Peygamberimizin Hayatında Samimiyet ve Merhamet

Peygamber Efendimiz (s.a.v) güzel ahlâkından bizlere nice güzel dersler ve nice örnekler çıkar. Resulu zişan Efendimiz ruhunda bir merhamet deryası barındırır ve etrafındakilere öyle muamele ederdi. Peki bizler için en güzel rehber olan Efendimizin hayatından bizlere düşen paydalar nelerdir?

Nitekim Hazret-i Âişe Vâlidemiz şöyle naklediyor:

“Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- namaza durduğu zaman, yüreğinden kazan kaynamasına benzer bir ses duyulurdu. Ezan okunduğu zaman, Allâh’ın huzûruna çıkacağı için etrafındakileri âdeta tanımaz hâle gelirdi.” (Ebû Dâvûd, Salât, 157; Nesâî, Sehv, 18)

Seherleri gözlerinden çağlayan gibi kaynayan pınarlar, secde mahallini ıslatırdı.

Peki, buna mukâbil bizim ibadetlerimiz, bizleri vecd ve duygu derinliğine sevk ediyor mu? Cenâb-ı Hakk’ın günde beş defa olan dâvetine icâbet gayretimiz ne kadar? Bir sonraki namaz vaktini ne kadar hasretle bekleyebiliyoruz?

Yine Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- muâmelâtında eşsiz bir zarâfet sergiliyordu.

Meselâ kendisine ihtiyaçlarını arz eden kimselerin sıkıntılarını gidermeden gönlü huzur bulamıyordu. Bir defasında yaşlı bir hanımı uzunca bir müddet ayakta dinleyip meselesini hallettikten sonra yoluna devam etmişti. Kapısına gelen herkes, oradan mutlakâ bir nasiple dönüyordu.

O Rahmet Peygamberi -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır:

“Ben her mü’mine kendi nefsinden daha ileriyim, daha üstünüm. Bir kimse ölürken mal bırakırsa o mal kendi yakınlarına aittir. Fakat borç veya yetimler bırakırsa, o borç bana aittir; yetimlere bakmak da benim vazifemdir.” (Müslim, Cum’a, 43. Ayrıca bk. İbn-i Mâce, Mukaddime, 7)

Peki, bizler böylesine hassas ve rakik bir gönül taşıyor muyuz? Yüreklerimizden ne kadar rahmet taşırıyoruz? Yanık gönüllere ne ölçüde merhem olabiliyoruz?

Yine Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, nezâkette de müstesnâ bir zirve idi. Muhâtaplarının hatâsını onlara yakıştıramadığını hissettirmek maksadıyla:

“–Bana ne oluyor ki sizleri böyle görüyorum.” buyurur, zarif bir üslûb ile onları îkaz ederlerdi. (Buhârî, Menâkıb 25, Eymân 3)

O’nun mürebbîsi bizzat Cenâb-ı Hak’tı. Nitekim; “Beni Rabbim terbiye etti, terbiyemi de pek güzel yaptı.” buyuruyor. (Süyûtî, I, 12)

Peki, bizler Hak tarafından medhedilen bu yüce ahlâkı vicdanlarımıza ne kadar yerleştirebildik? Bizim başkalarına olan nezâketimiz, onlardan beklediğimiz nezâket seviyesinde mi?

Yine Efendimiz’in gönlü bir merhamet ummânıydı. Orası bütün dertlilerin derman bulduğu, muzdariplerin huzura erdiği, gariplerin yüzünün güldüğü eşsiz bir dergâhtı.

Enes -radıyallâhu anh- şöyle naklediyor:

“Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- din kardeşlerinden birini üç gün göremezse, onu sorardı. Uzaktaysa onun için duâ eder, evindeyse ziyaret eder, hasta ise şifâ dilemeye giderdi.” (Heysemî, II, 295)

Peki, bizler bütün din kardeşlerimizi ne kadar şefkatle kucaklayabiliyoruz? Onlara karşı gönlümüzdeki muhabbet hangi derinlikte?

İnsanın sîmâsı, bir bakıma gönlünün tercümanıdır. Efendimiz’in sîret güzelliği sûretine aksetmişti. Bu sebeple yahudî âlimlerinden Abdullah bin Selâm, Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Medîne’ye hicret edince merakla yanına varmış, vech-i mübâreklerine bakınca da:

“Bu yüz aslâ yalan söylemez!” diyerek müslüman olmuştu. (Tirmizî, Kıyâme, 42/2485; Ahmed, V, 451)

Peki, bizim sîretlerimizden sûretlerimize ne yansımakta?

Yine Efendimiz’in lisânı berrak akan tatlı bir pınar gibiydi. O insanlığın gönül toprağına can suyu olabilmenin gayretindeydi.

