Seni Çok Özledim Dedeciğim

 Hüdhüd kuşuydu ibibik, başında bulunan güzel tüylerin hikmeti anne ve babasına duyduğu hürmettendi. Yüzlerce evladı vardı dedemin, onu özleyip su kuyusu arayan bir ibibiktim ben de.

Gözlerim kapalı, aklımdan geçen konuşmalar yavaş yavaş susarken kalbimin sesini duymaya başladım. Oysa kapı kapanıp sohbet başlayana kadar bugünü sıradan bir gün zannetmiştim. Dedemin karşısına oturacak, buğulu müşfik bakışlarını, beyaz sakalını seyrederken onu kucaklamak isteyecek, anlattıklarını unutmamak için dikkat kesilecektim.

Musa Efendi’yi görmek, sohbetinde bulunmak isteyen sevenleri tam zamanında evin kapısını çaldılar. Salon kalabalık ama ferahtı. Onun yanında birçok kere iki zıtlığın yan yana gelebildiğine şahit olmuştum. “Evladım, kapıyı kapayın ve bundan sonra gelen kimseyi içeri almayın” dedi. Dudakları kıpırdadı, dua ettiğinden emindim. Sonra Besmele çekti ve “Sessiz sohbetten alınan farklı bir feyiz vardır. Zaman zaman Sami Efendimiz de tefekkür sohbetleri yapardı” diyerek gözlerini kapadı. Dudaklarını birbirine kenetlediğinde konunun ciddiyetini ve sizden bir şey beklediğini anlardınız. Şaşkındım. Kimse kıpırdamıyor, odada çıt çıkmıyordu. Öksürüp tıksıran olmadığı gibi birbirine bakıp anlatılanları onaylar gibi başını sallayan kardeşler, kızına “al işte ben sana demedim mi” bakışı atan anneler boyunlarını eğmiş sessizliği dinliyorlardı. Onlarca gürültü saklıydı içimizde ve her biri teker teker sustuğunda kalbimizin sesini duyduk.

Yıllardan beri katıldığım sohbetlerin en etkilisiydi.  Aklımıza güvenen bir nesil olarak kalplerimizi işitmez olmuştuk.

Kalp bir atış, bir vuruş değildi, içinde fıtratın sırlarını saklıyordu ve gerçekten onu dinlediğimizde asla naslara karşı bir şey söylemediğinin farkına varıyorduk.

BİR KUTU GAZOZ

Annem bu yolu sonradan bulup kıymetini bilen kadınlardandı. Yıllar sonra torunuyla evlenip gelin olarak geleceğim Medine’deki daireye, babamın en hürmet ettiği amcasını ziyarete gidiyorduk. Yedi yaşındaydım, kız kardeşimle oyuncakçıda gördüğümüz bebekleri konuşurken annem “Oyuncak düşüneceğinize Musa Amca’nın yanında edeceğiniz duaları düşünün, Allah’ın sevgili kullarının yanında Rabbiniz‘den istediğiniz dualar kabul olur bana da dua edin” dedi.

Kuba’da küçücük pencereleri olan bir apartmana girdik. Sedirle kaplı salonda oturuyordu. Tek tek hepimizin hatırını sordu. Pek çok yetişkinin yaptığından farklı büyüklerle ilgilendiğinden daha çok ilgilendi çocuklarla. Sanki annemler değil de bizdik çağrılan. Çocuklar kendilerini önemli hissederdi yanında. O gün de, yıllar sonra hasta yatağında yatarken de ne zaman olursa olsun en değer verdiği misafiri zannederdiniz kendinizi. Ziyarete gelenlere hediyeler verirdi. Sıradan şeyler olmazdı itinayla paketlenen hediyelerde. Size özel düşünülerek seçilen eşyalar ve inci gibi zarif yazısıyla adınıza yazılan bir not çıkardı.

Mis kokulu kurabiyeler, meyve suları geldi ikram olarak. Ev ahalisi de onun kadar güler yüzlü ve misafirperverdi. Beyaz keten örtülü tepside bir kutu gazoz geldi önüne. Yavaşça doldurdu bardağına. Köpükler yükselirken ben annemden aldığım bilgiye güvenerek bana da gazoz ikram etmeleri için bildiğim bütün duaları ederken Musa Amcam tatlı tatlı bana ve kardeşime bakıp “Alın bakalım bu gazozu paylaşın” dedi.

O günden sonra kız kardeşimle odamızı, patenimi, bisikletini, kederimizi paylaştık…

SESSİZ SORUNUN CEVABI

Her hafta ziyaretine giderdik. Ne kadar halsiz olursa olsun gözündeki ışıkla, yumuşak bakışlarıyla severdi torunlarını. Kocaman gönlüne hepimizi ve binlercesini sığdırmıştı. Asla laubali olmadan ciddiyetle konuşurdu. Vakarlı duruşunun arkasında mimiklerine gizlenirdi sevgisi. Bilirdik! Allah’ın hoşuna gitmeyen bir şey yapan en yakını da olsa taviz vermeden uyarılacak.

