Slovenya'nın Minareli Tek Camisi Açılıyor

Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da yapımına devam edilen ve ülkenin minareli tek camisi gelecek yıl ibadete açılmak için hazırlanıyor.

Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da yapımına devam edilen ve farklı kültürleri içinde barındıran modern mimarisiyle dikkat çeken caminin dış cephesindeki çalışmalar tamamlanırken, içerideki çalışmalar sürüyor.

Temeli 2013 yılında atılan cami, Kabe'yi andıran gövdesi, 40 metrelik kalın minaresi ve Bosna Hersek'in eski konaklarından esinlenerek yapılan dış cephesiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Slovenya İslam Birliği Genel Sekreteri Nevzet Poric, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen cami ve İslam kültür merkezinin inşasında ilk aşamanın tamamlandığını ve açılışın gelecek yıl yapılmasını planladıklarını söyledi.

SLOVENYA'DA GELECEĞİN CAMİSİ İNŞA EDİLİYOR

Caminin 2 bin kişi kapasiteli olduğunu aktaran Poric, "Dışarıda da 660 seccadelik alanımız olacak. Caminin mimarisi konusunda son derece olumlu tepkiler aldık. 'Slovenya'da geleceğin camisi inşa ediliyor' ifadeleri kullanıldı." dedi.

Poric, Slovenya İslam Birliği olarak geçen yıl ülkedeki ilk caminin inşasının 100. yılını kutladıklarını hatırlatarak, "Slovenya'daki ilk cami, Birinci Dünya Savaşı'nda buraya gelen Boşnak askerlerce inşa edilmiş. Ancak bu cami, savaşın ardından yıkılmış. Bu bağlamda, inşası süren bu cami, Slovenya'nın minareli tek camisi olacak." ifadelerini kullandı.

Katar'ın desteğiyle inşa edilen caminin yapımında Bosna Hersek ve Türkiye'den de önemli yardımlar aldıklarını aktaran Poric, Diyanet İşleri Başkanlığının cami ve İslam kültür merkezinin yapıldığı arazinin alınmasında büyük katkı sağladığını söyledi.

GECE AYDINLATMASIYLA CAMİ DİKKAT ÇEKİYOR

Caminin içinde ışıklarla oluşturulacak bir kubbe olacağını aktaran Poric, "Cami gövdesinin neredeyse tamamı camdan yapıldı. Gece aydınlatmasıyla cami dikkat çekiyor." diye konuştu.

Poric, abdesthaneden camiye uzanacak küçük köprüler sayesinde doğrudan camiye girişin sağlanacağını anlatarak, "Camide el işçiliği oldukça yoğun. Her bir ayrıntı büyük bir özenle düşünülüyor. Zemine yerleştirilen taşlar, elle şekil verildikten sonra kesiliyor." dedi.

Poric, geçen zaman zarfında inşasında bazı sorunlarla karşılaşılan caminin, 2019 yılında ibadete açılacağı bilgisini paylaştı.

18 ŞEHİRDE MESCİTLER VAR

Slovenya İslam Birliğinin ülkenin 18 şehrinde faaliyet gösterdiğini dile getiren Poric, "Bu şehirlerde mescitlerimiz var. 2002 nüfus sayımına göre ülkede 50 bin Müslüman bulunuyor. Bugün bu sayının iki kat arttığı kanaatindeyiz. Slovenya'da artık dine göre nüfus sayımı yapılmadığı için elimizde net veri yok." ifadelerini kullandı.

Poric, Slovenya İslam Birliğinin ülkede yaşayan Müslümanları tek bir çatı altında topladığını vurgulayarak, etnik köken ayrımı yapmadıklarının altını çizdi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.