Peygamberimize Göre Güzel Son

Kelime olarak “güzel son” anlamına gelen “hüsn-i hâtime”, ıstılah mânâsıyla, son nefeste rûhunu Allâh’a îman etmiş bir kul olarak teslim etmek demektir. Peygamberimiz (s.a.v.) hüsn-i hâtimenin nasıl olacağını “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz; nasıl ölürseniz öyle diriltilirsiniz!..” (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, V, 663 hadisiyle anlatıyor.

Cenâb-ı Hak, Âl-i İmrân Sûresi’nin 102. âyet-i kerîmesinde şöyle buyuruyor:

“Ey îman edenler! Allah’tan, O’na yaraşır şekilde korkun ve ancak müslümanlar olarak can verin.”

Güzel bir ölüm, geride kalanlar için güzel bir teselli, tatlı bir ümittir… Meselâ Mekke’de, Allâh’ın evinde, Medîne’de huzur-i Nebî’de, namazda, oruçlu iken, hasta yatağında lafza-i celâli tekrar ederken, vatanı ve namusu uğruna çarpışırken, son anlarını kelime-i tevhid, kelime-i şehadet getirerek âhirete intikal edenler için geride kalanların o kişinin âhiret hayatına dair hüsn-i zanları olmaktadır. Îman ile göçüp göçmediklerini ise yalnızca Hak Teâlâ bilmektedir.

HÜSN-İ HÂTİME NASIL OLMALI?

Peygamber Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm-, hüsn-i hâtimenin nasıl olacağına işaret edercesine şöyle buyurmuştur:

“Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz; nasıl ölürseniz öyle diriltilirsiniz!..” (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, V, 663)

Allah dostları bu minvalde en güzel örnek olarak karşımızda durmaktadır.

İmâm-ı Rabbânî Hazretleri’nin son anları şöyle geçmiştir:

“Tâkatinin tükendiği son günlerde bile cemaatsiz namaz kılmadı. Dâimâ duâ ve zikirle meşgul oldu, murâkabeye hiç ara vermedi. Şerîat ve tarîkatin emir ve prensiplerinden bir an bile gâfil kalmadı. Son gecesine kadar teheccüde devam etti.

Etrâfındakilere sünnete bağlılığı, bid’atlerden sakınmayı, zikir ve murâkabeye devam etmeyi tavsiye ediyor ve şöyle buyuruyordu:

“-Bu şerîatin sahibi olan Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz; «Din nasihattir.» buyruğuna uygun olarak ümmetinin hayrına çalışmaktan ve onların ıslâhına gayret etmekten bir an bile geri durmamıştır. Mûteber din kitaplarına tam uymalı ve ona göre amel etmelidir. Benim techiz ve tekfin işlerimde tamamen sünnete göre hareket ediniz. Hiçbir sünneti terk etmeyiniz!”

Zevcesine de:

“-Benim âhirete irtihâlim senden önce olacak gibi! Techiz ve tekfin işlerini kendi mihrinden yaptırıver!” ricâsında bulundu. Zira en helâl mallardan biri, kadının mihridir.

Abdestli olarak vefât edebilmek için dâimâ abdestli duruyordu. Son anlarında yatağına yatırılınca sünnete uygun olarak sağ yanağının altına sağ elini koyup zikirle meşgul oldu. Oğulları hızlı nefes alışını görünce:

“-Nasılsınız?” diye sordular. Hazret:

“-Biz iyiyiz.” buyurdu. Bundan sonra Lâfza-i Celâl’i (Allah ismini) zikretmekten başka hiçbir şey söylemedi. Bir müddet sonra da canını Cânân’ına teslîm eyledi.

İMAM-I RABBANİ'NİN VEFATINDAKİ HALİ

İmâm-ı Rabbânî -kuddise sirruh- 28 Safer 1034 (10 Aralık 1624) tarihinde 63 yaşında fânî hayata vedâ etti.

Mübârek naaşı yıkanmaya getirilince insanlar İmâm-ı Rabbânî Hazretleri’nin ellerini namazdaki gibi bağladığını gördüler. Ellerini çözüp düzelttiler; fakat yıkadıktan sonra ellerinin tekrar bağlandığını gördüler. Kefenlendikten sonra yine ellerinin sünnete uygun olarak bağlandığı görüldü. Evlâtları:

“-Mâdem ki İmâm Hazretleri böyle istiyor, böyle bırakalım!” dediler.

İnsanlar ağlıyor; Hazret-i İmâm’ın mübârek yüzü ise târifsiz bir tebessümle aydınlanıyordu…” (Osman Nûri Topbaş, Altın Silsile, sh: 404-405)

VEFAT ETTİĞİNDEKİ HALİ

Ebu’l-Hüseyn-i Mâlikî şöyle demiştir:

“-Senelerce Hayr Nessâc’ın sohbetinde bulundum. Bana vefatından sekiz gün önce şöyle dedi:

«-Ben Perşembe günü akşam vefat edeceğim. Cuma günü namazdan önce toprağa verileceğim. Sen bunu unutacaksın, dikkat et unutma!» dedi.

