoçari Anot Mezarlığını görebilmesi için hazırlanmış bir proje.

1995 yılında katledilenlerin ebedi istirahat noktası, soykırımda oğullarını, kocalarını ve babalarını kaybeden Srebrenitsa anneleri tarafından seçildi. Cesetlerin defnedilmesi yıllarca sürecek, zira gizli mezarlarda ulaşılamaz durumda olan 1.200 kayıp kişiyi arama çalışmaları hâlâ devam ediyor. Yani şimdilik 8.372 olarak verilen ölü sayısı, nihai rakam değil.Birleşimiş Milletler, Srebrenitsa'yı tüm insanlığın ibret alması gereken bir olay olarak nitelendirdi.

Dünyanın en uzak köşelerinden insanların Anıt Mezarlığı ziyaret ederek önemli alanları kolayca gezebilmesini sağlamak amacıyla Al Jazeera Balkans tarafından hazırlanan sanal müze bu acı dolu hikayeyi bilmeyenler için de adeta gözleriyle şahit olmaya davet ediyor.

[caption id="attachment_35444" align="aligncenter" width="702"]srebrenitra_muzesi3 Srebrenitsa soykırımını işleyen Ratko Mladiç'in tarihe geçen küstahça sözü.[/caption]

Ziyaretçiler Anıt Mezarlığın kapılarını sanal olarak açarak içeri giriyor ve gezmeye başlıyor. Mezarlığı 360 derece açıyla görüntülemek, Anma Duvarına yakından bakarak kurbanların isimlerini okumak mümkün. Sanal tur kapsamında, Srebrenitsa'yı simgeleyen çiçeğin yaprakları şeklinde düzenlenmiş mezar alanlarını boylu boyunca dolaşan taş yollardan da yürünebiliyor.Yolu geçerek müze alanına ulaşan ziyaretçiler, Hollandalı birliklerin kullandığı odalara ve anma salonuna sanal olarak girip askerlerin duvarlara yazdıkları yazıları inceleyebiliyor. Web Müzesi ziyaretçilerine seçkin belgeseller, fotoğraf galerileri, interaktif çalışmalar, haritalar ve videolardan, ödüllü kısa öykülere ve Al Jazeera muhabirlerinin ayrıntılı araştırmalar sonucu hazırladığı televizyon haberlerine kadar en iyi içerikler bulunuyor.

Yeni içeriklerle düzenli olarak güncellenecek olan Web Müzesi, Srebrenitsa'da yaşananların bir daha hiçbir yerde, hiç kimsenin başına gelmemesi gerektiğini bizlere hatırlatacak.

Sanal Müze için tıklayınız: www.srebrenica360.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.