Sıra Dışı İmamdan Çocuklara ‘eğlenceli’ Kur’an Eğitimi

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde spora yatkınlığıyla çevresindekiler tarafından “Muhteşem Hoca” olarak adlandırılan imam Nahit Açıksöz, yaz kursunda Kur’an-ı Kerim öğrettiği çocukları sportif ve sanatsal faaliyetlerle de eğlendiriyor.

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde sanat ve spora yatkınlığı ile çevresindekiler tarafından “Muhteşem Hoca” olarak adlandırılan imam Nahit Açıksöz, yaz kursunda çocuklara yönelik sanatsal ve sportif faaliyetlerle Kur’an-ı Kerim eğitimini eğlenceli hale getiriyor.

Akçakoca ilçesine bağlı Döngelli köyünde imamlık yapan Açıksöz, yaşları 4 ila 15 arasında değişen çocukların yaz tatilinde Kur’an-ı Kerim öğrenmek için geldikleri camide ilgilerini artırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Arapça harflerin akılda kalması için de farklı bir yöntem geliştiren Açıkgöz, teneffüslerde çocuklarla ilahi seslendiriyor, bisiklet turu, tekvando, badminton, su yarışları, köşe kapmaca gibi etkinlikleriyle çocukları eğlendiriyor.

“NORMALDEN 1 SAAT FAZLA DERS İŞLİYORUZ”

Nahit Açıksöz, yaz tatilinde camiye gelen çocukların Kur’an-ı Kerim öğrenmesi için elinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi.

Açıksöz, yaz kursunun önemli olduğunu belirterek, “Çocukların bundan sonraki hayatlarında kullanacakları dini bilgileri, altyapıyı alabilmesi için yaz kursları çok önemli. Çocuklarımızı burada tutabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Özellikle onların yaşına inecek şekildeki oyun ve çeşitli etkinliklerle her türlü çalışmayı burada yapıyorum. Çizgi oyunlarından tekvandoya, su oyunlarından mezarlık ziyaretlerine kadar etkinliklerimiz oluyor.” diye konuştu.

Kursa katılan çocukların öğrenmeye meraklı olduğunu dile getiren Açıksöz, “Burada çocukların aradığı her şey var. Normalden 1 saatten daha fazla ders işliyoruz. Bu kadar etkinlik olduğu için 1 saatten daha fazla burada oluyoruz. Çocuklarımız saat 10.00’da burada oluyor, bazıları oyun var diye saat 08.00’de geliyor. Ben daha uyanmadan çocuklar cami önünde oluyor, çocukların sesiyle uyanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Açıksöz, bu yıl kursa yoğun katılım olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Bu yıl kursa gelen yaklaşık 80 çocuğumuz var. Bu köyün haricinde dışarıdan buraya çocuğunu getirenler de var. Derslerde önceliğimiz Kur’an-ı Kerim. Sonrasında diğer dini bilgileri de hafıza teknikleriyle işliyoruz. Çok öğrenci olduğu için dersler de eğlenceli geçiyor. Ezber ödevi olan çocuklar teneffüslerde derslerini veriyor çoğu zaman, oyunlar devam ederken bir yandan da ezberleri alıyorum.”

“KUR’AN-I KERİM’İ ÇOCUKLARIMIZA SEVDİREREK ÖĞRETİYOR”

Kur’an kursuna kızı Azra’yı gönderen Elif Aydın, Nahit Açıksöz’ün her zaman gelişime hazır bir imam olduğunu söyledi.

Aydın, çocukların da kendilerinin de kurstaki etkinliklerden memnun olduğunu vurgulayarak, “Hocamızın verdiği hizmetten çok memnunuz. Hocamız, Kur’an-ı Kerim’i çocuklarımıza sevdirerek öğretiyor. Zorunlu olarak değil, eğlenceli olarak çocuklarımız dinimizi öğreniyor. Ben de memnuniyetle kızımı buraya gönderiyorum. Kızım burada olmayı çok seviyor, eminim diğer çocuklar da öyledir. Çocuklarımız buraya severek geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.