Solaklar Bu Meslekte Daha Başarılı!

Solaklık, en çok erkeklerde görülüyor. Uzmanlara göre, solaklar bazı mesleklerde daha başarılı oluyor. Matematik ve müzik bu meslekler arasında.

Sağ el yerine sol eli kullanmak, sola yatkınlık olan solaklık sinistralite olarak da biliniyor. Solaklar günlük aktivitelerde özellikle yazı yazarken sol ellerini kullanıyor.

İnsan beyninin sağ ve sol hemisfer olmak üzere iki ayrı bölgesi bulunuyor. Beynin sağ ve sol kısımları farklı zihinsel süreçleri yönetiyor. Sağ eli kontrol eden beynin sol kısmı; konuşma, dil, yazı yazma, mantık ve bilim konularından, sol eli kontrol eden beynin sağ kısmı ise; müzik, sanat, matematik, algı ve duygulardan sorumlu.

SAĞLAKLIK YA DA SOLAKLIK EL BASKINLIĞININ BİR SONUCU

İnsanların beyninin hangi kısmını kullandığı ve dolayısıyla günlük işleri yaparken hangi elini tercih edecekleri çok erken yaşlarda belli olmaya başlıyor ancak geçmişten günümüze gelen sol eli kullanmanın uygunsuz olduğu anlayışının hala devam ettiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, sağlaklık ya da solaklık durumunun el baskınlığının sonucu olduğunu söyledi.

Eski zamanlarda pek çok kültürde solaklık kötülüğün ve şeytanın simgesi olarak görülmüş ve hoş karşılanmamış. Günümüzde ise dünya nüfusunun yaklaşık % 10'unun solak olduğu biliniyor.

El baskınlığının değişik derecelerde olabildiğini aktaran Prof. Kütükçü, “El baskınlığı; sağlaklık, solaklık ve her iki eli de eşit şekilde kullanabilme olarak üç şekilde görülebilir. Beyinde hareket, duyu gibi kavramlara yönelik fonksiyonlar, karşı beyin yarımküresi tarafından simetrik olarak sağlanır. Ayrıca yüksek beyinsel fonksiyonlar olarak adlandırdığımız lisan, dikkat, bellek gibi bazı fonksiyonlar beyinde sağ ve sol yarımkürelerde lateralizasyon (fonksiyonel farklılaşma) göstermektedir” dedi.

SOLAK OLMAK BAZI MESLEKLERDE BAŞARI GETİRİYOR

Beynin sağ yarımküresinin renk, müzik, hayal kurma, dikkat ve yaratıcılık gibi kavramlarda etkili olduğunu belirten Kütükçü, beynin sol yarımküresinin ise konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda baskın olduğunu söyledi.

Solaklar ve sağlakların değişik mesleklerde başarı farklılıkları gösterdiğini kaydeden Kütükçü, “Solaklar özellikle matematik ağırlıklı mesleklerde daha başarılı oluyor. Ayrıca başta müzik olmak üzere sanat alanında ve yaratıcılık gerektiren mesleklerde de daha başarılılar” diye konuştu.

ERKEKLERİN YÜZDE 6,1’İ, KADINLARIN YÜZDE 4,4’Ü SOLAK

Türkiye’de erkeklerde solaklık oranının daha yüksek olduğunu belirten Kütükçü, bu tabloda genetik, gelişimsel ve çevresel etkenlerin rol oynadığını dile getirdi.

Kaynak: Haber 7

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.