Oruçluyu Mutlu Eden Besinler

Özellikle yaz aylarında oruç tutarken besin seçiminize dikkat etmeniz gerekiyor.  Hem vücutta tokluk hissi veren hem de içerdikleri biyoaktif bileşenlerle oruç tutanları mutlu eden yedi besini sizler için derledik.

Gün boyu açlık ve susuzluk ardından yapılan iftar, ara öğün ile sahur düzeni aynen normal hayatta olduğu gibi organların birbirleri ile koordinasyonu sayesinde metabolizmada olumlu bir adaptasyon sağlar. Bu koordinasyonda mide en önemli değişikliği yaratır ve asit üretimini azaltarak uzun açlık sonrasında kısa sürede tok kalmaya yardımcı olur. Bu nedenle asit düzeyi azalmış mideyi hızlı ve fazla yemek ile bombardıman yapmamak gerekir.

Karaciğer iftar, ara ve sahurda tüketilen enerji rezervlerini gün boyunca kana şeker salarak dinç olmamızı sağlar. Safra kesesi safra asitlerini iftara kadar hazır bir şekilde bekletir ve yemek yeme ile salgılamaya başlar. Böylece sindirimin kolaylaşması sağlanır. Pankreas insülin üretimini kontrol altında tutar. Bu olumlu değişiklikleri bozmamak adına besin tercihlerinizi yeniden gözden geçirmelisiniz. Yedi sihirli besin vücutta tokluk hissi yaratarak, sindirimi rahatlatarak, tatları sayesinde veya içindeki biyoaktif bileşenlerle mutluluğu sağlıyor.

1- KURU HURMA

Gün boyu kaybettiğiniz elektrolitleri yerine koyabilecek yüksek lifli ve doyurucu kuru meyve alternatifidir. Demir ve potasyumdan zengindir. Beta-karoten, lutein ve zeaksantin içerir. İftarı iki-üç adet kuru hurma ve bol su ile açın.

2- PAPATYA ÇAYI

Flavonoit içeren papatya çiçeği hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkiye sahiptir. Ramazan boyunca kaliteli uyumanıza yardımcı olur. İçine limon dilimleri ekleyerek yatmadan önce büyük bir fincan için.

3- YUMURTA

Vücutta kullanılabilirliği yüksek olan yumurtanın en önemli özelliği beyinde tokluk merkezini uyaran nörotransmitterları uyarmasıdır. Uzun süren açlıkta bir-iki adet yumurtayı sahurda yemeye özen gösterin.

4- DONDURMA 

Hem karbonhidrat hem de protein içeriğiyle karaciğerde bizim dinç olmamızı sağlayacak enerjinin bir kısmının depolanmasında ideal tatlıdır.

5- YOĞURT

Yoğurt bağırsaklarda probiyotik etki yaratarak bağışıklığı arttırmakta, fermentasyona neden olan bakteriler sayesinde yararlı bakterilerin bağırsakta çoğalmasını sağlayarak kabızlık sorununu engellemektedir. İftar veya sahurda birer kase yoğurt ihmal etmeyin.

6- TAM BUĞDAY EKMEĞİ VE BULGUR

Bolca antioksidan içeren tam tahıllar gün boyunca kan şekerinin iftara kadar dengeli bir şekilde kalmasını destekler. Haftanın üç günü iftarda bulgur pilavını bir küçük tabak tüketmeli, tam buğday ekmeğinden ise her iftarda en az iki dilim yemelisiniz.

7- KURU ERİK

Kuru erik suda çözünmeyen diyet lifinden oldukça zengin besinlerden biridir. İçinde doğal sorbitol ve dihidrofenilsatin bulunur ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasını destekler. Üç dört adet kuru eriği gün aşırı olacak şekilde sahur bitiminde bol su ile yiyin.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.