Rahleli Dijital Kur'an'a Yoğun İlgi

Dünyada ilk olduğu belirtilen rahleli dijital Kur'an-ı Kerim, 1. İstanbul Arapça Kitap Fuarı'nda görücüye çıktı.

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarda bulunan Dar Al Ma'rıfa Yayınları standında sergilenen rahleli dijital Kur'an-ı Kerim, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Rahleli dijital Kur'an-ı Kerim ile ilgili bilgi veren Dar Al Ma'rıfa Yayınları Genel Müdürü İman Taha, yayınevinin merkezinin Suriye'de olduğunu, iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınarak çalışmalarını İstanbul'da sürdürdüklerini anlattı.

Taha, yayınevi olarak daha önce Kur'an-ı Kerim okuma kalemi ürettiklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Babam Suphi Taha, hareke yerine üç renkli tecvitli Kur'an-ı Kerim okumayı bulduktan sonra yayınevi olarak tecvitli Kur'an-ı Kerim üretmeye başladık. 26 yıldır da bu işi yapıyoruz. Yayımlarımızı birçok dile çevirdik ve 90 çeşit ürünümüz var. En çok ilgi gören ürünlerimizden biri de Kur'an-ı Kerim'i tecvitli şekilde kelime kelime okuyan elektronik kalemimiz oldu. Kalem, Kur'an-ı Kerim'in kıraatlerini, çevirilerini ve tefsirini de dinlemenizi sağlıyor. Bu ürünümüz aynı zamanda Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan onaylı bir ürün."

Kur'an-ı Kerim'i öğretmek için birçok teknoloji kullanıldığına dikkati çeken Taha, buna, televizyon kanallarında yayımlanan programları ve mobil telefonlarda kullanılan uygulamaları örnek verdi.

UZAKTAN KUMANDASI VAR

Taha, yayınevi olarak Kur'an-ı Kerim okumayı öğreten çeşitli çalışmalar yaptıkları dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yayınevi olarak hazırlattığımız 'Elmunir Dijital 2' Kur'an-ı Kerim' ayaklı, yani rahleli bir bilgisayar şeklinde. İçinde Kur'an-ı Kerim meali bulunuyor. Aynı zamanda kelimelerin birçok dilde de kelime manasını açıklıyor. İçinde yer alan Kur’an metnini, üç kat büyütme ile kelime, ayet ve sure arama özelliğine sahip. Mukabelelerde de Kur'an-ı Kerim'i takip edebilmek için uzaktan kumandası bulunuyor. Ayrıca kol saati şeklinde bir kumandası bulunuyor. Bu kumandayla ekrandaki metni oturduğunuz yerden takip etmek mümkün."

Cihazda, çeşitli Kur'an-ı Kerim tefsirlerinin yer aldığını aktaran Taha, bunun, özellikle namaz sonrası Kur'an-ı Kerim okumak isteyenler için kolaylık olduğunu söyledi.

Taha, Türkler için özel bir çalışma hazırladıklarını da dile getirerek, "Osmanlı ya da Arap hattı yerine, Türklerin okumayı daha kolay bulduğu bilgisayar hattı ile Kur'an-ı Kerim'i kelime kelime okuyabilecek bir kalem hazırlıyoruz. Kalemi tuttuklarında sadece ayeti okumayacak, kelimeyi de okuyabilecekler." diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.