Dünya nimetleri hakkında bilgili ve zevkliydi. Kumaşın iyisini, hatların güzelini, zarif porselenleri uzaktan görse tanır ama ehemmiyet vermez, kendine gelen kıymetli hediyeleri ehillerine verirdi.  Sözlerine daima Allah kelamıyla başlardı. On kişi bir salonda Musa Efendi’yle otursa hepsi kendisi için bir tavsiyede bulunduğunu söyler, muhabbetlerinden ders çıkarırdı. Dedemin tavsiyeleriyle yolumu çizmek benim için bir güvence, sığınılacak bir limandı. Bazen direk sorardım sorularımı bazen de annemin öğrettiği gibi kalbimle. Cevap hiçbir zaman gecikmezdi.

İlk bebeğimi bekliyordum. Kız olursa ismi hazırdı. Arabadan inmeden önce keşke çok güzel yaşamış birini anlatsa da onun adını koysam diye düşündüm. Kapılarını çaldık. Açılmadı. Bir daha çaldık ve hayatımızda ilk defa kapıyı Musa Dedem açtı. Beyaz sakalları nur gibi boynuna dökülmüş, yanakları pembe beyaz, gözleri ışıl ışıldı. Sesli güldüğünü hiç görmemiştim ama neşelendiğinde tebessüm eder, dudakları arasından dişleri görünürdü. Yine mütebessimdi. Şeffaf, damarları gözüken elleriyle başında ona küçük gelen komik bir takkeyi ve üstündeki eski yıpranmış ama tertemiz cüppeyi gösterip “Üstümdekiler kimin bilin bakalım” dedi. Her tahminimizde duyulmayan kahkahalarla oynuyordu karnı. Taha’l-Harîrî ve Taha’l-Hakkârî Hazretlerinin cübbesi ve sarığıydı üstündekiler. Bahçeden çıkarken Mehmet Sami Bey ile aynı anda birbirimize dönüp “Oğlan olursa adı Taha olsun” dedik. İkimiz de birbirimize söylemeden aynı şeyleri düşünmüştük.

İki ay sonra ezanını kulağına okurken dudakları minik bebeğe değdi ve Musa Taha dedemin sakallarına sarılmış gözlerinin içine baktığında onun için dua etti. Aralarındaki bağ o gün kurulmuştu. Ziyaretine gittiğimizde dedem bazen meşgul olur, Anadolu’dan gelen misafirleriyle özel görüşürdü. Sadece Musa Taha girerdi kapısı kapalı odaya ve hiç konuşmadan dizinin dibinde oynar, çocukluğunun en sakin ve uslu zamanlarını bu odada geçirirdi. Büyüklerin düzenli, dakik, saygılı olmasını bekleyen dedem çocuklara yumuşak ve müşfikti. Bunu hisseden minikler sohbet sırasında kedi gibi ona yanaşır, kucağına başını koyup uyur, mıknatıs gibi ona çekilip sakinleşirlerdi. Musa Efendi’nin kalbindeki denge masumların hissettiği, birçok kere de dile getirdikleri, sohbetinde bulunanlara sirayet eden gözle görülür bir muammaydı.

DEDEYE ÖZLEM

Kucağında uyuyan çocuklara her zaman özendim. Bazen elini öptükten sonra avucunu bir an başımın üstüne koyar birkaç saniye dururdu. Babama sarıldığım gibi sıkı sıkı sarılmak ister, vakarlı duruşundan çekinirdim. Son defa Üsküdar’daki köşkte vedalaştım, bembeyaz örtüsüne bürünmüş Rabb’ine gidiyordu. Çıt çıkmıyordu bahçede, kedileri hüzünlü, son defa kokladığı güller mahzundu. Gerekmedikçe konuşmadı kimse. Yıllar önce sûkût sohbetinde öğrendiğim gibi kalbimle konuştum. Neden cesaretimi toplayıp sarılamadığımı sordum kendi kendime, İçime ukdeydi dedemi kucaklayamamak.

Cevap yıllar sonra gecenin üçte biri geçip baykuşlar uyuduğunda geldi.

Mehmet Sami Bey her zaman tertipli ve temiz olan arabasını dedesi için birkaç saat uğraşıp hazırlamış, arka koltuk aralığına bir kutu selpak, beyaz güller ve o zamanlar nadir bulunan en sevdiği kokuyu yerleştirip ayağının altına kuzu postu sermişti. Yollar boştu, nereye gittiğimizi bilmiyordum. Evlendiğim gün Üsküdar’daki köşkün bahçesinde bizi karşıladığı günkü kadar genç ve neşeliydi dedem. “Ah dedeciğim sizi çok özledim. Bu sefer müsaadeniz olursa size sarılacağım” dedim. Gülümsedi, yumuşacık omuzlarına dokunup başımı göğsüne dayadım. Kokusu burnumda, gözlerimi açarken sesi kulaklarımda yankılanıyordu: “Vay ibibik vay!”

Hüdhüd kuşuydu ibibik, başında bulunan güzel tüylerin hikmeti anne ve babasına duyduğu hürmettendi. Yüzlerce evladı vardı dedemin, onu özleyip su kuyusu arayan bir ibibiktim ben de.

Kaynak: Hande Topbaş, Altınoluk Dergisi, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

MUSA TOPBAŞ (K.S.) KİMDİR?

Musa Topbaş (k.s.) Kimdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.