Peygamberimizin Ümmeti Hakkında Korktuğu Şeyler

Peygamberimizin ümmeti hakkinda korktuğu üç şey nedir? Peygamberimizin hakkımızda korktuğu şeyler için nelere dikkat etmeliyiz?

Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyurur:

“Benden sonraki ümmetim hakkında üç şeyden korkarım:

  • Hevâ ve hevesât sapıklığından,
  • Mide ve kadın şehvetine uymaktan,
  • İlimden sonra gaflete düşmekten...” (Ramûzü’l-Ehâdîs, hd. n: 3301)

İlim kitâbîdir. İrfan ise onun kâmil ve şahsîleşmiş şeklidir. Bu sebeple ilmi irfan hâline getirmeyip amel-i sâlih işlemeyenler, sığ ve kuru kalma tehlikesindedirler.

Kâinat, gönül gözü ile seyredildiğinde, onun, ince gâyeler ve nâzenîn hikmetler cümbüşü olduğu açıkça görülür. Âlemin bir ibretler meşheri (sergisi) olduğu kavranır. Her hâliyle bu dünyâ, imtihanlarla dolu bir îman dershânesidir.

İlâhî terbiye ve idârenin hâkim olduğu bu âlemde, abeslerin çalkantıları içinde, nezih vasfını ziyân edenler, hakîkî saâdet mahrumları ve hayat öksüzleridir. Şehevâtın girdapları içinde çukurlaşıp kaybolurlar.

Âhiretin zarûrî zuhûr ve hakîkatini bildirmek için Allah -celle celâlühû- buyurur:

“Hayır! Bilecekler, sonra muhakkak öğrenecekler!” (en-Nebe’, 4-5)

Peygamber göndermek, onların diliyle, ilmiyle, irşâd ve ahlâkıyla beşeriyeti kemâle erdirmek gibi tecellîler, hep ilâhî lutuf ve ikramların tezâhürleridir.

İnsan, bir kendine, bir de muhîtine alıcı ve idrâk edici gözle bakınca, derhal kavrar ki;

“Açık ve zâhir olan kuvvet ve saltanat karşısında âhiretten gâfil yaşamak, gülünç ve abes olur.”

Âkıbetini düşünen her idrâk sahibi kolayca anlar ki; sonsuz isteklere, zevk u safâlara, gel-geç fânî sevdâlara bir sınır çizmek, muhabbetleri ilâhî maksada yönlendirmek, yaratılış gâyesinin zarûretidir.

Câmi ve tekkelerin levhalarındaki “Hoş gör yâ hû”, “Bu da geçer yâ hû”, “Edeb yâ hû” ve nihâyet “Hîç” lafızları ne müthiş hakîkat sinyalleri ve ihtar tâlimatlarıdır.

«خُوشْ كُورْ يَا هُو» (Hoş gör yâ hû); “Hiçbir mahlûkâtı incitme! Hiçbir mahlûkattan incinme!” tâlimâtıdır ki, kalb-i selîmin bir vasfı da budur. Şâir bunu ne güzel ifâde eder:

Cihan bâğında ey âşık, budur maksûd-i ins ü cin;

Ne senden kimse incinsin, ne sen bir kimseden incin!..

Diğer bir mânâda; “Sebepler âleminin dışına çık; murâd-ı ilâhîye râzı ol!” tâlimâtıdır.

Ancak şunu ifâde etmek lâzımdır ki, bu hoş görme işi, Rabb’in affıyla hoş gördüğü şeyler hakkındadır. Yoksa fısk u fücûr asla hoş görülemez! Çünkü öyle fiiller, Rabb’e karşı azâb-ı ilâhîyi mûcip bir nankörlüktür.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Mesnevî Bahçesinden BİR TESTİ SU, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

HZ. EBUBEKİR'İN (R.A.) KAPILMAKTAN KORKTUĞU SEVGİ

Hz. Ebubekir'in (r.a.) Kapılmaktan Korktuğu Sevgi

PEYGAMBERİMİZİN ÜMMETİ İÇİN EN KORKTUĞU ŞEY

Peygamberimizin Ümmeti İçin En Korktuğu Şey

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.