Sahabenin Süper Güç Olmasındaki Sır

İbadet denince, akla sadece namaz, oruç gibi şeyler gelmemeli, namazda okunan ayetlerin hayata tatbikatı düşünülmeli.

Dünyada büyük bir fikri karmaşa yaşandığını söylüyorsunuz, bence böyle bir şey olmadı ve olmaz da. İnsanlık tarihi boyunca iki fikir sürüp gitmiştir: İslami olan, olmayan. “Fikir karmaşası”ndan kasıt, “Müslümanların, beşeri görüşlerle, İlahi hükümlerin anaforunda kalması, kastediliyor.” zannındayım. Bu, Müslümanların hatasıdır. Müslüman, sosyolojiye, felsefeye, hukuka. iktisada ve fen ilimlerine İslami açıdan bakmak zorundadır. İslamiyet mihenktir, İslam’a uyanlar kabul edilir, uymayanlar reddedilmelidir. Meseleler Şeriat-ı garra ve Şeriat-ı fıtri açısından ele alınırsa, her türlü ilmin ve tekniğin, İslam içinde yer aldığı görülecektir.

Sosyalizmin bittiği söyleniyor. Bunun için bir hatıramı anlatayım. Anadolu’nun şipşirin bir kasabasında konferans verecektim. Sinema kiralanmış, her şey hazır, konferans zamanı yaklaştığında SHP’li Belediye Başkanı, “Dînî konferans istemem” diye, ipe un seriyor. Kaymakam, Emniyet Müdürü devreye giriyor, halk sinemanın önünde beklemektedir. Zar zor konferansa başlandı. Ben “Dînî konferansa hayır” ibaresi üzerinde duracağım. Sosyalizm bitsin veya bitmesin “Dînî sohbetlere hayır” diyebiliyorlar mı, o zaman, sosyalistler ringte gard değiştirmiş oluyor. Şimdiye kadar sol vurdular, bundan sonra da sağ kroşe aparkatlar vuracaklar, demektir. Dövülen yine Müslüman. Öyle ise sosyalizmin batmasına sevinmeyelim, Müslümanlar bir şey yapabiliyorlarsa, hiç değilse dövülmekten, itilip horlanmaktan kurtulabilirlerse, ona sevinelim.

Müslümanların kapitalist sistemle karşı karşıya geldiği söyleniyor. Bugüne kadar Müslümanların kapitalist gibi gözükmeleri en büyük hata. Sosyalizm, İslam’a ne kadar aykırı ise, kapitalizm de o kadar aykırıdır. Zaten kapitalizm, Türkiye’ye sadece bankalarla değil, müstehcen basın-yayını, plajı, barı ve meyhanesiyle gelmiştir. Başka türlü de olamaz. İktisat Fakültelerinde İslam İktisadı okutulmadığına dikkatinizi çekmek isterim.

MÜSLÜMANA DÜŞEN VAZİFE

Her Müslüman kendine şu soruyu sormalıdır: “Acaba İslam’ın hangi emrini yapmadık ki, bu hale düştük?” Ve İslam’ı yeniden ele almalıdır. Özellikle Siyasete, iktisada ve kültüre, İslamî açıdan bakmalıdır. İslam’ı, bir bütün olarak ele almalı, sırat-ı müstakimde yaşamaya çalışmalıdır. İttihad-ı İslam’ı hedef almalıdır. İbadet denince, akla sadece namaz, oruç gibi şeyler gelmemeli, namazda okunan ayetlerin hayata tatbikatı düşünülmeli. Çarşı, pazar İslam’a uygun hale gelmeli, çekler, senetler geri dönmemeli. Almanın pensesi sağlam, Müslümanın pensesi çürük olmamalı. Her halimiz, her sözümüz İslam’a uymalı. Sahabenin süper güç olmasındaki sır budur.

Kaynak: İsmail Hekimoğlu, Altınoluk Dergisi, Sayı: 59

 

İslam ve İhsan

SAHABE ŞUURU NEDİR?

Sahabe Şuuru Nedir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.