Gerçekten de Cuma gününe kadar onu unutmuştum. Cuma günü hazretin vefatını haber veren biriyle karşılaştım. Cenazesinde hazır bulunmak için hemen yola çıktım. Bulunduğu yere gelince insanların geri geldiğini gördüm. Durumu sordum, namazdan sonra toprağa verilecekmiş dediler. Ben geri dönmedim, evine vardım; baktım ki söylediği gibi cenazesi namazdan önce dışarı çıkarılmıştı.

Vefatı sırasında yanında bulunan birine vefat anındaki durumunu sordum, şunları söyledi:

«-Kendisine baygınlık geldi, sonra ayıldı. Kendine geldiğinde evin bir köşesine doğru baktı ve (ölüm meleğine):

«-Allah sana âfiyet versin; biraz bekle! Sen ancak (can almakla) bir görevli kulsun; ben de (ibadetle) görevli bir kulum. Sana emredilen iş kaçmaz, fakat bana emredilen ibadet kaçar!» dedi.

Sonra su istedi, abdest aldı, namaz kıldı, peşinden yere uzandı ve gözlerini yumdu, rûhunu teslim etti.” (Bkz: Abdülkerim Kuşeyrî, Kuşeyrî Risâlesi, Terc: Dilaver Selvi, sh: 575)

İMAMI GAZALİ'NİN VEFATI

Hüccetü’l-İslâm diye de anılan İmâm Gazâlî Hazretleri’nin vefatı ve sonrasında yaşananlar ise şöyledir:

“505 yılı Cemaziyelevvel ayının 14’ü, pazartesi günü, büyük kısmını zikir, taat, ibadet ve tilâvetle geçirdiği gecenin fecrinde abdest tazeleyip sabah namazını kıldı. Sonra kefen istedi. Kefeni öpüp başına koydu, yüzüne sürdü.

«-Ey benim Rabbim, Mâlik’im!.. Emrin başım gözüm üzere olsun…» dedi.

Bu sözleri söyledikten sonra yüzünü kıbleye döndürdü, uzandı. Baktılar ki, Hakk’ın:

«-İrciî… Rabbine dön!» emri erişmiş ve ecel şerbetini içip canını teslim etmiş…”

Şeyh Şemsüddin Ebû Abdullah Muhammed el-Celâlî en-Nesâî der ki:

«-İmâm Gazâlî Hazretleri, kendisini mezarın içine şeyh Ebû Bekr en-Nessâc koysun diye vasiyet etmişti. Bu vasiyet mucibince şeyh, İmâm Gazâlî Hazretleri’nin mübarek bedenini kabre indirip çıktığında benzi kül rengine dönmüş, hâli değişmişti.

«-Size ne oldu, niçin böyle değişip sarardınız soldunuz efendim?» dediler.

Bir şey demedi. Sonunda ısrar edip yemin verdiler, muhakkak bildiriniz dediler. O da mecbur kalıp anlattı:

«-Ne zaman ki, imâmın nâşını kabre indirdim, kıble tarafından bir sağ elin çıktığını gördüm. Gizliden bir ses bana şöyle seslendi:

«-Muhammed Gazâlî’nin elini Seyyidü’l-Mürselîn Muhammed Mustafâ -sallallahu aleyhi ve sellem-’in eline koy!...»

Ben de denileni yaptım. İşte mezardan çıktığımda benzimin solup sararmış olmasının sebebi budur.» (Bkz: İmâm Gazâlî, İhyâu ‘Ulûmi’d-Dîn Tercümesi, c:I, Terc: Ahmed Serdaroğlu, Bedir, sh: 41-43)

HER MÜ'MİNİN İSTEĞİ

Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan hocanın dediği gibi:

“-Bilenler için hüsn-i hâtime, mutlu bir doğum kadar sevinç vesilesidir. Çünkü önüne geçilmesi mümkün olmayan ölümü, âhiret hayatı için uygun bir hâlde, arzu edilen bir şekilde karşılamış olmak, ötesi için âdeta bir iyilik müjdesi niteliğindedir.”

Güzel bir son ile Rabbimize kavuşmak ve o şekilde diriltilmek; istisnâsız her mü’minin istediği bir şeydir. Peygamberân-ı İzamdan Hazret-i Yusuf -aleyhisselâm- da Cenâb-ı Hakk’a şöyle niyazda bulunmuştur:

“…Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada da âhirette de sâhibim Sensin! Beni müslüman olarak öldür ve beni sâlihler arasına kat!” (Yûsuf, 101)

Kaynak: Merve Güleç, Şebnem Dergisi, 141. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.