Ebû Kursâfe -radıyallâhu anh- şöyle naklediyor:

Ben, annem ve teyzem, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e bey’at edip yanından ayrıldığımızda, annem ve teyzem bana şöyle dediler:

“–Yavrucuğum, bu Zât gibisini hiç görmedik! Yüzü O’ndan daha güzel, elbiseleri daha temiz ve sözü daha yumuşak başka birini bilmiyoruz. Sanki mübârek ağzından nur saçılıyordu.” (Heysemî, VIII, 279-280)

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir gün ashâbına:

“–Sizden biri, Ebû Damdam gibi olmaktan âciz midir?” diye sormuştu. Oradaki sahâbîler:

“–Ebû Damdam kimdir?” diye sordular. Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz de şöyle buyurdu:

“–Sizden önceki kavimlerden birine mensub idi. «Bana hakâret eden ve dil uzatarak gıybetimi yapan kimselere hakkımı helâl ediyorum.» derdi.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 36/4887)

Yani bir müslümanın dili, hiçbir zaman gönül kırmayacak, kalpleri incitmeyecek. Dâimâ etrafına af râyihası yayacak.

Peki, bizim lisânımız ruhlara ne kadar huzur tevzî ediyor?

Efendimiz’in diğergâmlığı da müstesnâ bir derinlik arz ediyordu. Bu sebeple müslümanın ferdî ve hodgâm bir hayat yaşamasını istemiyordu. Öyle ki din kardeşlerinin sıkıntılarına karşı duygusuz kalanlara şu nebevî îkâzı yapmışlardı:

“Müslümanların dertleriyle dertlenmeyen, onlardan değildir.” (Taberânî, Sağîr, II, 131/907; Beyhakî, Şuab, VII, 361)

Unutulmamalıdır ki, din kardeşinin acısına bîgâne kalmak, çok ağır bir cürümdür. Nitekim bu duygusuzluğu, bir anlık gaflete düşerek yaşamış olan Seriyy-i Sakatî Hazretleri, o hâlinden duyduğu nedâmeti şöyle ifade etmiştir:

“Bir gün Bağdat çarşısı yanmıştı. Bir talebem koşarak bana geldi ve; «–Üstad! Bütün Bağdat çarşısı yandı, bir tek sizin dükkânınız kurtuldu. Gözünüz aydın!» dedi. Ben de dükkânı yanan diğer kardeşlerimi düşünmeden kendi nefsim adına; «el-hamdü lillâh» dedim. Ancak otuz yıldan beri bu gaflet ânım için istiğfâr ederim.”

Bu hâdise evliyâullâhın, Rasûlullah Efendimiz’in gönül dokusundan nasıl hisseler aldığının güzel bir numûnesidir.

Peki, biz bugün bu gönül hassasiyetine ne kadar yakınız? Yanı başımızda bulunan Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle ne kadar dertlenebiliyoruz?

Velhâsıl;

(Ey Rasûlüm) Şüphesiz ki Sen yüce bir ahlâk üzeresin…” (el-Kalem, 4) âyet-i kerîmesi ile tekrîm buyrulan Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in yüce ahlâkından ve gönül deryasından ne miktarda nasiplenebiliyoruz? O Âlemler Sultânı’nın güzelliklerinden bizlerde ne kadar var?

Unutulmamalıdır ki, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’i okuyabilmek, kalbin en büyük sanatıdır.

Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır:

“Kişi sevdiği ile beraberdir.” (Buhârî, Edeb, 96)

“Kim benim sünnetimi yaşatırsa beni sevmiş olur, kim de beni severse Cennet’te benimle birlikte olur.” (Tirmizî, İlim, 16)

Biz de Allah Rasûlü ile âhirette beraber olmak istiyorsak, Oʼnunla daha bu dünyada iken hâl beraberliği, fiil beraberliği, ahlâk, hissiyât ve fikriyat beraberliği içinde olmaya gayret etmeliyiz.

Zira sünnet-i seniyyeden uzaklaşmak, -Allah korusun- kişiyi İslâm’dan uzaklaştırır. Bu hakîkati Abdullah bin Deylemî -rahmetullâhi aleyh- şöyle ifade buyurmuştur:

“…Dînin (zayıflayıp gücünün) kaybolmasının başlangıcı, Sünnet’in terk edilmesiyle olacaktır. Halatın lif lif çözülüp nihâyetinde kopması gibi, din de sünnetlerin bir bir terk edilmesiyle ortadan kalkar.” (Dârimî, Mukaddime, 16)

Sünnet-i seniyyenin gözden düşürülmeye, hattâ bazı yerlerde terk edilmeye başlandığı günümüzde yeniden sünnetin ihyâsına gayret edenler için Efendimiz’in şu nebevî müjdesi ne güzeldir:

“Ümmetimin fesâda uğradığı dönemde sünnetime yapışan kişiye, şehîd sevâbı verilir.” (Heysemî, I, 172; Ebû Nuaym, Hilye, VIII, 200; Süyûtî, el-Câmî, no: 9171)

Rabbimiz;

Ümmet-i Muhammed olmanın kıymetini lâyıkıyla idrâk edebilmeyi cümlemize nasîb eylesin.

Güllerin şâhı Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in muhabbet şebnemleriyle gönül toprağımızı ihyâ edebilmeyi, lûtf u keremiyle ihsan buyursun.  

Âmîn!..

Kaynak: osmannuritopbas.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.