Osmanlıca Kaynaklar Dijital Ortamda

Dünyanın sayılı kütüphaneleri arasında yer alan IRCICA Kütüphanesi, Osmanlı’nın en özel kaynaklarını tarayarak elektronik ortama taşıdı. Dünyada ilk kez tatbik edilecek Osmanlıca optik karakter tanımlama sistemiyle birlikte tek tıkla bütün eser taranabilecek.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'ne (IRCICA)  bağlı tarihi Yıldız Sarayı'nda hizmet veren İRCİCA kütüphanesi dünyada bir ilke imza attı. Osmanlı Devleti'nin en özel kaynakları titiz bir çalışmayla taranarak elektronik ortama aktarıldı. Dünyada ilk kez IRCICA tarafından geliştirilen Osmanlıca "Optik Karakter Tanımlama (OCR) Sistemi" sayesinde dünyanın dört bir yanından gelen araştırmacıların çalıştıkları konularda çok daha kısa sürede çeşitli kaynakları taramaları mümkün olacak. Sistem sayesinde Osmanlı devrinde yaşamış bir âlimle ilgili o devirde yazılmış kitaplara sadece isimle girilip herhangi bir bilginin var olup olmadığı çok kısa bir sürede taranabilecek.

TEK TIKLA ERİŞİM

İRCİCA Genel Direktörü Halit Eren, uygulamanın daha önce Latin harfler için yapıldığına ve Türkçe, İngilizce kitaplar için kullanıldığına işaret ederek sistemin Osmanlıca harfler ve metinler için dünyada ilk kez IRCICA tarafından gerçekleştirildiğini ve bu uygulamanın tüm dünyada yaygınlaştırılacağını dile getirdi. Eren, dünyada bir ilk olarak hizmete sundukları Osmanlıca OCR uygulamasının, IRCICA Kütüphanesi'nin internet üzerinde hizmet verdiği library.ircica.org adresine giriş yapan herkese açık olduğunu sözlerine ekledi. Matbu eserlerin yer aldığı IRCICA Kütüphanesi ise, Pazar hariç haftanın altı günü 09.00-17.00 saatleri arasında kitap okuyucularını ve araştırmacıları bekliyor.

KAYNA

TAKVİM-İ VEKAYİ ARTIK ONLİNE

Bugün 80 binin üzerinde kitap, yüz binlerce belge, vesika, 70 binin üzerinde fotoğraf ve 6 binin üzerinde hat levhası olduğunu dile getiren Eren, Osmanlıca kaynakların yer aldığı kütüphanenin Türkiye için zengin bir kültüre sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "2006'da, Farabi Sayısal Kütüphanesi'ni kurduk. Bu sayısal kütüphaneye Osmanlı yıllıklarının tamamını tarayıp yükledik. 1831'den 1921'e kadar çıkmış olan Osmanlı'nın resmi gazetesi Takvim-i Vekayi'nin bulunamayan 18 sayısı hariç, tamamını buraya yüklemiş bulunmaktayız. Dünyanın hiçbir yerinde bu koleksiyon yok."

ARAŞTIRMALARA IŞIK TUTTU

IRCICA, kuruluşundan bugüne, Yıldız Sarayı'nın Seyir Köşkü, Çit Kasrı, Yaveran Binası ve Silahhane Binası olmak üzere dört yerde faaliyet gösteriyor. IRCICA'nın 2009 yılında Yıldız Sarayı'nın Silahhane binasında faaliyete geçirdiği ve bugüne kadar on binlerce araştırmacıya hizmet veren IRCICA Kütüphanesi, geliştirdiği projelerle dünyanın sayılı kütüphaneleri arasında yer almayı başardı.

Tek kelimeyle sorgulama yapıyor

kAYN

IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, kütüphanecilerle yoğun iş birliği içinde teknik bir ekip tarafından yaklaşık 6 yılda hazırlanan projeyi şu sözlerle anlattı: "Osmanlıca bir metni artık önce scan edip bilgisayara yüklüyorsunuz sonra word dosyasına çevirip bu metin üzerinde araştırma, tarama yapabiliyor, kelime kelime sorgulayabiliyorsunuz."

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.