Osmanlı Mutfağından Bir Lezzet; Etli Ayva

Osmanlı Mutfağı’ndan günümüzde pek bilinmeyen müthiş bir lezzet; etli ayva...

SEFERCELİYYE (ETLİ AYVA)

Malzemeler:

500 gr koyun eti

3 adet orta boy ayva

1 kaşık bal

3 kaşık tereyağı

150 gr kuru kayısı

50 gr badem

Yapılışı:

Bademleri sıcak suda 15 dakika bekletip kabuklarını soyalım ve ikiye ayıralım. Kuru kayısıları da iki saat öncesinden suya yatırıp yumuşadıktan sonra ikiye bölelim. Balı, bir bardak ılık suda eritelim. Eti, tencereye koyalım ve kapağını kapatalım. Kısık ateşte suyunu salana kadar pişirelim. Et, suyunu salınca, tencerenin kapağını açıp orta ateşte kendi yağıyla kavuralım. Et kavrulunca biraz tuzlayıp ballı suyu ekleyelim. Kısık ateşte 35-40 dakika pişirelim. Bu arada ayvaların kabuklarını soyup çekirdekli sert kısımlarını temizleyelim ve yarım ay biçiminde dilimleyelim. Küçük bir tavada yağı eritip ayva dilimlerini hafif kızartalım. Ayva dilimlerini, etlerin üzerine dizip 15-20 dakika daha kısık ateşte pişirelim. Eğer yemeğin suyu azaldıysa, bir kahve fincanı sıcak su ilâve edebiliriz. Yemeği ateşten indirmeden önce badem ve kayısıları ekleyip bir taşım kaynatıp ocaktan alalım. Yemeği dinlendirip servis yapalım. Âfiyet olsun.

KARAMELLİ ÇİKOLATALI TART

Malzemeler:

200 gr un

125 gr tereyağı

50 gr şeker

1 kabartma tozu

1 yumurta

3 yemek kaşığı kakao

2-3 yemek kaşığı soğuk su

Karamel için:

2 bardak şeker

100 gr tereyağı

1 su bardağı krema

Bir tutam tuz

Çikolatalı sos için:

1 kutu süt kreması

1 paket bitter çikolata

1 paket sütlü çikolata

Yapılışı:

Toz şeker ile oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını yoğuralım. Yumurta, kakao ve suyu da ilave edip yoğurmaya devam edelim. Azar azar unu ve kabartma tozunu ekleyip sertçe bir hamur elde edelim. Üzerini örterek buzdolabında yarım saat dinlendirelim. Hamuru tezgahta açarak kalıbımıza yerleştirelim. Üzerine çatalla delikler açalım ve 20-25 dakika pişirelim. Piştikten sonra kalıptan çıkartıp soğumasını bekleyelim.

Karamel için bir tavaya şekeri yayalım. Erimeye başlayan kısımlarını kaşık değdirmeden tavayı sallayarak eritmeye çalışalım. Tamamen eriyince kaşık ile karıştırabiliriz. Şeker kehribar rengini alınca, yakmadan iyice ısınmasını sağlayalım. Tek seferde tereyağını ekleyip eriyinceye kadar karıştıralım. Tereyağı eridikten sonra yavaş yavaş kremayı ekleyelim. Bir tutam tuz ilave edip oda ısısına geldikten sonra, hazırlamış olduğumuz karameli, tart hamurunun üzerine döküp dolapta soğutalım.

Çikolatalı sos için kremayı ocakta ısıtalım. Fokurdamaya başlayınca altını kapatıp parçaladığımız çikolataları ekleyelim, karıştırarak çikolataları eritmeye çalışalım. Bir kenarda soğumaya bırakalım. Daha sonra soğuyan çikolatalı kremayı, karamelin üzerine döküp dolapta üç saat bekletelim. Dolaptan çıkarıp oda ısısına geldikten sonra servis yapalım... Âfiyet olsun.

Kaynak: Ruşan KAVALLI / Şebnem Dergisi, sayı; 123

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.