Şalgamın Faydaları Nelerdir?

Adana’nın sembolleşen içeceklerinden olan ve vitamin deposu havuçtan elde edilen şalgamın faydaları nelerdir? Şalgam nasıl yapılır, nelere iyi gelir? Şalgam ne kadar içilmeli? İşte cevabı...

Ana maddesi şalgam olmasının yanında pancar ve siyah havuç ile yapılır. İşte şalgam suyunun faydalarından bazıları:

Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar.

Saçların erken beyazlamasını önler. Saç dökülmesine iyi gelir. İçerdiği C, E vitaminleri ve bakır minerali sayesinde saçların doğal rengini korur. Saç ve tırnak bakımına yardım eder.

Kemikleri güçlendirmesi şalgam suyu faydaları arasındadır.

Sigaranın zararlı etkilerini yok eder.

Sivilcelere ve egzamaya karşı iyi gelir.

Soğuk algınlığı, grip ve nezle için faydalıdır. Öksürük, ses kısıklığı ve astıma yarar sağlar. Göğüs hırıltılarını azaltır.

Birçok vitamin ve mineral madde içerir. Önemli miktarda demir, sodyum, potasyum ve protein bulundurur. Ayrıca yağ, lif, şeker, A, B, C, E vitamini, PP, karotin, esansiyel yağlar ve organik asitler içermektedir. Çok büyük bir kalsiyum kaynağıdır. 100 ml şalgam suyu tüketimi günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.

Sindirimi rahatlatır. Hazımsızlığı önler. Bağırsaklar için yararlıdır.

Kalp ile dosttur. Kalp krizi, felç geçirme riskini azaltır. Kanın pıhtılaşması ve çeşitli kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engeller.

Cildin erken yaşlanmasını önler. İçeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde ciltte ince çizgiler ve kırışıklık oluşumunu azaltır. Cildi onarır. Parlaklık verir. Ciltte leke görünümünü yok eder.

ŞALGAM SUYUNUN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

  • Karaciğer hastalıklarını engeller. Toksin maddelerin karaciğerden dışarı atılmasına yardım eder.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır.
  • Diş çürüğü oluşumunu azaltır.
  • Kansızlığa iyi gelmesi şalgam suyunun faydaları arasındadır.
  • Kan dolaşımını arttırır.
  • DNA hasarını önler.
  • Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder.
  • Kötü kolesterolü düşürür.
  • Göz sağlığını korur. Gözde katarak oluşumunu önler.
  • Flavonoid açısından zengin olduğu için kılcal damarların yapısını korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Menopoz dönemlerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  • Şeker hastalığına iyi gelir.
  • Kötü kokuları yok eder. Özellikle koltuk altında kötü koku oluşumunu engeller.

ŞALGAM SUYU ZAYIFLATIR MI?

Metabolizmayı hızlandırarak kolayca kilo vermeye yardım eder. Düşük kalorilidir. 100 gramı yaklaşık 23 kaloridir. Obeziteye karşı koruma sağlar. Göbek yağlarının erimesine katkıda bulunur.

ŞALGAM SUYU GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİDİR?

Günde 1 su bardağı içilebilir. Günlük olarak aşırı miktarda tüketilmemesi tavsiye edilir. (Kaynak: Ajanslar)

Çukurova yöresinde çokça tüketilen şalgama olan talep, özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde fazlasıyla artıyor. Vitamin deposu olarak bilinen havuçtan, tamamıyla doğal olarak elde edilen şalgamın, yapılan seri üretimler sonucu ülke genelinde tüketimi hızla yaygınlaşırken, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olması, şeker ve kolesterol yapıcı maddeler bulunmaması da herkesin rahatlıkla içebilmesine olanak sağlıyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Boğaz Burun Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Barlas Aydoğan, mevsimsel geçiş dönemi olan şu günlerde, grip başta olmak üzere soğuk algınlığı hastalıklarının arttığını, şalgamın ise vitamin yönünden zengin olması nedeniyle tüketiminin hastalıklara karşı önleyici olabileceğini söyledi.

Bilimsel bir araştırmanın bulunmamasına rağmen tamamen havuçtan yapıldığı için faydalı olduğunun bilindiğini ve rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Aydoğan, şalgamın vücut direncini artırdığını kaydetti.

ŞALGAM NASIL YAPILIR?

Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor.

Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor.

Şalgam suyunu acılı olarak içmek isteyenlerin bardağına ise bir miktar süs biberinden elde edilen acı sos ilave ediliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.