Sağ Tarafa Uyumanın Faydaları

Sağlıklı bir uykunun, günlük aktivitelerinizde enerjik olmak için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bilimsel yollarla da kanıtlanan sağ tarafa uyumanın altı faydası...

 
 
 
 
 
Hazret-i Peygamber (s.a.v) uyurken sağ yanına doğru yatarak uyurdu. Riyazü's-Salihîn adlı hadis kitabında şöyle rivayet ediliyor:Bera b. Azib (r.a)'den:

Peygamber Efendimiz (s.a.s) yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı; sonra, "İlâhî!.. Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana tevcih ettim, işlerimi sana emanet ettim. Sevabını ümit ederek ve azabından korkarak sana sığındım. Senden başka kendisine sığınacak ve korunacak kimse yoktur. Gönderdiğin kitaplara ve yolladığın peygamberlere iman ettim." (Riyazü's-Salihîn; c. 2 s. 206-207-208-209.)

Hafsadan (r.a.) rivayetle:

Hz. Peygamber uyumak üzere uzandığında sağ elini yanağının altına koyar, sonra, "Allah'ım, kullarını dirilteceğin kıyamet Gününde beni azabından koru" diye duâ eder ve bunu üç defa tekrarlardı. (Camiüssağir Hadîs No: 6558)

SAĞ TARAFA UYUMANIN 6 FAYDASI

  • 1. Dalağınızın işini daha iyi yapmasına izin verir.

Dalak, lenfatik sistemin en büyük organıdır ve vücudunuzun sol tarafında bulunur. sağ tarafta uyurken, dalak daha verimli çalışır. Bunun ana nedeni yer çekimi. Dalağın kan akışını hızlandırır ve bu da kirleri daha çabuk filtrelemesine izin verir.

  • 2. Lenfatik sisteminizin işlevini geliştirir

Lenfatik sistem, sistemimizdeki atıkları ve toksinleri uzaklaştırarak vücudumuzda hayati bir rol oynamaktadır. Uzmanlar, toraks kanalı (lenfatik sistemin en büyük lenf damarı) sol tarafımızda olduğunu söylüyor. Bu yüzden sağ tarafta uyku vücudun atık maddeleri daha etkin bir şekilde işleyebilmesine yardımcı olabilir. Lenfatik sistem ayrıca dokularınıza yağ, protein ve diğer önemli maddelerin taşınmasını sağladığı için sol tarafınızda bulunur; hücreleriniz bu besin maddelerini daha hızlı almanızı sağlar.

  • 3. Bağırsağın İşlevini Kolaylaştırır.

İnce bağırsak ve kalın bağırsak arasındaki bağlantı, ‘ileoçekal valf’ adı verilen bölgede vücudunuzun sol tarafında bulunur. Sağ tarafta uyuduğunuzda, yerçekimi kuvvetleri atık ürünlerin ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçmesini kolaylaştırır. Bu kolonun vücudunuzdaki atıkları daha çabuk ortadan kaldırmasını sağlar.

  • 4. Mide Ekşimesini Azaltır

Sık sık mide ekşimesi çekiyorsanız, sağ tarafta yatmak iyi bir fikirdir. Bu pozisyonda, mideniz özofagusunuzu karnınıza bağlayan kalp sfinkterinin altında bulunacaktır. Sağ taraftaki uyku pozisyonu mide içeriğinin özofagusa geri gelmesini önler.

  • 5. Karaciğerinizi, aşırı yüklemeden kurtarır

Sağ taraftaki uyku pozisyonu toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin karaciğerinize aşırı yüklenmesine izin vermeyecektir.

  • 6. Kalbiniz için iyidir

Kalbin sol tarafı akciğerlerden kan alır ve vücuda pompalar. Bu nedenle, sağ taraflı bir uyku pozisyonu, kalbinizin işini daha kolay ve etkili bir şekilde yapmasına yardımcı olabilir. Sağ tarafta uyuduğunuzda, yerçekimi dolaşım sisteminizin işleyişini kolaylaştırır, özellikle aorta ve inferior vena kava, alt vücudun kalbe doğru oksijensiz kanı taşır ve omurganızın rahatlamasını sağlar.

İslam ve İhsan

GAYLULE, KAYLULE VE FEYLULE UYKUSU NEDİR, NE ZAMAN UYUNUR?

Gaylule, Kaylule ve Feylule Uykusu Nedir, Ne Zaman Uyunur?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.