Parazit Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir? Parazitin Tedavisi Var mıdır?

Çiğ yemeklerden dolayı ya da tırnak yiyerek ortaya çıktığı bilinen parazitler ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Peki parazit belirtileri nelerdir? Paraziti yok etmenin tedavisi var mıdır? Sizler için parazitlere dair bilinmeyen her şeyi araştırdık. Haberin detayında parazitlere dair bilinmeyenleri bulabilirsiniz.

İki türlü parazitin vücuda girme yolu vardır. Bir sularda yaşayan amipler diğeri ise tam pişirilmeyen yemeklerden dolayı bulaşan kurtcuklardır. Bunlar başka bir canlıya bağlı yaşarlar. Aynı zamanda bulundukları yerleri deformasyona uğratırlar.

Temizlenmeyen meyve ve sebzelerden özellikle yeşilliklerden mideye oradan da bağırsaklara giderek yaşam alanı bulurlar. Diğer türlü ise temizlenmemiş suların içme sularına karışması ile yine ağız yolu ile bulaşırlar. Bunlar vücudun hemen her yerinde yaşayabilirler.

Yapılan araştırmalarda salam ve sucuk gibi yiyeceklerden kaynaklı parazit bulaşmasında oldukça yüksektir. Bunun nedeni ise bu yiyeceklerin işlemlerinse pişirilmemiş sıkıştırılmış et kullanılmasıdır.

Aynı zamanda vücudun dış kısmında kirpiklerde kaşlarda ya da ciltte de yaşam alanı bulan hava yolu ile bulaşan parazitler vardır. Kirli ortamlardan ciltte yerleşen bu parazitler vücut uyku durumundayken harekete geçerler. Bazı kimselerin vücutlarında bu yüzden nedensiz kızarıklıklar ve döküntüler oluşur.

PARAZİTLERİN ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Parazit çeşidine göre farklı belirti gösterir. Bağırsak parazitleri kurt olduklarından dışkılama esnasında makat bölgesinin ağız kısmında şiddetli kaşınmaya neden olur. Kızarıklık ve ağrı ile kendilerini göstermenin yanı sıra şiddetli karın ağrısına ani zayıflamaya ve vücuttaki vitamin minerallerin sayısının düşmesine de sebebiyet verirler. Bu da halsizlik yorgunluk ten renginde solgunluk gibi komplikasyonlarla kendini gösterir. Aynı zamanda uyurken aşırı derecede ağzınızdan salya geliyorsa bağırsak kurdunuz olabilir.

- Su yolu ile bulaşan parazitlerin en yaygın belirtisi ishaldir. Buna bağlı vücut hızlı bir şekilde sıvı kaybına neden olur. Baş ağrısı iştahsızlık mide de ani kramplı ağrılar. Sinir sistemine zarar veren parazitler vücut hareketlerinin kısıtlanmasına bile neden olabilir.

- Vücudun diş yüzeyine yerleşen parazitler ise göz ve ağız çevresinde yaralara neden olur. Aynı zamanda saç dökülmesine ve deride kızarıklık kaşıntıya neden olabilirler. Cilt yüzeyinde parazitlerin en rahat yaşadıkları yerler ise tırnak arası kirpikler kaşlar ve göbek deliğidir. Buralara yerleşen parazitler ciddi cilt deformasyonlarına neden olurlar.

PARAZİTLERİN TEDAVİ YÖNTEMİ NELERDİR?

Bağırsak parazidi olan kişinin tüm ailesi tedavi edilmelidir. Bunun nedeni ise bu parazit türünün diğerlerine oranla daha çabuk bulaşmasından kaynaklıdır. Uzman doktorlar bazı tetkiklerle vücuttaki parazitlerin türüne bakar. Buna göre tedavi geliştirilir. Tüm parazitler için temizlik önemlidir. Bu yüzden kişinin kişisel temizliğine dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda uzman doktor ilaç tedavisi ile parazitleri vücuttan atmaya çalışır. Yanı sıra kişinin sağlıklı beslenmesi gerekir. Özellikle antioksidan oranı yüksek domates ve portakal suyunu düzenli tüketerek tedavi sürecini hızlandırır.

PARAZİTLER İÇİN ÖZEL KÜRLER

Kaş ve kirpikler için gece yatmadan önce kaş ve kirpiklerinize lavanta yağı sürdüğünüzde parazitlerin uyurken harekete geçmesini önlemiş olursunuz. Aynı zamanda yatağınızı da lavanta ile yıkamalısınız. Bağırsak parazitleri için ise günde bir yemek kaşığı çiğ kekik baharatı tüketilebilir.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.